– Pošto nam se polako bliži i sezona godišnjih odmora, kreće se i na razne dijete, a mnogi pogreše kada krenu radikalno da gube kilograme. Jednostavno, Svi bi da za mjesec dana izgube 20 kilograma, što je faktički nemoguća stvar.

Mediteranska prehrana ponovno je već četvrtu godinu zaredom prepoznata kao najbolja prehrana u svijetu zbog mnoštva zdravstvenih prednosti i jednostavnosti praćenja. U ovoj opsežnoj analizi istražit ćemo razloge koji stoje iza njegove cijenjene reputacije i dati praktične savjete o neprimjetnom uključivanju ove dijete u vašu svakodnevnu rutinu. Mediteranska prehrana dobila je visoke ocjene u više kategorija, što je potaknulo pitanje: Zašto odabrati mediteransku prehranu?

  • Kada je riječ o održavanju zdravog srca, ova dijeta potiče konzumaciju namirnica koje su korisne za zdravlje kardiovaskularnog sustava. Osim toga, osobe s dijabetesom mogu smatrati ovu dijetu posebno prikladnom, budući da većina njezinih prehrambenih opcija ima nizak glikemijski indeks. Lakoća održavanja ovog pristupa je primjetna jer ne zahtijeva stroga ograničenja u prehrani, zbog čega je veća vjerojatnost da će ga se pojedinci pridržavati dugoročno.

Osim toga, istraživanja pokazuju da može imati pozitivan učinak na zdravlje crijeva promicanjem zdravije ravnoteže bakterija, smanjenjem štetnih sojeva i povećanjem korisnih. Temeljni elementi mediteranske prehrane su… Kad je riječ o izboru obroka, važno je dati prednost voću i povrću, po mogućnosti u svježem obliku. Od izvora proteina prednjače piletina i riba, dok je konzumacija crvenog mesa svedena na minimum. Orašasti plodovi i sjemenke mogu poslužiti kao zadovoljavajući međuobrok ili hranjivi dodatak salatama.

Kada je riječ o žitaricama, odabir cjelovitih žitarica umjesto rafiniranih žitarica je pametan izbor jer nude veći sadržaj vlakana i esencijalnih hranjivih tvari. Kada je riječ o jajima, najbolje ih je konzumirati umjereno jer su vrijedan izvor proteina. Što se tiče začina i bilja, oni služe kao ukusna alternativa soli, poboljšavajući okus raznih jela. Kada je riječ o alternativama za maslac ili margarin, maslinovo ulje je glavni izbor. Ne samo da se može koristiti za kuhanje, već daje i ugodan dodir salatama. Što se tiče toga što ograničiti: Što se tiče šećera i slatkiša, savjetuje se umjerena konzumacija u prehrani.

Što se tiče mliječnih proizvoda, preporuča se umjerena konzumacija, uz prednost onima s manje masnoće. Preporučljivo je rafinirane žitarice i ulja zamijeniti hranjivijim alternativama. Također, preporuča se izbjegavati mesne proizvode jer često sadrže prekomjerne količine soli i aditiva. Za optimizaciju probave i metabolizma preporuča se konzumiranje tri obroka dnevno, a posljednji obrok jesti prije 18 sati. Adekvatna hidracija je ključna, stoga se savjetuje dosljedno piti vodu tijekom dana kako biste spriječili osjećaj žeđi.

Vino, osobito crno vino, može biti korisno ako se konzumira umjereno, iako to nije nužno. Preporuča se redovita tjelesna aktivnost kao nadopuna zdravoj prehrani. Pridržavajući se ovih preporuka navedenih u mediteranskoj prehrani možete poboljšati svoje opće stanje, postići zdravu težinu i ojačati imunološki sustav. Prihvaćanje ovih jasnih načela omogućit će vam da u potpunosti iskoristite prednosti koje pruža ova dijeta.