– Kada se pogledaju strane zemlje, koje su dobrostojeće, uopšte ne treba da čudi, kada neke osobe sa ovih prostora se iz koristi udaju ili ožene za stranog državljanina. Mi danas donosimo jedan brak, koji je i više nego čudan…

Zbog važnosti pravnih dokumenata, donio sam odluku da se udam za dragog prijatelja. Vođena prije svega praktičnošću, na bračni put s dragim suputnikom krenula sam isključivo radi pribavljanja potrebne pravne dokumentacije. Našu zajednicu podupirao je zajednički sporazum o suživotu koji je trajao dvije godine, s izričitim ciljem da se zadovolje preduvjeti našeg braka (osobito da moj partner otkrije pravi poticaj iza našeg saveza). Podržavali smo šaradu zadovoljnog i privrženog para kad god su bili u blizini, kao što je uobičajeno za partnere koji su zajedno duže vrijeme.

  • Međutim, nakon tri mjeseca on je došao u alkoholiziranom stanju i zahtijevao od mene da ispunjavam svoje dužnosti kao njegova supruga. Unatoč njegovoj kasnijoj isprici, odlučila sam održati dugu šutnju, nesigurna je li oprost opravdan ili ne. Dodatni komad: Početni stanovnici našeg susjedstva nisu bili financijski imućni. Početni stanovnici naše blizine bili su siromašni, nesposobni utjecati na svoje okolnosti unatoč svim naporima. Budući da su boravili u zapuštenoj nastambi, njihov jedini blagoslov od više sile očitovao se u obliku njihovih šestero potomaka – četiri sina i dvije kćeri, od kojih su svi bili iznimno ljupki.

Nažalost, brojni pojedinci unutar naše zajednice odlučuju ih se kloniti i podvrgnuti im omalovažavajućim epitetima, unatoč potpunom nedostatku nedjela prema bilo kome. U našim nastojanjima da im pomognemo, moj suprug i ja pružamo svu podršku koju možemo, povremeno pokrivajući njihove račune za režije i kupujući osnovne namirnice. Iako nismo imućni, činimo ono što možemo. Nikada nismo očekivali ništa u zamjenu za našu pomoć. Nažalost, prije nekoliko mjeseci razboljelo se naše najmlađe dijete, što je rezultiralo potpunim otkazivanjem bubrega i potrebom za dijalizom.

Medicinski djelatnici su nam savjetovali da bi bilo najpovoljnije krenuti s transplantacijom dok je naš sin još u mladosti i ima veliku snagu. Također su preporučili traženje brojnih potencijalnih donatora kako bi se podvrgnuli potrebnim procjenama. Kada smo ovu informaciju prenijeli našim dugogodišnjim susjedima, kojima pomažemo dugi niz godina, izrazili su nam nepokolebljivu podršku izjavom da će svi zajedno s nama u bolnicu. To je značilo da će obojici, zajedno sa njihovo šestero djece, u znak zahvalnosti dati krv. Prvo sam vjerovao da bi se mogli predomisliti, ali na moje iznenađenje, danas su svi stigli u bolnicu.

Ono što me još više dirnulo je činjenica da su došli sami; nitko od naše najbliže rodbine, poput naše braće i sestara, nije odgovorio na našu molbu. Činilo se da nitko nije bio spreman riskirati i potencijalno žrtvovati vlastite živote kako bi spasio našeg sina. Međutim, to je životna stvarnost i tako stvari trebaju biti. Najveća mi je želja da moj sin ne izdrži cijeli život na dijalizi. Žarko se molim da moji bubrezi rade optimalno, osiguravajući bez sumnje da moj sin može voditi redovit i ispunjen život.

Dodatni tekst:

Njezini postupci ostavili su obitelj u šoku, a odatle se klupko počelo odmotavati. Austrijski mediji prenose da je obitelj psihički poremećene bake ostala zatečena njezinom neočekivanom oporukom u kojoj je otkriveno da je svoje višemilijunsko bogatstvo ostavila vodoinstalateru. Iznenađujući razvoj događaja dogodio se kada je ženi bila potrebna hitna medicinska pomoć i primljena je u bolnicu. Umjesto da uključi članove svoje obitelji kao kontakte za hitne slučajeve, odredila je vodoinstalatera za tu svrhu.

Akcija koju je poduzela ostavila je obitelj u stanju šoka, što je dovelo do raspleta situacije. Kako izvještava publikacija “Kronen”, supružnik bake preminuo je 2018., ostavivši je bez djece i u stanju samoće. Zabilježeno je da je imućna umirovljenica prestala komunicirati sa svojom braćom i sestrama te potomstvom. Otprilike godinu dana kasnije, baka je navodno susrela vodoinstalatera koji je u početku djelovao ljubazno, ali nažalost, stalno je unosio komplikacije u njezin život.

U konačnici, nekretninu je obrtniku predala baka. Pravni zastupnici su tvrdili da bi bilo nemoguće da obitelj nadoknadi preostala sredstva nakon bakine smrti. Dokazivanje bilo kakvog nedjela, kao što je prijevara, prisila ili obmana, ključno je za rodbinu da poduzmu bilo kakvu pravnu radnju. No, prema riječima odvjetnika Lorenza Kirschnera, ovaj zadatak postaje znatno zahtjevniji otkako je dotična žena preminula. Baka je vodoinstalateru oporukom ostavila svu svoju nekretninu koja se prostire na oko 3000 četvornih metara, prenose mediji.

Procijenjena vrijednost nekretnine je čak 3 milijuna eura. Prema riječima člana obitelji pokojne bake, vodoinstalater nije dobio nekretninu u sklopu prijenosa. Pomisao o stjecanju nasljedstva bez ikakvih obiteljskih veza nikad mi nije pala na pamet. Zanimljivo, čini se da one koji nisu u krvnom srodstvu čeka svota od najmanje tri milijuna eura.