U određenim dijelovima svijeta žene su u dosta lošem položaju ali je to tamo normalna stvar, a u današnjem članku vam donosimo jednu zanimljivu priču koja dolazi iz Afrike.

Falmata, djevojčica iz Nigerije, oteta je u dobi od 13 godina, sa zlokobnom namjerom da joj pričvrste eksploziv i tako joj život dovedu do tragičnog kraja. Usprkos svim izgledima, uspjela je preživjeti ovo strašno iskustvo i neustrašivo je ispričala svoju zastrašujuću priču za BBC. Prema BBC-ju, ona je među brojnim mladim djevojkama koje su oteli ekstremisti u Nigeriji i potom ih prisilili na opasne zadatke, što je tragično završilo njihovom smrću.

U izvanrednom prikazu otpornosti, Falmata je prkosio svim očekivanjima i izašao kao preživjeli. U dirljivom intervjuu za BBC, hrabro je podijelila potresnu priču o svojoj otmici u dobi od 13 godina. Ovaj traumatični događaj odigrao se dok je bila u posjetu članovima obitelji u neposrednoj blizini kamerunske granice, gdje su je iznenada presrela dva pojedinci koji voze motocikl.

Nakon opsežnog putovanja, otkrila je da je vode u srce šume, nesvjesna pravih namjera iza kampa koji je stajao ispred.

Područje je okupiralo mnoštvo šatora i improviziranih skloništa. Unutar jednog od tih šatora, pojasnila je, zajedno je boravila grupa od devet djevojaka, uključujući i nju.

U svojoj potrazi za uspostavom Islamske države, Boko Haram, militantna skupina koja uzrokuje kaos u sjevernoj Nigeriji, imala je potpunu kontrolu nad kampom.

  • Falmatini neumoljivi napori da se oslobodi osujetila je stalna prisutnost naoružanih militanata, zbog čega je njezin bijeg bio uzaludan. Naposljetku se našla pred mučnom “dilemom” – ili sklopiti dogovoreni brak s militantom ili se upustiti u opasnu misiju. Odbivši bračnu ponudu zbog svoje mladosti, Falmata je hrabro izrazila svoje protivljenje. Unatoč tome, njezina nevolja proizlazila je iz njezina nedostatka znanja o pravim namjerama iza prijedloga.
    Unutar granica logora, neopisiv je užas prožimao atmosferu, jer su stanovnici živjeli u stalnom strahu od vladinog represije koja bi mogla uništiti njihovo postojanje. Monotoniju svakodnevnog života karakterizirala je ponavljajuća rutina: buđenje, obavljanje sitnih obaveza čišćenja, sudjelovanje u molitvama, a zatim ponovno pokretanje ciklusa.

Nakon izdržanih dana monotonije, konačno je došlo do iznenadnog poremećaja. U svom je prikazu ispričala susret s teroristom koji je otkrio detalje o značajnoj misiji za koju se trebala pripremiti. Falmata nije mogla a da ne posumnja da je njezino predstojeće vjenčanje bilo orkestrirano kada su je otpratili u određeni “salon ljepote” za otete djevojke. Tamo su njezina kosa, nokti i šminka bili pomno odrađeni.

Na Falmatino iznenađenje, nakon samo dva dana uljepšavanja, s užasom je otkrila da je umjesto njezina očekivanog supruga na njezinu struku pričvršćena eksplozivna naprava.

  • Falmata je jasno stavio do znanja da pojedinci posjeduju autonomiju za utvrđivanje vlastitog pravca djelovanja prije nego što budu opterećeni eksplozivom. Povjerena joj je opasna misija, a dobila je zadatak da se detonira usred skupa “nevjernika”. Držeći kompaktni detonator u ruci, krenula je prema užurbanoj gužvi u susjednom gradu, razmišljajući o mogućnostima: pobjeći ili izvršiti napad. Na kraju se odlučila za brzi bijeg. Bez njezinog znanja, ti pojedinci kojima se obratila za pomoć u razoružavanju eksploziva bili su povezani s posebnom frakcijom Boko Harama. Neustrašivo im je prišla i potražila pomoć. Tragično, malo je očekivala da će se povijest ponoviti, budući da se Falmata ponovno našla oteta nakon što je ukrstila putove s ove dvije osobe.

Kako javlja BBC, vjeruje se da je Sana Mehajdali, 16-godišnja djevojka, tragično postala prva žena bombaš samoubojica u Libanonu, što je rezultiralo gubitkom dvojice izraelskih vojnika nakon detonacije.

Nedavno je došlo do vidljivog povećanja uključivanja žena u militantne organizacije kao što su Hezbollah, Tamilski tigrovi u Šri Lanki, Hamas i Crne udovice u Čečeniji, što označava primjetnu promjenu u njihovim operativnim pristupima.