– OJ Simpson je početkom 90 godina prošloga vijeka bio najbolji ragbista na svijetu, te je u Americi važio za sportsku ikonu. Međutim, njegova kariejra je naprasno prekinuta sa velikim skandalom, zbog kojeg je na kraju završio u zatvoru. Slijedi i jako emotivna priča o tome. 

Kada je Nicole Brown Simpson ubijena u svom domu u Los Angelesu 12. juna 1994. godine, njen bivši suprug O.J. Simpson brzo se pojavio kao glavni osumnjičeni

Svijet je saznao da je slavni sportista O.J. Simpson preminuo 11. aprila ove godine. Njegova smrt nas vraća u 1994. godinu, kada su njegova supruga Nicole Brown (35) i njen prijatelj Ron Goldman (25) pronađeni mrtvi. Mjesto zločina je bilo užasno. Braun Simpson je izboden 12 puta, sa dubokim ranama na vratu i skoro odsečenom glavom. Što se tiče Goldmana, on je izboden 25 puta.

Stravičan incident poremetio je miran kvart Brentwood u kojem je živio slavni par, ali i ostatak zemlje. Kada je bivši suprug Nicole Brown, bivši profesionalni fudbaler O.J. Simpson, postao glavni osumnjičeni za dvostruko ubistvo, nacija je bila šokirana.

Ovo je srceparajuća istinita priča o smrti Nicole Brown.

Ko je Nicole Brown Simpson?

  • Nicole Brown Simpson rođena je 19. maja 1959. godine u Frankfurtu. Njena majka je Nemica, a otac Amerikanac. Nikol je druga od četiri ćerke. Nakon što se porodica preselila u Sjedinjene Države, Nicole je napredovala u njihovom novom domu u Kaliforniji. Na kraju je pohađala srednju školu Dana Hills u Dana Pointu, gdje je bila popularna i voljena od strane svojih kolega iz razreda. Vršnjaci su je čak nazvali princezom školskog plesa. Kada Nikol nije na času, uživa provoditi vrijeme na plaži sa svojim prijateljima.

“Nicole je bila vesela, uvijek vesela i nasmijana”, rekao je njen bivši učitelj Bill Prestridge, prenosi Los Angeles Times.

Sa 18 godina, Nicole je radila kao konobarica u The Daisy Clubu, ekskluzivnom klubu na Beverly Hillsu. Tamo je upoznala OJ Simpsona, susret koji je zauvek promenio tok njenog života.

Simpson, koji je bio oženjen sa djetetom, prišao je mladoj konobarici i nastavio da je uhodi sve dok ona nije pristala da počne da ga viđa. Iako je bio oko 12 godina stariji od nje, njihova veza se brzo razvila i ubrzo su skoro svaki trenutak provodili zajedno.

O.J. Simpson se na kraju razveo od svoje prve žene, Margaret Whitley, 1979. godine i oženio Nicole Brown Simpson 1985. godine. Iste godine, mladenci su dočekali kćer Sidni, a nekoliko godina kasnije i sina Džastina. Priča se da je Nicole Brown Simpson voljela svoju majku i beskrajno voljela svoju djecu.

Međutim, njen odnos sa suprugom bio je daleko od idiličnog. Sam OJ Simpson je priznao da je bio nevjeran svojoj ženi tokom njihovog braka. Nicole Brown Simpson je više puta prijavljivala svog muža policiji zbog nasilja u porodici.

Tokom jednog takvog poziva, pokazuju zapisi, Nicole je u više navrata rekla policiji: “Ljubomoran je, on će me ubiti. Takođe je izrazila frustraciju zbog neaktivnosti vlasti u pritvoru njenog slavnog muža”, rekavši: “Ti nikad ništa ne radiš!” s njim razgovaraš i onda odlaziš.” Simpson je u jednom trenutku optužen za nasilje u porodici, ali nakon što se izjasnio da nije kriv po optužbama, osuđen je na 120 sati volonterskog rada, dvije godine uslovne kazne i 700 dolara novčane kazne.

