Zmije, poznate pod grčkim nazivom Ophidia i latinskim Serpens, predstavljaju podred unutar klase reptila, karakterizirane hladnim i suhim tijelom obavijenim ljuskama. Evoluirale su iz predaka sličnih gušterima, razvijajući izdužena tijela dok su im se noge smanjile, što im omogućava kretanje putem vijuganja.

Među njima se nalaze velike vrste poput anakondi, šarenih boa i pitona, koje mogu doseći dužine do 8 metara, a u rijetkim slučajevima i do 10 metara. Postoje također izvještaji o primjercima koji premašuju dužinu od 10 metara.Zmije ne tolerišu aromu ove tečnosti: nabavite je i izbegavat će vaše dvorište.

Korištenje je jednostavno i bez komplikacija. Taktičko raspoređivanje plastičnih boca na tlu onemogućava akumulaciju kišnice i odmah aktivira alarm na velikim udaljenostima, efikasno ih odvraćajući od dolaska blizu. Pored zmija, postoje i druge vrste štetočina, te vam nudimo nekoliko saveta kako da ih se oslobodite. Samo prisustvo određenih biljaka može biti dovoljno da otera pacove, do te mere da će izbegavati bilo koju kuću koja ispušta jak miris. Primena ovih korisnih saveta može vam pomoći da održite vaše okruženje slobodno od miševa i sprečite njihov ulazak u budućnosti.

Jedan od uspešnih načina za sprečavanje miševa da uđu u vaš prostor je strateško postavljanje određenih biljaka. Savetuje se da se ove biljke sade u blizini vašeg doma, naročito na mestima gde postoji sumnja na mogući pristup pacova.

Obimna istraživanja su otkrila da su neke biljke veoma efikasne u odbijanju pacova. Iako su različite, biljke poput belog luka i crnog luka, posebno tamnije sorte, dele slične mirise i uspevaju pod istim optimalnim uslovima uzgajanja.

Ove biljke dobro napreduju pod direktnim suncem i u zemljištu koje dobro propušta vodu. Bez obzira da li imate interesovanje za gajenje praziluka ili ne, može poslužiti kao efikasno sredstvo protiv glodara.

Mešavina od četiri do pet zdrobljenih čenova belog luka sa pola litre vode idealna je za prskanje mesta gde se pacovi najčešće okupljaju, poput skladišnih prostorija. Žalfija, biljka sa mnogobrojnim prednostima, odlikuje se izvanrednom otpornošću na hladnoću i može prezimiti kao višegodišnja biljka u većini umerenih klima. Njen intenzivan miris deluje odbojno na pacove, a pruža i druge koristi.

Zbog svoje adaptibilnosti, uspeva u različitim tipovima tla, pod uslovom da ima dovoljno dreniranja i sunčeve svetlosti tokom dana. Kao višegodišnja biljka, nastavlja sa rastom i može vremenom formirati gusti grm. Na trećem mestu ove liste nalazi se nana. Postoje različite vrste nane, svaka sa jedinstveno mirisnim listovima koji odvraćaju štetočine kao što su insekti i miševi.

Nana, poput drugih višegodišnjih biljaka, nije previše zahtevna i uspevaće na bilo kom mestu koje je dobro osunčano.Važno je zapamtiti da nana ne toleriše sušno zemljište i zahteva redovno zalivanje, naročito tokom sušnih perioda. Budite oprezni i pratite rast nane jer se ona može brzo proširiti po vrtu ako se ne kontroliše njena bujnost.