– Mira Banjac je nedavno ušla u desetu deceniju života, i u odnosu na svoje vršnjake je i više nego aktivna žena. I dalje radi na nekim projektima, a itekako je aktivna u pozorištu gdje sa vremena na vrijeme odradi i poneku pozorišnu ulogu.

Glumica Mira Banjac posljednjih se mjeseci odlučila potpuno povući iz javnosti, prvenstveno zbog narušenog zdravlja, ali i zdravstvenih problema njezina sina. Naime, Mira je tijekom prometne nesreće u kolovozu 2021. zadobila ozljedu noge, što je rezultiralo ograničenom pokretljivošću. Osim toga, zabrinuta je zbog narušenog zdravlja njezinog sina jedinca, Branislava Brane Jovanovića, koji je dosta vremena proveo u bolnici zbog gastrointestinalnih problema. Glumici je nevjerojatan izazov pridržavati se propisanog strogog mirovanja jer je navikla na neprestano aktivan i radno orijentiran način života, kako često napominje. – Iako posjedujem sve što mi treba, koči me nedostatak vitalnosti.

Čin kretanja postao je naporan i rijetko se usuđujem izaći izvan svog prebivališta. Nove prilike mi izmiču dok odbijam dodatne odgovornosti. Unatoč tome, nisam bez druženja, jer mi prijatelji ljubazno pružaju sve što mi je potrebno, otkrio je u intervjuu za “Gloriju”. Cijeli život Mira je ostala posvećena glumačkoj karijeri, ali je i obitelj stavila na prvo mjesto, ističući nepokolebljivu privrženost sinu. Veličina obitelji je beznačajna; ono što je uistinu važno je veza i veza koju dijele njegovi članovi. Obitelji služe kao izvor naših uvjerenja o životu, etici i ljudskosti.

Oni su srce iz kojeg crpimo sreću, otpornost i vitalnost. Brana i ja imamo skladan odnos. On je poslušan i pun razumijevanja sin koji podržava moju karijeru, uključujući zahtjeve putovanja i odsustva zbog snimanja. Isto tako, razumijem i cijenim njegovu strast prema lovu – kazala je Mira, dodavši: Ovih se dana često uhvatim kako naglašavam važnost davanja zdravlja iznad svega, što je osjećaj koji nikada prije nisam izrazio. Nadalje, za nas je ključno podržati naš zdrav razum uz našu dobrobit.

Dramska umjetnica puna tri mjeseca oporavljala se u udobnosti vlastitog doma, uz samo jedan prekid kako bi sudjelovala na otvaranju 49. kazališnog festivala Dani komedije u Jagodini. Bilo je više razloga zašto nisam mogao propustiti ovaj događaj i tu sam odluku donio s apsolutnom sigurnošću. Jagodina, mjesto koje volim, već tri godine je bez festivala. Upravo sam zato odlučio prisustvovati njihovoj ceremoniji, bez obzira na prepreke. Čak i da se srušim na pozornici, uživao bih u prilici da se povežem s publikom i prepustim užitku koji ona donosi. Prijateljstvo između glumaca i gledatelja je nešto što istinski cijenim. Svjedočiti kako komedija ponovno zauzima mjesto koje joj pripada, na vlastitom festivalu, važna je prilika.

Glumcima je potrebna velika hrabrost da prihvate komične uloge, jer to zahtijeva više od samog igranja uloge – zahtijeva pronicljivo razmišljanje. Kroz humor, duhovitost i duboku poruku nalazimo utjehu. Festivali nisu puki oblici zabave ili neozbiljnih zabava; služe nam kao vitalne platforme da se uključimo i uhvatimo u koštac s izazovima našeg vremena, kako je naglasila pronicljiva glumica. U čast Mire Banjac, Muzej pozorišne umetnosti Vojvodine priredio je izložbu “Sva lica Mire Banjac” na otvaranju festivala u Kulturnom centru u Jagodini.

Nakon višemjesečne pauze, napravila je jednu iznimku i prekinula pauzu kako bi svečano otvorila 49. kazališni festival Dani komedije u Jagodini. Bilo je više razloga zašto nisam mogao da propustim ovaj događaj, a ljubav prema Jagodini bila je u prvom planu. Prošle su tri duge godine otkako su posljednji put bili domaćini festivala i samo me to natjeralo da prisustvujem njihovoj svečanosti, bez obzira na prepreke koje bi se mogle pojaviti.

Čak i da se srušim na pozornici, rado bih prigrlio taj trenutak užitka, i za sebe i za publiku. Druženje s glumcima i publikom je nešto što cijenim, a to što se komedija na ovom festivalu vraća u svoj pravi dom zaista je značajno. Odabir glume u komediji nije lak zadatak za glumce; zahtijeva ne samo vještu glumu, već i duboko razmišljanje. Zato nam treba komedija koja nam donosi radost, duhovitost i važnu poruku. Festivali nisu samo zabava ili zabave; one su ključne prilike za nas da se angažiramo i suočimo s problemima našeg vremena”, istaknula je glumica.