– U nastavku našeg današnjega članka govorićemo o tumoru, koji je vodeći u svijetu po smrtnosti. Naime, sve je veći procenat i mladih osoba koje su obolile od ove zlokobne bolesti, a danas govorimo o prevenciji od raka i kako prepoznati neke simptome.

Prema pisanju RTS-a, rak mokraćnog mjehura, od kojeg u Srbiji svake godine oboli preko 2.300 ljudi, tragično rezultira gubitkom od 1.000 života godišnje. Nažalost, o ovoj temi se rijetko raspravlja, ako se ikad, unatoč njenom značajnom utjecaju.

U Srbiji je rak mokraćnog mjehura na petom mjestu po učestalosti i osmom po smrtnosti. Zbog toga je mjesec svibanj posvećen podizanju svijesti i borbi protiv ovog često zanemarenog oblika raka, koji se obično naziva “siročetom onkologije”. Ove spoznaje iznio je prof. dr. Zoran Džamić, direktor Klinike za urologiju UKCS-a.

Nažalost, u posljednja dva desetljeća, iako je postignut značajan napredak u liječenju raznih vrsta karcinoma, napredak u liječenju raka mokraćnog mjehura prilično je stagnirao. Stoga se ne može precijeniti važnost prevencije. Prema riječima Džamića, primarni znak upozorenja koji bi trebao potaknuti pojedince da potraže liječničku pomoć je prisutnost krvi u urinu.

Pušenje, pretilost i zanimanje u raznim industrijama čimbenici su koji pridonose riziku od razvoja ovog stanja. Za razliku od drugih vrsta raka, uloga genetike nije tako istaknuta. Dodatno, važno je spomenuti da su muškarci znatno osjetljiviji na ovu bolest, s gotovo dvostrukom stopom incidencije. Pravovremeno otkrivanje i korištenje ultrazvuka može uvelike pomoći u točnom dijagnosticiranju stanja.

Operacija se, kaže Džamić, smatra najučinkovitijim oblikom liječenja. Ipak, postoje slučajevi u kojima sama operacija nije dovoljna, što dovodi do korištenja dodatnih terapija kao što su kemoterapija, bioterapija, loska terapija i imunoterapija. Dokazano je da ti alternativni tretmani daju zapažene rezultate.

BONUS TEKST:

Jabuke, vrsta voća poznata po svojim blagodatima za zdravlje, često se mogu vidjeti na stolovima i koriste se kao sastojak raznih slastica. Međutim, vrijedi napomenuti da jabuke posjeduju i ljekovita svojstva.

Vasa Pelagić, glasoviti narodni učitelj, jako je volio jabuku nazivajući je “čudnim voćem”. Zalagao se za njegovu upotrebu ne samo kao hranu, već i kao začin i ljekovito sredstvo. Među njegovim najučinkovitijim ljekovitim pripravcima bez sumnje je recept za “kavu” od jabuke.

Prekrasan sastav poznat kao “kava” od jabuke može se pripremiti prema sljedećem receptu. Za pripremu ovog napitka, priprema suhih jabuka uključuje tanko rezanje zrelih jabuka i njihovo stavljanje pod osjetljivi papirnati ubrus kako se prašina ne bi taložila na njima i kako bi ručnik upio njihov sok.

Samljevši jabuke u fini prah, pomiješajte jednu čajnu žličicu samljevene jabuke sa šalicom vode koja je prokuhala. Temeljito promiješajte smjesu dok se dobro ne sjedini.

U minimalnom trajanju od tri do četiri dana, preporučljivo je konzumirati jednu šalicu ujutro i drugu navečer.