– Michael Jackson je definitivno jedan od pojmova pop glazbe, i može se reći da je postao jedan pravi trade mark. njegov moon walk, je postao planetarno popularan ples, kojeg je jako teško skinuti. Danas slijedi priča o njegovoj bolesti i samom kraju….

Ples “moonwalk” u izvedbi Michaela Jacksona promatra se kroz jedinstvenu optiku, budući da ga je upravo taj ples doveo do vrhunca njegove slave. Međutim, mnogo se nagađa oko identiteta osobe koja mu je prenijela ovaj osebujni plesni stil. Michael Jackson je u iskrenoj ispovijesti otkrio da je plesni pokret Moonwalk naučio od nevjerojatno talentirane crne djece koja žive u getu. Ova su djeca, svojom urođenom briljantnošću i izuzetnim plesnim sposobnostima, ne samo stvorila ovaj jedinstveni ples, već su mu udahnula i njegovu osebujnost. Na vrhuncu svog statusa slavne osobe, Michael Jackson pokazao je rijetku kvalitetu priznavanja izvora inspiracije iza ikoničnih pokreta koji su ga doveli do slave, što je dokaz njegovog iznimnog talenta.

  • Neuobičajeno je da pojedinci svoj uspjeh pripisuju drugima, ali Jackson je prkosio konvenciji otvoreno priznajući utjecaj drugoga. Nasljeđe Michaela Jacksona uvijek će biti povezano ne samo s njegovim ogromnim talentom, već i s izazovnim trenucima koji su oblikovali njegov život i profesionalni put. Naravno, ten mu je primjetno poblijedio. U svojim mladim godinama, Michael Jackson je imao srednje smeđu put koja je predstavljala njegovo afroameričko nasljeđe. Međutim, kako su se 1980-e zakotrljale, njegova je koža prošla kroz značajan proces posvjetljivanja.

Kad su ga ispitivali o ovoj transformaciji, Michael ju je pripisao stanju poznatom kao “vitiligo”. Nakon njegove smrti, izvješće obdukcije potvrdilo je istinitost njegove tvrdnje. Vitiligo je rijedak kožni poremećaj karakteriziran postupnim nestankom stanica koje proizvode melanin, a koje su odgovorne za pigmentaciju. Točan uzrok vitiliga ostaje nepoznat, iako se vjeruje da je povezan s autoimunim sustavom. Zanimljivo je da vitiligo ne utječe na kožu na jednoličan način. Umjesto toga, predstavlja nepravilne mrlje koje se neprestano šire i mijenjaju oblik.

Vrijedno je napomenuti da je Jackson koristio kremu za izbjeljivanje kože pod nazivom Porcelana, no nije jasno je li to bio pokušaj da se izjednače izgled mrlja ili je samo izbjeljivanje pridonijelo razvoju vitiliga. Dr. Arnold Klein, Michaelov dermatolog, imao je značajno mjesto u njegovom životu. Zapravo, Michael je uspostavio tako blisku vezu s dr. Kleinom da se oženio njegovom medicinskom sestrom Debbie Rove. Kao rezultat njihove zajednice, Michael i Debbie su na svijet poželjeli dobrodošlicu dvoje djece, Michaelu Jr. i Paris Jackson. Od 1984. nadalje, Michael Jackson je imao ćelavu glavu. Iako se činilo da ima punu glavu guste, crne kose, Michael Jackson je zapravo bio ćelav i oslanjao se na nošenje perika počevši od 1984. godine.

Nesreća koja se dogodila tijekom nastupa dovela je do toga da je pjevač doživio požar na pozornici, što je rezultiralo gubitkom kose. Kao odgovor na to, donio je odluku da trajno tetovira šiške na čelo, dopuštajući mu da nosi periku na vrhu. Nesretna nesreća nije samo dovela do toga da se Michael Jackson snažno oslanjao na lijekove protiv bolova, već je također utjecala na njegovu odluku da se podvrgne višestrukim plastičnim operacijama. Uz dvije rinoplastike, Michael se odlučio i za kirurško stvaranje rupica na bradi. Medicinski stručnjaci nagađali su da je Jackson možda patio od tjelesne dismorfije.

