– Sljedeća priča koju ćete da čujete, dolazi nam iz Srbije, a komotno se može reči da je nastala negdje u Holivudu. Govorićemo o najstarijem zanatu na svijetu, a svakako da za prostituciju nikada nema zime. Baba Vidosava je uveliko poznata žena koja je skončala baš na radnom mjestu.

U Požarevcu je 2010. godine otkriveno beživotno tijelo Vidosave. U cijeloj zajednici poznata po svom bavljenju najstarijim zanatom, ostalo je nepoznanica zašto je u 83. godini života doživjela tako tragičnu sudbinu.

Privatni istražitelj Braca Zdravković u videu na YouTubeu ispričao je uznemirujući slučaj koji se dogodio u Požarevcu 2010. godine. “Ovo je priča o sukobu dviju žena koje se bave najstarijim zanatom”, započeo je Braca. Zabrinuti rođaci Vidosave Miletić posjetili su je 5. listopada 2010. nakon što im se nekoliko dana nije javljala na telefonske pozive. Nakon što su provalili u njen stan u Skopljanskoj ulici u Požarevcu, zatekao ih je stravičan prizor. Odmah su se obratili Hitnoj pomoći Policijske uprave u Požarevcu i prijavili nesretnu smrt rođakinje”, započeo je Zdravković.

Po dolasku, policija je odmah pokrenula očevid na mjestu događaja i otkrila brutalnu smrt 83-godišnje gospođe Vidosave Miletić, koja je smrtno stradala od udarca sjekirom u glavu. Vlasti su bez odlaganja započele istragu kako bi identificirali počinitelja odgovornog za ovo gnusno djelo nad starijom žrtvom.

Rođena u cijenjenoj obitelji Miletić 1927. godine, Vidosava Miletić odrasla je u Požarevcu. Posjedovala je zadivljujuću ljepotu koja je privukla pažnju mnogih udvarača. Priča se da se u požarevačkoj mjesnoj zajednici u najstarijoj profesiji okušala u ranoj dobi, još dok je pohađala srednju školu. Ovo se zanimanje nastavilo sve dok nije dosegla zreliju fazu života. No, kako se bližila šezdesetoj, Vidosava je shvatila da njezina mladost i tjelesna privlačnost nestaju. Samim tim i njezina se klijentela smanjivala, a nekadašnji pokrovitelji koji su je poznavali iz ranijih godina povremeno bi je častili pićem dok bi sjedila u poznatom ambijentu stare Srbije, u srcu Požarevca ili u drugim renomiranim kafanama. Ipak, od Vidosave više nisu tražili nikakve usluge.

  • Prepoznavši potrebu za promjenom u svom poslu, odlučila je angažirati rumunjske djevojke za pomoć. Te bi djevojke doveli u njezinu rezidenciju i pomno registrirali kao da su njezine osobne gošće. Održavajući stalnu rotaciju od tri do pet rumunjskih djevojaka, kapitalizirala je rastuću potražnju za zabavom i uzbuđenjem u Požarevcu tijekom 1990-ih. Budući da je grad još bio u izgradnji, a rudarstvo u punom zamahu, postojao je stalan priljev terenskih vozila u potrazi za zabavom. Predstavljanje ovih mladih i zapanjujućih Rumunjki pokazalo se ključnim trenutkom koji je doveo do uspješnog rasta njezina poslovanja, kako je opisao Zdravković.

Anita je živjela u kući u Skopljanskoj ulici, strateški odabranoj zbog blizine njezine bake Vidosave s kojom je blisko surađivala. Kao podstanar, Anita je marljivo plaćala stanarinu, ali je na kraju svoje troškove pokušala smanjiti pronalaskom cimerice. Slučajno je baka Vidosava obećala Anitu upoznati s drugom mladom ženom koja bi joj mogla pomoći u kućanskim poslovima. Ispostavilo se da je ta žena Silvija Ž. Prema Bracinom zapisu u njegovom videu na YouTubeu, Silvija je ispričala da ima 25 godina, da je nedavno pobjegla iz braka i nije sigurna oko svojih sljedećih koraka. Spomenula je svoju nezaposlenost i potragu za pristupačnim smještajem. Anita je svojom oštrom intuicijom prepoznala da bi Silvija potencijalno mogla biti odgovarajuća cimerica. No, Silviju, koja je već bila bez posla, nagovorila je na prostituciju upravo na kavi s Anitinom bakom Vidom.

Novčane razmirice postale su redovita pojava, a kulminirale su najžešćom svađom 3. listopada 2010. Silvija je obuzeta bijesom zgrabila bocu kisele vode i snažno udarila Vidosavu u središte čela. Dok se starica srušila, Silvija ju je nemilosrdno udarila još nekoliko puta dok se boca nije razbila. Nezadovoljna njezinim postupkom, Silvija je krenula po čekić i nastavila udarati Vidosavu po glavi. Sumnjajući u smrt svoje žrtve, Silvija je stavila mali šešir kraj Vidosave prije nego što je krenula prema vratima. Sakrivena iza njega, dohvatila je sjekiru i snažno udarila Vidosavinu glavu, ostavljajući sjekira zarivenu u njezinu lubanju.

  • Dolaskom policije svi dokazi upućivali su na Silviju Ž kao počiniteljicu zločina. Sutradan su Silvija Živković i njena cimerica Anita Jovanović pozvane u policijsku postaju u Požarevcu na obavijesni razgovor. Policija im je odredila zadržavanje do najdulje 48 sati. Sve to vrijeme Silvija se branila šutnjom i suzdržavala se od obrane. Začudo, priznala je ubojstvo bake Vidosave, a kao motiv je navela maltretiranje i otuđivanje 80 posto njezine zarade. No, Silvija je u cijelu kalvariju uplela svoju cimericu Anitu Jovanović, optuživši je za pomaganje u zločinu. Zbog toga je policija protiv Anite podnijela prijavu zbog neprijavljivanja kaznenog djela ubojstva.

Nakon što je Silvija Ž. priznala kazneno djelo, tužiteljstvo je ocijenilo potrebnim odrediti joj pritvor do 30 dana. Nakon toga je prebačena u istražni zatvor, gdje joj je za zastupanje po službenoj dužnosti dodijeljen poznati požarevački odvjetnik Novica Pantić. Suđenje je počelo nakon određenog vremena. “Silvija tijekom cijelog postupka nije pokazivala kajanje za svoje postupke. Govorila je o nedaćama koje je proživljavala od djetinjstva, kao i brojnim izazovima s kojima se susrela kao supruga. Tvrdila je da su je svi maltretirali, pa tako i pokojna Vidosava. Istina je da je Vidosavu udarila flašom po glavi, a potom i maljem”, otkrio je detektiv.

Nakon razmatranja svih čimbenika koji su pogoršali i umanjili težinu Silvijinog slučaja, sud je u prvom postupku donio odluku kojom je osuđena na 12 godina zatvora. Nakon dvogodišnjeg sudskog procesa, Apelacijski sud u Beogradu potvrdio je prvostepenu presudu Višeg suda u Požarevcu. Slijedom toga, Silvija Ž. je odslužila 12-godišnju kaznu u KPZ-u za žene u Požarevcu, a nakon izdržavanja kazne je puštena na slobodu.