Institut za medicinu preporučuje dnevni unos od 400 mikrograma folne kiseline za odrasle. Vitamin B9, koji se također naziva i folna kiselina, igra ključnu ulogu u održavanju našeg zdravlja pomažući u popravku DNK i proizvodnji crvenih krvnih stanica.

U slučaju da vašem tijelu nedostaje folne kiseline, moguće je naići na specifične simptome, a potencijalno čak i razviti anemiju.

Ako promatrate ove indikacije, vjerojatno je da vaše tijelo zahtijeva veći unos folata; stoga se preporuča povećati potrošnju.

Središnji živčani sustav uvelike se oslanja na folnu kiselinu, vitamin od iznimne važnosti. Nedovoljne razine ove hranjive tvari mogu dovesti do različitih simptoma uključujući depresiju, smanjenu koncentraciju, gubitak pamćenja i razdražljivost. Zanemarivanje odgovarajućeg liječenja nedostatka folata također može povećati vjerojatnost razvoja teških stanja poput demencije ili Alzheimerove bolesti.

Kada anemija uzrokovana nedostatkom folata postane teška, mozak doživljava smanjenu opskrbu kisikom. Posljedično, arterije u mozgu počinju se širiti, što dovodi do pojave glavobolje. Ipak, nedostatak dovoljnog kisika ne utječe samo na mozak, što dovodi do osjećaja boli u različitim dijelovima tijela, posebno u prsima i nogama.

Protein poznat kao hemoglobin, koji se nalazi unutar crvenih krvnih zrnaca, ispunjava ključnu ulogu prijenosa kisika iz pluća do svakog tkiva u tijelu. Međutim, kada postoji manjak vitamina B9, proizvodnja crvenih krvnih stanica (a zatim i hemoglobina) postaje nedostatna za odgovarajuću opskrbu potrebnim kisikom unutarnjih organa tijela. Kao rezultat toga, pojedinci mogu osjetiti simptome kao što su slabost mišića, umor, utrnulost u ekstremitetima i blijed ten.

Njemački nobelovci izazvali su šokove diljem svijeta otkrivši da ove dvije namirnice mogu uzrokovati rak, ističući alarmantnu činjenicu da ih ljudi nastavljaju konzumirati unatoč tome što su svjesni rizika.

Uz ovu posebnu indikaciju, postoji mogućnost da se suočite s ubrzanim otkucajima srca, osjećajem ošamućenosti ili čak slučajevima nesvjestice.

Početna naznaka da vašem tijelu treba folna kiselina može se manifestirati kao gastrointestinalna nelagoda, uključujući mučninu, povraćanje, bolove u trbuhu i proljev nakon obroka. Nadalje, u težim slučajevima može se razviti anoreksija, što dovodi do znatnog gubitka težine.

Ključno je obratiti pozornost na ove pokazatelje, jer se obično manifestiraju u slučajevima ekstremnog nedostatka folata. Obratite pažnju ako vam se jezik čini uvećanim, crvenim ili sjajnim, osobito počevši od vrha i rubova. Osim toga, možete osjetiti nelagodu pri gutanju ili bol u jeziku i stomatitis kao rezultat smanjenog broja crvenih krvnih stanica.

Studije su pokazale da nedostatak folne kiseline može dovesti do problema s probavom hrane, uz poznatu povezanost s oralnim bolestima.

BONUS TEKST

Osjećate li umor, letargiju i nedostatak energije nakon buđenja? Možda ove simptome pripisujete pojavi proljetnog umora. Međutim, važno je biti oprezan jer ovi pokazatelji mogu biti znakovi upozorenja na značajniji temeljni problem.

Usred raširene rasprave o proljetnom umoru, ključno je biti oprezan i prepoznati da umor može ukazivati na temeljne zdravstvene probleme značajnije prirode. Nedovoljna prehrana, sjedilački način života, komplikacije sa štitnjačom, anemija i kronične bolesti među potencijalnim su čimbenicima koji pridonose vašoj nemilosrdnoj iscrpljenosti.

U slučaju da imate osjećaj umora i osigurate dovoljnu količinu sna, ključno je uzeti u obzir dijabetes kao potencijalni faktor. To je posebno važno za osobe starije od 45 godina, one s prekomjernom težinom ili one s obiteljskom predispozicijom za dijabetes.

Simptomi depresije obuhvaćaju više od samog emocionalnog stresa; mogu se očitovati kao umor i stalni osjećaj umora. Ovo stanje mentalnog zdravlja nadilazi osjećaje tuge i može predstavljati fizičke znakove, uključujući stalnu iscrpljenost, poremećaje u obrascima spavanja i smanjeni apetit.

Kako biste poboljšali svoje opće blagostanje i održali optimalnu razinu energije, preporučljivo je uključiti veću količinu svježih namirnica u svoju prehranu, osobito onih koje obiluju vitaminom C. Osim toga, bitno je dati prednost konzumaciji vitamina B kompleksa i vitamina D, jer igraju vitalnu ulogu u jačanju živčanog sustava i održavanju zdrave energetske ravnoteže. Preporuča se ograničiti unos šećera i prerađene hrane kako biste spriječili nagli val energije praćen brzim padom i osjećajem iscrpljenosti.

Bavljenje tjelovježbom još je jedna opcija koju treba razmotriti. Iako možda nije najprivlačniji izbor, održavanje dosljedne rutine tjelesne aktivnosti ima potencijal uvelike poboljšati vaše emocionalno stanje i potaknuti vašu vitalnost. Preporuka je da svakodnevne šetnje na otvorenom pređu u naviku, pišu Vijesti.me.