Ljubitelje prirode koji su božićne i novogodišnje blagdane odlučili provesti u planini i uživati ​​u ljepotama prirode iznenadila je neočekivana prisutnost: zmije!

Poznati hvatač zmija Vladica Stanković otkrio je o čemu se točno radi: “Trenutna temperatura je malo viša od normalne, zbog čega zmije izlaze iz zimskog sna i bude se iz zimskog sna.”

Ovaj se fenomen dogodio i prošle godine kada ih je privuklo toplo vrijeme. Obično se u tom razdoblju očekuje veći pad temperature.”

Vjeruje se da je neobično ponašanje zmija zimi znak upozorenja na nadolazeću prirodnu katastrofu, koja bi mogla uključivati ​​potres.

Prema riječima etnologinje Snežane Ašanin, ljudi su se kroz povijest bojali neobičnih pojava, često bez opipljivog razloga.

Vjerovalo se, na primjer, ako zmiju vidite zmiju, to je zato što je prethodne godine nekoga ugrizla i zemlja je nije htjela prihvatiti. Te su se pojave uvijek povezivale s negativnim događajima koji su izazivali strah među stanovništvom.

stručnjaka, međutim, kaže da bi uzrok mogle biti klimatske promjene. Zmije mogu osjetiti vibracije i tektonske poremećaje te stoga reagiraju na neuobičajene načine.