– Slijedi nam jedna jako tužna priča iz Srbije, konkretno iz Novog Sada, a koja se može desiti svakome od nas. Mi se danas fokusiramo na ljude koji su bez krova nad glavom i koji nemaju osnovne uslove za život. Nekada neke osobe prokockaju sve što su imali u životu, i onda zavise od dobrih ljudi koji hoće li im šta udijeliti ili ne.

Nepredvidljivost života evidentna je u brojnim ličnim narativima, od kojih su mnogi obilježeni izazovima i teškoćama, dok drugima uopće nedostaje pozitivno rješenje.

U neobičnom preokretu, mlada Novosađanka sinoć je imala nesvakidašnji susret. Dok je stajala ispred željezničke stanice, susrela se licem u lice s raščupanom osobom za koju je pretpostavila da je siromašna. Međutim, na njeno veliko čuđenje, ispostavilo se da je čovjek kojeg je smatrala potlačenim, u stvari, ugledni profesor hemije.

Na Facebooku je podijelila priču o svojoj interakciji s muškarcem kojem je bilo potrebno sklonište od hladnog vremena. Ova osoba je sjedila na hodalici i imala je ograničenu pokretljivost. Nažalost, železnička stanica u tom trenutku nije radila, pa mu je u pomoć priskočila saosećajna Novosađanka.

U vidno oslabljenom stanju, muškarac sjedi na šetalici i muči se da se kreće. Željeznička stanica je u prošlosti bila dostupna tokom cijele noći, pružajući utočište pojedincima bez skloništa tokom loših vremenskih prilika. Ipak, ovaj postupak je prekinut, što je rezultiralo time da ove osobe moraju pronaći sklonište na otvorenom među praznim kućama i divljim mačkama. Iako može pružiti određeno olakšanje od hladnoće, ostaje nedovoljno rješenje za one kojima je potrebna.

Iako se obično suzdržavam od razgovora sa pojedincima koji doživljavaju beskućništvo, često pokazujem geste ljubaznosti kao što je davanje hrane ili skromne sume novca. Ipak, ove večeri sam osjetio neodoljivu želju da zauzmem drugačiji pristup. Palo mi je na pamet da su te osobe potpuno zanemarene, tretirane kao nepoželjne parcele pored puta, a da se niko ne trudi da s njima razgovara.

  • Usred turobne i hladne večeri, jedna jedina riječ imala je moć da transformiše svijet za siromašnog čovjeka. Kako se naš razgovor odvijao, ponudio sam mu finansijsku pomoć, što je on sa zahvalnošću prihvatio. Pokazalo se da je to bila interakcija koja je obostrano zadovoljavajuća. Otkrio sam da posjeduje bogato znanje i da je stekao vrijedan pogled na okolnosti koje su ga dovele do njegovog sadašnjeg stanja. Ovu priču dijeli i mlada žena koja je imala privilegiju da doživi ovaj susret. Nakon toga, čovjek joj je otkrio svoje zanimanje kao profesor hemije. U početku je ostala apatična prema ovom otkriću i dovodila je u pitanje njegovu istinitost. Bez obzira na početno oklijevanje, na kraju je odlučila da mu povjeri sredstva.

Slušajući kako čovjek govori o svom zanimanju profesora hemije, zatekao sam se da sumnjam u istinitost njegove izjave. Ipak, njegovo izuzetno poznavanje jezika i očigledna inteligencija razlikovali su ga od većine pojedinaca koje redovno susrećem. Nadalje, otkrio je da je nedavno otpušten iz bolnice.

Odjeća muškarca sastoji se od papuča i pelena, što ukazuje na njegovu nesposobnost da ih samostalno zamijeni ili promijeni. Primarna istraga se vrti oko toga da li boluje od demencije i ima li zabrinutih rođaka koji marljivo tragaju za njim. U slučaju da ovaj izvještaj privuče pažnju bilo koje upućene osobe, ključno je obavijestiti ih da je on u neposrednoj blizini, okružen isključivo pustim putevima.

Kako se činilo da u blizini nema napretka, odlučio sam mu pružiti financijsku pomoć prije mog odlaska autobusom. Izričito sam saopštio da njegov početni prioritet treba da bude nabavka ishrane, a višak sredstava može se raspodeliti prema njegovom nahođenju.

Čak i u nedostatku pozitivnosti, ja se nadam da će ispuniti svoje obećanje. Dok sam stajao pored njega, drhteći i duboko uvučen u razgovor, dvije mlade žene nenamjerno su prisluškivale našu raspravu. Potaknuti mojom teškom situacijom, obojica su pružili svoju pomoć na različite načine. Novčanu donaciju dala je jedna osoba, dok je druga ponudila svježe pečeno pecivo iz lokalne pekare. Zanimljivo je da se druga jedinka brinula o leglu napuštenih štenaca u neposrednoj blizini naše lokacije. Ne preskačući ni ritma, nastavila je da podijeli ostatak svoje priče.

Sa jasnom namerom da podstakne komunikaciju i obeshrabri apatiju prema borbama drugih, Novosađanin je istakao važnost razmene ličnih iskustava. Ovim činom, ona se nada da će njen skromni doprinos pružiti utjehu i optimizam onima koji se suočavaju s teškim okolnostima.