– Na internet portalima se može naći jako puno priča o neobičnim plemenima koji žive diljem svijeta. Tu se može jako puno naučiti, ali neke stvari koje rade ta plemena su prosto nepojmljiva za običan narod. Danas govorimo o jednom plemenu koje je itekako posebno.

Za Tuarege, etničku skupinu s nomadskim nasljeđem, koji žive u pustinji Sahara, vjeruje se da su izravni potomci Berbera, autohtonog naroda Sjeverne Afrike. Njihov jezik, berberski dijalekt, ostaje sastavni dio njihove kulture. Dok su neka plemena Tuarega prihvatila islam, druga su ostala vezana uz tradicionalna plemenska vjerovanja sjeverne Afrike. Nazivaju se “plavim ljudima” zbog njihove uobičajene indigo odjeće, Tuarezi su polunomadska muslimanska zajednica za koju se smatra da potječe od Berbera u sjevernoj Africi.

Zajedno s drugim etničkim skupinama, Tuarezi su odigrali značajnu ulogu u povijesnom širenju islama i njegovom trajnom utjecaju na sjevernu Afriku i susjedno područje Sahela. U prošlosti je tuareško društvo bilo obilježeno privrženošću klanskoj pripadnosti, društvenom položaju i hijerarhijskom sustavu kasti unutar različitih političkih saveza.

  • Držali su dominaciju nad višestrukim transsaharskim trgovačkim putovima i igrali su značajnu ulogu u sukobima koji su se odvijali u saharskoj regiji tijekom kolonijalnog i postkolonijalnog razdoblja. Za razliku od većine muslimanskih kulturnih skupina, muškarci su ti koji nose veo, dok žene to obično ne čine, osim tijekom posebnih svečanosti. Običaj da muškarci nose maske za lice ukorijenjen je u vjerovanju da to odbija zle duhove. Moguće je da ova tradicija također služi kao praktična zaštita od abrazivnog pustinjskog pijeska.

Praksa oblačenja amuleta koji sadrže cijenjene predmete i, u novije vrijeme, stihove iz Kur’ana, ukorijenjen je običaj. Zagrljaj vela povezan je s ceremonijalnim prijelazom u odraslu dob, a muškarci usvajaju ovu praksu nakon što dostignu zrelost. Tipično, veo skriva cijelo lice, osim očiju i vrha nosa. Razina seksualne oslobođenosti u ovoj zemlji je izvanredna – muškarac može diskretno ući u stan žene kroz alternativni ulaz. Tijekom noći može provoditi vrijeme sa suprugom dok ostali članovi obitelji glume ignoriranje. Slično tome, žena ima autonomiju odlučiti koliko će partnera pozvati u svoj dom i kada će ih dočekati.

Fotograf, koji je intenzivno komunicirao s lokalnim stanovništvom, naglašava važnost diskrecije i najvećeg poštovanja u ovim stvarima. Kao rezultat ovih sloboda, žene u ovoj naciji imaju tendenciju da se udaju u kasnijoj dobi u usporedbi sa svojim kolegama u drugim muslimanskim zemljama, obično oko 20. godine. Pjesme osmišljene posebno za žene muškarcima služe kao moćno oruđe za osvajanje i primamljivanje, igrajući ključnu ulogu u procesu udvaranja i bračnih ponuda. Vrijedno je napomenuti da se žene, koje posjeduju visoku razinu pismenosti, često bave umijećem sastavljanja pjesama.

Čin sklapanja braka sa ženama ne znači lišavanje njihove autonomije. Zapravo, unutar ove regije, žena je ta koja posjeduje vlasništvo nad kućanstvom i nad svim stvorenjima koja u njemu žive. Ovo se smatra najvrjednijim oblikom bogatstva u našoj zajednici. Prema Tuarezima, životinje su bit postojanja. Oni nam svojim mlijekom i mesom daju hranu, služe kao izvor odjeće kroz svoju kožu, a čak se mijenjaju za naše potrepštine.

Tuarezi čvrsto vjeruju da bi bez životinja koncept doma prestao postojati. Stope razvoda u našoj zemlji su alarmantno visoke, što rezultira brojnim raspadnutim brakovima. U nesretnom slučaju razvoda, često je slučaj da žena zadrži posjed obiteljske kuće i kućnih ljubimaca. Zanimljivo je da inicijativu za razvod braka podnose pretežno žene. Nakon raspada braka, muškarci se obično nađu u potrazi za utočištem u domu svojih roditelja, često samo s devom kao jedinim vlasništvom. U ovoj zemlji razvod se ne doživljava kao tragedija. Upravo suprotno, slavi se velikim slavljem koje označava novostečenu slobodu žene da se ponovno uda.

S približno 1,2 milijuna govornika, tuareškim jezikom, koji pripada berberskoj jezičnoj obitelji, prvenstveno govori zajednica koja se temelji na klanu i pretežno je matrilinearna. Pridržavajući se islamske vjere, Tuarezi su integrirali svoja već postojeća vjerovanja, posebice matrilinealizam. Za razliku od arapskih plemena i drugih berberskih plemena, žene Tuarega imaju cijenjen položaj u svom društvu. Nakon što su afričke nacije stekle neovisnost tijekom 1960-ih, pradjedovina naroda Tuarega podijeljena je između nekoliko suvremenih država, naime Nigera, Malija, Alžira, Libije i Burkine Faso. Borba za ograničene resurse unutar Sahelske regije kasnije je izazvala napetosti i sukobe između Tuarega i susjednih afričkih zajednica, osobito nakon političkih nemira koji su uslijedili nakon francuske kolonizacije i kasnija težnja za neovisnošću.

Nagli porast stanovništva doveo je do strogih ograničenja nomadskog načina života. Ljudske aktivnosti, kao što su iskorištavanje resursa i rastući zahtjevi urbanih područja, dodatno pridonose pogoršanju dezertifikacije. Kao rezultat toga, određeni članovi zajednice Tuarega počeli su istraživati ​​poljoprivredne prakse, dok su drugi bili prisiljeni napustiti uzgoj stoke i potražiti prilike za zapošljavanje u urbanim središtima.