– Danas se malo dotičemo ženskih bolesti, koje su sa vremenom toliko evoluirale, da ih imamo jako puno. Jednostavno, intimna zona, kod žena je puno osjetljivija nego kod samih muškaraca. Puno je više procesa u toku samog mjeseca, pa je idealno područje za stvaranje raznih infekcija.

Vaginalni svrbež je osjećaj koji se često opisuje kao nesnosno bolan za žene u intimnom području. Ova nelagoda obično je početni pokazatelj gljivične infekcije koju uzrokuje Candida albicans. Utjecaj ovog stanja na svakodnevni život žene je značajan jer može imati negativne učinke na njezino emocionalno i psihičko blagostanje. Značajno je da se svrbež pojačava tijekom noći kada žena miruje. Iako postoje različiti čimbenici koji mogu pridonijeti vaginalnom svrbežu, najčešći uzročnici uključuju gljivične infekcije, nošenje neprikladne odjeće, neadekvatne higijene i menopauzu. Istaknuto obilježje gljivičnih infekcija je prisutnost intenzivnog i neugodnog svrbeža praćenog gustim bijelim iscjetkom koji iritira sluznicu rodnice.

Vaginalne gljivične infekcije obično proizlaze iz neravnoteže u vaginalnoj mikrobioti. Ovu neravnotežu mogu potaknuti različiti čimbenici, uključujući hormonske fluktuacije, trudnoću ili korištenje antibiotika ili oralnih kontraceptiva. Osim toga, nošenje sintetičke ili uske odjeće može uzrokovati lokaliziranu iritaciju i dovesti do vaginalnog svrbeža. Osobe s osjetljivom kožom također mogu osjetiti svrbež zbog upotrebe jakih deterdženata za rublje, praškova ili omekšivača.

Štoviše, korištenje dnevnih ili običnih uložaka može pridonijeti lokalnoj iritaciji i svrbežu. Važno je napomenuti da nepravilna uporaba vaginalnih tuševa također može rezultirati svrbežom i iritacijom u području vagine. Na kraju, važno je znati da sapuni s visokim pH razinama mogu poremetiti vaginalnu mikrobiotu, potencijalno uzrokujući suhoću vaginalne sluznice.

Smanjenje razine estrogena koje se događa tijekom menopauze može dovesti do suhoće vaginalne sluznice. Ova suhoća može rezultirati osjećajem svrbeža, sličnim svrbežu koji se javlja kod suhe kože. Trajanje svrbeža ovisi o temeljnom uzroku, radi li se o infekciji ili iritaciji. Infekcije, poput gljivičnih infekcija, mogu uzrokovati svrbež dok infekcija ne nestane ili se broj kolonija kandide ne smanji. Iritacija, poput kontaktnog dermatitisa, također može uzrokovati svrbež, koji se može prirodno povući nakon nekoliko dana. Vaginalne infekcije mogu se manifestirati na različite načine, uključujući pojačan vaginalni iscjedak, crvenilo, osjećaj pečenja i vaginalni svrbež.

Obično žene posjećuju ginekologe kada posumnjaju na infekciju zbog promjena u boji ili konzistenciji vaginalnog iscjetka. Iako je vaginalni iscjedak prirodna pojava, može doživjeti promjene kada je prisutna infekcija. Te promjene mogu uključivati ​​povećanje volumena, sivu ili bijelu nijansu i primjetan neugodan miris. U slučajevima kada je vagina nadražena ili inficirana, vulva i sluznica vagine mogu pokazivati ​​vidljive znakove crvenila, koji se mogu uočiti bez potrebe za bilo kakvim instrumentima. Dodatno, nelagoda i svrbež mogu pratiti ovo crvenilo.

BONUS TEKST:

Od sedmog stoljeća, kada su Jeruzalem prvobitno osvojili muslimani, obitelj Nuseibeh vjerno provodi jedinstveni svakodnevni ritual u vezi sa zaštitom jednog od najsvetijih kršćanskih mjesta u gradu – Crkve Svetog groba. Obavezno svaki dan, točno dva sata nakon zalaska sunca, članovi obitelji, uz redovnike, zajedničkim snagama osiguravaju crkvu, da bi je otključali dva sata prije svitanja. Ova trajna tradicija, koja se prenosi s jedne generacije na drugu, opstala je nevjerojatnih 1300 godina. Wajeeh Nuseibeh, trenutni čuvar crkvenog ključa, otkriva da je ta odgovornost stoljećima sastavni dio naslijeđa njihove obitelji.

U povijesnom događaju, crkva Svetog groba je prvi put nakon 1555 godina omogućila pristup arheolozima. Ovo značajno mjesto ima veliku važnost u kršćanstvu jer se vjeruje da je to mjesto ukopa Isusa Krista nakon njegovog raspeća i uskrsnuća. Ono što izdvaja ovu crkvu je izvanredna činjenica da je čuva Wajeeh Nuseibeh, muslimanski ključar iz Starog grada u Jeruzalemu. Generacijama je njegovoj obitelji povjerena odgovornost čuvanja ovog svetog prostora. Trenutačno njegov sin, koji želi krenuti očevim stopama, radi kao frizer dok ne preuzme ovu ključnu ulogu.

Otvaranje glavnog ulaza u crkvu daleko je od običnog posla. To je pomno reguliran proces koji zahtijeva sudjelovanje izaslanika iz različitih kršćanskih denominacija, naime franjevaca i Armenske apostolske crkve. Surađujući s članovima obitelji Nuseibeh, ovi predstavnici održavaju slavnu tradiciju ukorijenjenu u štovanju ovog svetog prostora.

Inspirativna priča o suradnji i međusobnom poštovanju unutar različitih vjerskih zajednica služi kao dokaz trajne moći povijesne tradicije, koje traju kroz stoljeća kako bi oblikovale moderna društva.

Nastavak ove dugogodišnje tradicije ima i praktičnu svrhu. Crkva Svetoga groba predstavlja jedinstveno mjesto okupljanja predstavnika šest različitih kršćanskih denominacija. S obzirom na neizbježna neslaganja koja se javljaju među njima, odgovornost muslimanske obitelji za čuvanje ključeva i održavanje crkve omogućuje im nepristrano posredovanje u svim potencijalnim sukobima. Štoviše, sporazum sklopljen u 12. stoljeću između cijenjenog generala Saladina i engleskog monarha Richarda I., poznatog kao Lavlje Srce, osigurava da obitelj Nuseibeh ispuni svoju dužnost zaštite Svetoga groba za dobrobit kršćana. Ovaj sporazum predstavlja izvanredan dokaz snage međuvjerske suradnje i međusobnog poštovanja.

U svijetu punom izazova i nesuglasica, ova pripovijest služi kao podsjetnik da čak iu najsvetijim prostorima vjerska tolerancija i suradnja mogu napredovati, pokazujući važnost očuvanja i poštivanja povijesnih svetinja u suvremenom kontekstu.