– U nastavku našeg današnjega članka govorićemo o koži, koja je u stvari najveći ljudski organ. Iz mnogo razloga, mnogi od nas zanemaruju higijenu, ali i njegu same kože. Jednostavno, bili muškarac ili ne, morate je sa vremena na vrijeme malo i hraniti, te voditi brigu o njoj.

 

Iako se mogu činiti zabrinjavajućim zbog svoje različite boje i oblika, hemangiomi su zapravo bezopasni tumori kože koji su vrlo česti. Kako bismo pružili sveobuhvatnije razumijevanje, zaronimo u različite vrste hemangioma i raspravimo okolnosti u kojima bi mogli zahtijevati medicinsku intervenciju.

Najčešći oblik hemangioma, poznat kao hemangiom trešnje, prepoznaje se po crvenoj nijansi, iako se također može pojaviti u nijansama plave, crne ili više boja. Njegove prepoznatljive značajke uključuju: Dok su debla najčešće mjesto, hemangiomi se mogu pojaviti i na drugim dijelovima tijela. Kako pojedinci stare, broj ovih izraslina ima tendenciju porasta, osobito nakon što navrše 40 godina. Općenito, hemangiomi su benigni i ne zahtijevaju intervenciju osim ako nema promjena u veličini, boji ili pojavi krvarenja.

Paučaste angiome moguće je prepoznati po njihovom prepoznatljivom izgledu poput pauka, s crvenim izraslinama koje se šire prema van iz središnjeg, tamnijeg područja. Ključno je razumjeti:

Paučaste vene, iako se mogu pojaviti u bilo kojoj fazi života, češće su prisutne kod žena kada su razine estrogena povišene, kao što je tijekom trudnoće. Neophodno je potražiti liječnički savjet ako dođe do iznenadne ili višestruke pojave paučastih vena, jer to potencijalno može značiti temeljni problem s jetrom.

Iako su općenito benigni, neki ih pojedinci odlučuju ukloniti isključivo iz estetskih razloga. Metode koje se koriste za uklanjanje vrlo su slične onima koje se koriste za konvencionalne madeže, uključujući laser, radio valove i kirurške postupke.

  • Tipično, hemangiomi prvenstveno uzrokuju kozmetičke probleme i rijetko predstavljaju prijetnju zdravlju. Ipak, preporučljivo je konzultirati se sa zdravstvenim djelatnikom ako postoje bilo kakve promjene u izgledu hemangioma ili ako postoji visoka prevalencija hemangioma, jer će to pomoći u određivanju jesu li potrebne dodatne medicinske intervencije ili kirurški zahvati.

Dodatni tekst:

Žlijezde lojnice se začepe, što rezultira kožnom bolešću poznatom kao akne.

Vidljivost akni na vidljivim dijelovima tijela, trajanje stanja, intenzitet simptoma i rezultirajući ožiljci mogu dovesti do štetnih psihosocijalnih učinaka. Iako se akne obično javljaju tijekom adolescencije, sve su češće i među odraslima.

U daljnjem tekstu pronaći ćete opsežnu raspravu o aknama, koja će obuhvatiti njihovu definiciju, česta mjesta pojavljivanja, temeljne uzroke i učinkovite metode za njihovo uklanjanje.

  • Akne, stanje kože obilježeno upalom, nastaju kada se izlazni kanali lojnih žlijezda začepe. Te su žlijezde prisutne po cijeloj koži, isključujući dlanove, tabane i gornje dijelove stopala. Tipično, akne se manifestiraju tijekom adolescencije kao rezultat hormonske neravnoteže, točnije poremećaja u međudjelovanju spolnih hormona. Ova neravnoteža može uključivati ​​povišene razine muških spolnih hormona (androgena) ili smanjene razine ženskih spolnih hormona (estrogena).

Začepljenje pora kože sebumom, prljavštinom, mrtvim stanicama kože i bakterijama glavni je uzrok akni.

Na pojavu akni izravno utječu veličina i povećano lučenje sebuma žlijezda lojnica kod osoba s ovim stanjem. Iako se akne prvenstveno pojavljuju na licu, mogu se pojaviti i na prsima, vratu, ramenima i leđima.

Lice, kao najistaknutiji dio tijela, mjesto je na kojem su papule/akne najuočljivije i stoga izazivaju nelagodu i neugodu kod onih koji su pogođeni, osobito kada se pojave na obrazima. Posljedično, pojedinci ih često pribjegavaju stiskanju kako bi ubrzali njihov nestanak, ali to zapravo ima suprotan ishod. Upaljeni prištići na obrazima mogu značajno umanjiti opću dobrobit osobe.