Proces starenja obuhvaća dvije različite kategorije: unutarnje starenje i vanjsko starenje. Unutarnje starenje, također poznato kao kronološko starenje, utječe na cjelokupno naše fizičko biće i prvenstveno je pod utjecajem naše genetske strukture.

Prema Živimu, ekstrinzično starenje povezano je s životnim odlukama kao što su pušenje, stres, nezdrave prehrambene navike i izloženost stresu. Iako možda nemamo kontrolu nad prvom kategorijom, dr. Nil Polvin, stručnjak za dugovječnost i regenerativnu medicinu, tvrdi da možemo promijeniti svoj stil života. Na temelju bogatog profesionalnog iskustva, nedostatak sna je identificirao kao najznačajniju grešku koja ubrzava proces starenja.

Nažalost, brza priroda našeg života često dovodi do toga da zanemarimo potrebno vrijeme za san, koji je ključan za pomlađivanje našeg tijela.

Održavanje dosljednog rasporeda spavanja od sedam do osam sati po noći pozitivno pridonosi različitim aspektima našeg blagostanja, uključujući zdravlje stanica i tkiva, kognitivne funkcije, imunitet, razinu energije i metabolizam.

Preporuča se da pojedinci otprilike 26 godina svog životnog vijeka posvete spavanju. Nažalost, to nije stvarnost za mnoge ljude, a nedovoljno sna igra ulogu u raznim zdravstvenim problemima kao što su hipertenzija, poremećaji raspoloženja, debljanje, kardiovaskularne komplikacije, dijabetes i moždani udar.

Nedovoljan odmor također može dovesti do:

Prisutnost bora i prerano starenje kože česta je briga.

Čvrstoću i svježinu kože održavaju različiti proteini, poput kolagena i elastina, koji čine njen sastav.

Utvrđeno je da nedovoljno sna štetno utječe na kvalitetu i otpornost kolagena i elastina, što rezultira nastankom bora i gubitkom čvrstoće kože.

Pad kognitivnih sposobnosti.

Kada ne spavamo dovoljno, naše motoričke sposobnosti mogu oslabiti, obrada informacija može se usporiti, raspon pažnje i emocionalni kapacitet mogu biti smanjeni, a naše rasuđivanje može biti oslabljeno.

Stalni nedostatak sna služi kao plodno okruženje za povećanu vjerojatnost gubitka pamćenja i razvoja Alzheimerove bolesti.

Ugrožen imunološki sustav

Tijekom razdoblja odmora, tjelesni imunološki sustav, koji djeluje kao primarna barijera protiv mnoštva bolesti, prolazi kroz prirodni proces pomlađivanja. Ova revitalizacija rezultira proizvodnjom stanica koje se aktivno bore protiv štetnih patogena, čuvajući naše opće dobro.

Kada je naš san ugrožen, studije pokazuju da je sposobnost tijela da se bori protiv gore spomenutih napadača smanjena. Štoviše, trajanje oporavka od bolesti može se produžiti.

Koji se koraci mogu poduzeti kako bi se osigurao miran san?

Provedba malih prilagodbi načina života može pridonijeti razvoju korisnih obrazaca spavanja. Održavajte dosljednost u svojim obrascima spavanja kako biste osigurali pravilan cirkadijalni ritam. Kad se probudite, uživajte u jutarnjem suncu. Ova jednostavna radnja služi kao tipka za resetiranje unutarnjeg sata vašeg tijela, učinkovito obavještavajući vaš sustav da je doista počeo novi dan.

Kako biste očuvali kvalitetu sna, preporučljivo je regulirati konzumaciju kofeina i alkohola. Suzdržite se od konzumiranja kofeina unutar osam sati prije spavanja i izbjegavajte alkohol unutar tri sata prije spavanja.

Kako biste osigurali miran noćni san, preporučljivo je minimalizirati vrijeme ispred ekrana, osobito u satima koji prethode odlasku na spavanje. Znanstvena istraživanja su potvrdila da izlaganje plavom svjetlu može imati štetne učinke na obrasce spavanja.

Uspostavljanje umirujućeg rituala prije odlaska na spavanje može biti korisno u pripremi vašeg uma i tijela za miran noćni san. Uključivanje u aktivnosti kao što je čitanje knjige ili uživanje u umirujućoj toploj kupki šalje jasnu poruku vašem tijelu da je vrijeme da se opustite i pripremite za san.

Pobrinite se da vaše prostorije za spavanje služe kao stalni poticaj za miran san. Dodijelite sredstva za nabavu visokokvalitetnog madraca, luksuzne posteljine, umirujućih maski za oči ili bilo kojeg drugog predmeta koji pridonosi stanju opuštenosti.