– Za danas jedna tema, koju će da kliknu apsolutno sve žene, jer govorimo o hortenzijama. Definitrivno, jedan od ljepših cvjetova, koji se jako lijepo da održavati. Pored ljubičica su jako dobre i lijepe za odgoj u stanu, a ako je gajite napolju onda morate znati par nekioh jako bitnih stvari…

Ključni čimbenik koji treba uzeti u obzir kada se brinete za hortenzije je njihova sklonost vlazi. Bez vode, ove biljke odmah venu. Kako biste osigurali rast zapanjujućeg cvijeća i lijepo uređen vrt, ključno je opskrbiti hortenzije dovoljnom količinom vode. Kako biste spriječili prekomjerno sušenje, preporučljivo je posaditi hortenzije na mjesto s djelomičnom sjenom, pazeći da su zaštićene od prekomjerne sunčeve svjetlosti i jakih vjetrova. Izračunavanje odgovarajuće količine vode za vaše biljke hortenzije Kako biste izmjerili odgovarajuću količinu vode za svoju nedavno nabavljenu hortenziju, pokrenite rutinu zalijevanja dva do tri puta tjedno (smanjujući učestalost tijekom proljeća i jeseni, a povećavajući tijekom ljeta), dok istovremeno pratite razinu vlage u tlu.

Procijenite suhoću tla dodirujući ga prstom oko korijena biljke. Ako vaša hortenzija pokazuje simptome dehidracije, kao što je gubitak lišća, možda će biti potrebno povećati raspored zalijevanja. Kada je riječ o većim biljkama hortenzije poput drveća i grmlja, važno je zapamtiti da je rjeđe, ali dublje zalijevanje učinkovitije od čestog, ali plitkog. Za pravilno zalijevanje hortenzije, pustite crijevo da teče pod niskim pritiskom u blizini baze biljke nekoliko minuta. Ova metoda dugotrajnog i dubokog zalijevanja, koja se provodi dva do tri puta tjedno, mnogo je učinkovitija jer osigurava da voda dopre do opsežnog korijenskog sustava duboko u tlu.

S druge strane, zalijevanje gornjeg sloja zemlje kantom ili sličnom metodom neće biti tako učinkovito. Evo jednog korisnog savjeta: kako biste spriječili brzo isparavanje vode na velikoj podnevnoj vrućini, najbolje je zalijevati svoje biljke ujutro ili rano navečer. Osim toga, za optimalan rast, pobrinite se da gnojite svoje hortenzije više puta tijekom vegetacije i podrežite ih na kraju sezone. Hortenzije u saksiji Hortenzije u saksiji zahtijevaju češće zalijevanje u odnosu na one posađene u zemlju. Ograničen prostor koji naseljavaju uzrokuje brže sušenje tla. Kako biste osigurali optimalan rast i zdravlje svoje hortenzije u saksiji, preporučuje se zalijevati je svaki drugi dan tijekom ljeta.

Međutim, ako primijetite prekomjernu vlagu u tlu između dva zalijevanja (zapamtite, oni preferiraju vlažno tlo, a ne natopljeno vodom), prilagodite svoju rutinu zalijevanja na svaki treći dan. Osiguravanje pravilne drenaže za hortenzije u saksiji jednostavan je zadatak, što znači da možete izbjeći tipične probleme povezane s pretjeranim zalijevanjem. Da biste to postigli, jednostavno odaberite posudu s drenažnim otvorima i osigurajte da se sav višak vode učinkovito iscijedi svaki put kada zalijevate biljku. Raste u vrtovima, žardinjerama i kao kućna biljka, Eustoma grandiflorum, također poznata kao lisianthus, eustoma, teksaško zvono, prerijska lincura, tamnoplavi bolero, lažna ruža, japanska ruža i prerijska ruža, svestrana je biljka.

Iako je tehnički višegodišnja biljka, obično se tretira kao jednogodišnja i odbacuje se nakon cvatnje. Kao rezano cvijeće u vazi može stajati minimalno tjedan dana, a uz stalne izmjene vode i do dva tjedna. Razmnožavanje lisianthusa može se postići dijeljenjem reznica tijekom jesenske sezone. Alternativno, ako se uzgaja iz sjemena, biljka će proći kroz razdoblje razvoja od otprilike 22 do 24 dana. Za optimalne rezultate preporučljivo je nabaviti sadnice liziantusa koje već imaju pupoljke.

Vrijeme sadnje razlikuje se ovisno o klimi: u područjima s mrazom najbolje je pričekati da prođe prijetnja od mraza, dok u toplijim područjima sadnja može započeti ranije, primjerice u ožujku. Kako bi stabljike imale međusobnu potporu, preporuča se posaditi sadnice na sunčano mjesto u vrtu koje poslijepodne ima sjenu, s razmakom od otprilike 15 do 20 centimetara. Ne preporučuje se korištenje malih posuda za uzgoj jer se korijenje može zapetljati i ometati rast biljke. Kako bi se postigao optimalan rast liziantusa, preporučljivo je koristiti tlo koje je neutralno do alkalno i ima izvrsnu drenažu. Kao primjer, može se koristiti i kiselo tlo koje je pogodno za cvijeće poput azaleja.

Lisianthus uspijeva u tlu koje održava stalnu razinu vlage, izbjegavajući pretjeranu vlažnost koja može dovesti do rasta i propadanja gljivica. Važno je biljku redovito zalijevati, osiguravajući umjerenu količinu vlage. Za optimalan rast i razvoj čvrstih stabljika i ekspanzivnog cvata, važno je osigurati redovitu prihranu biljci liziantusa tijekom njenog punog rasta, obično svaka dva do tri tjedna. Preporučljivo je koristiti gnojivo za cvijeće koje sadrži veći udio kalija u odnosu na dušik.