Svakako Vam je jasno da je LIDL trgovinski lanac jedan od najpoznatijih u cijeloj Evropi, a i šire ali ono što se zapravo dešava kod radnika zaposlenih u ovoj firmi je nešto što ih svrstava na samo dno.

Zadnjih nekoliko godina LIDL se počeo širiti i na balkanu, tačnije u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori itd…

Prije nekoliko dana kasirka koja je tek zaposlena u LIDLU dala je intervju i kazala da je jednostavno morala dati otkaz nakon samo 7 dana provedenih na poslu. Nije mogla vjerovati u kakvim uslovima se radi te kako poslodavac niti malo ne pazi na svog radnika. Naime radi se o tome da su iznad svake kase postavljene kamere koje samo prate radnika/radnicu na toj kasi. Ukoliko radnik/radnica ne radi punih 8 sati radnog vremena sve im se odbija sa plate. Dnevna pauza od 30 minuta uopšte ne postoji i radnik se gleda kao robot koji nema vremena da jede ili pije.

Mnogi su ostali zgorženi sa ovim informacijama i na prvu nisu mogli vjerovati u ovu priču da se radnik iskorištava maksimalno. Iako su smatrali da je LIDL ugledna i jaka firma na kraju se ipak ispostavilo da nije tako.

Ljudi napuštaju LIDL i prelaze u manje trgovinske centre i rade za manje plate, samo kako ne bi izgledali kao roboti. Još jedan od problema su akcijske cijene koje kupcima donose veće uštede i zbog kojih ti isti kupci prave ogromne gužve i svađe za artikle.