Općenito se vjeruje da je podvrgnut zahvatima povećanja obraza, smanjenja punoće usana i podizanja čela, među ostalim modifikacijama. Kao mladi primat, Michael Jackson je nabavio čimpanzu iz istraživačke ustanove u Teksasu. Čimpanza mu je postala stalni pratilac, pratila ga je na raznim izletima, a čak ga je držala u naručju tijekom nastupa. Jackson je otišao korak dalje podučavajući čimpanzu o ispravnom ponašanju za stolom, korištenju toaleta i pristojnom ponašanju. Kako je čimpanza sazrijevala, njena agresija je eskalirala, zbog čega se Michael brinuo za sigurnost svog sina.

Kao odgovor, donio je tešku odluku da čimpanzu odvede u sklonište, gdje je od tada boravila. Zlostavljanje Tijekom svog djetinjstva, Michael je trpio intenzivno maltretiranje od strane svog oca, što je rezultiralo fizičkom reakcijom povraćanja kad god bi ga pogledao. Upotreba biča, verbalno zlostavljanje i utjerivanje duboko ukorijenjenog straha bile su metode koje je koristio njegov otac. Pojavljuje se sumnja da je privlačnost Michaela Jacksona prema dječacima tijekom njegovih odraslih godina možda proizašla iz njegovog straha od prisutnosti starijih osoba. Razlog njegove kupnje ranča Neverland, inspiriranog Petrom Panom i vječnom mladošću dječaka, je očit. U početku se činilo da su Michaelove namjere bile jednostavno vratiti izgubljene radosti mladosti.

  • Međutim, 1993. pojavile su se uznemirujuće optužbe kada je Evan Chandler naveo da je Michael svog 13-godišnjeg sina Jordana izložio zlostavljanju. Kako bi izbjegla dugotrajnu pravnu bitku, Michaelovo osiguravajuće društvo odlučilo se za izvansudsku nagodbu, dosegnuvši nevjerojatnih 15 milijuna dolara. U dogledno vrijeme će se otkriti da Evan Chandler nije tako skroman kao što je isprva izgledao, jer se suočio s optužbama za fizički napad na sina i namjerno davanje lijekova pacijentima.

Otprilike pet mjeseci nakon smrti Michaela Jacksona, Evan si je tragično oduzeo život vatrenim oružjem. Optužbe za zlostavljanje djece protiv Michaela Jacksona ustrajale su u godinama koje su uslijedile, a kulminirale su sudskom izjavom o njegovoj nevinosti 2005. godine. Unatoč navedenom, ne može se poreći da druženje Michaela Jacksona s djecom nije bilo posve nevino, jer im je dopuštao da dijele njegov krevet, iako nema konkretnih dokaza koji bi potkrijepili tvrdnje o seksualnom zlostavljanju. Izgled U trenutku smrti, u dobi od 50 godina, tijelo mu je bilo trajno oštećeno estetskim korekcijama i anoreksijom.

Daljnjim ispitivanjem, obdukcijom je otkriveno da pjevačevo tijelo ima brojne mučne rane i ožiljke. Obdukcija je otkrila da je njegov želudac sadržavao samo zbirku tableta, budući da ga je njegova anoreksija ograničavala na samo jedan mali obrok dnevno. Zbog nedostatka prirodne kose morao je nositi periku s tetoviranim šiškama, obrvama i živopisnim crvenim usnama. Prisutnost pjegave kože potvrdila je njegovu dijagnozu vitiliga, jer mu je prekrivao cijelo tijelo. Michael Jackson bez sumnje nosi titulu najvećeg plesača u povijesti.

Iako možda nije bio začetnik mjesečevog hoda, posvetio se svakodnevnom usavršavanju tih preciznih pokreta. Ipak, ni sam Michael Jackson nije uspio osporiti zakone fizike. U kultnom glazbenom spotu za “Smooth Criminal”, on zadivljuje gledatelje bez napora stojeći pod nevjerojatnim kutom od 45 stupnjeva, što je podvig koji nadilazi mogućnosti bilo kojeg običnog ljudskog bića. Kako bi postigao ovaj čin prkošenja gravitaciji, legendarni pjevač upotrijebio je cipele izrađene po narudžbi koje je naposljetku patentirao.