Brak para ostao je u teškom stanju sve do 1992. godine, kada je Nicole Brown Simpson podnijela zahtjev za razvod. Ali ovo nije bio posljednji put da su se njih dvoje sreli.

Nakon razvoda, Nicole Brown Simpson pokušala je da se fokusira na sebe i svoju djecu i zaboravi na svog bivšeg muža. Često su je viđali kako vozi Ferrari po svom naselju Brentwood. Uveče uživa u plesu sa prijateljima. Brown Simpson je ostala odana majka, vodila je svoju djecu u školu, na časove karatea i plesa.

  • Međutim, Simpsonova navodna ljubomora navodno ga je navela da uhodi svoju bivšu ženu. “Bila sam uplašena”, rekla je svojoj majci Judith, prema New York Timesu. “Idem na benzinsku pumpu i on je tamo. Ja idem u prodavnicu cipela i on je tamo. Ja vozim, a on je odmah iza mene. Ipak, prijatelji Nicole Brown Simpson su kasnije rekli da je ponekad izrazila pomirenje sa svojim bivšim mužem.” Ali kada se par pomirio, Brown Simpson je na kraju ponovo pozvao policiju da prijavi da ga i dalje zlostavljaju. Do maja 1994. konačno je izgledala spremna da krene dalje. Iako joj je bivši suprug poklonio skupu narukvicu za rođendan, ona je nakit vratila samo nedelju dana kasnije.

12. juna 1994. Nicole Brown Simpson je imala normalan dan. Ustaje rano, sprema doručak za djecu i vodi ih u kupovinu. Kasnije je prisustvovala plesnom nastupu svoje kćerke Sydney sa nekim članovima porodice. Nakon toga, porodica je otišla u restoran u kojem je Goldman radio.

Nakon što su napustili restoran, majka Brown Simpson shvatila je da je slučajno zaboravila naočare za sunce na recept. Goldman je brzo pronašao naočare i odlučio ih vratiti u kuću Brown Simpsona u Brentwoodu. Nažalost, ovaj čin ljubaznosti rezultirao je brutalnim ubistvom Goldman Sachsa, zajedno sa Brownom Simpsonom. Iste noći, Nicole Brown Simpson i Ron Goldman su izbodeni na smrt ispred kuće Brown Simpson. Nejasno je da li je Goldman stigao u kuću kada je njegov prijatelj ubijen ili odmah nakon toga, ali jasno je da je potrčao prema njoj radije nego da je pokušao pobjeći svom ubici – i hrabro se borio.

Nakon ubistva, Nikolina Akita je počela da “zavija” i uplašila svoje komšije. Konačno, neko je izašao da proveri i iznenadio se videvši psa kako trči gore-dole ulicom sa krvlju na šapama. Pas je navodno odveo zabrinute komšije na uznemirujuće mjesto zločina u blizini kuće Nicole Simpson negdje oko ponoći. Ono što je on nazvao “suđenjem veka” počelo je u januaru 1995. godine, a milioni Amerikanaca su posmatrali suđenje jednako pažljivo kao što su gledali automobil kako se vozi.

Mnogi ljudi su bili privučeni senzacionalizmom i skandalom u ovom slučaju, uključujući slavu, ozloglašenost, problematičnu vezu između O.J. i Nicole Brown Simpson, jezivu prirodu samog zločina i rasnu dinamiku Simpson je crnac, a Ron Goldman je bijelac.

Britanski “Dejli mejl” objavio je priznanje takozvanog svedoka Džona Dentona, koji je tvrdio da Simpson tada nije mario za svoju bivšu suprugu i da je “potrošio mnogo novca da je ubije”. Danton je tvrdio da je znao da je Simpson unajmio nasilnike, braneći se da je to “čuo od nekoga iz kruga”.

Međutim, O.J. Simpson nikada nije otišao u zatvor zbog dvostrukog ubistva.