– Vjerujemo da ima jako mali procenat osoba na svijetu, koja nije čula za švedski namještaj IKEA. Svjetski poznati brend, na cijeloj planeti prisutan je preko 60 posljednjih godina, a mi danas govorimo o čovjeku koj je osmislio cijeli projekt.

Tvorac renomiranog maloprodajnog carstva “Ikea”, Ingar Kamprad, proizašao je iz privilegiranog okruženja, no ipak je krenuo na put od temelja kako bi uspostavio vlastiti prepoznatljivi brend. Pokazujući poduzetnički duh već u dobi od pet godina, Kamprad je neustrašivo slijedio svoju viziju, koju je počeo ostvarivati ​​u dobi od 17 godina. U početku naišle na podsmijeh, njegove su revolucionarne ideje revolucionirale svijet trgovine. Nakupivši milijarde u bogatstvu tijekom svog života, Kamprad je ostao izuzetno štedljiv, nikad se ne upuštajući u pretjerano trošenje. Dok su se ustrajale glasine da je “škrtac”, u stvarnosti nikada nije pristajao na kompromise u stvarima od najveće važnosti.

  • Kao najbogatiji pojedinac u Švedskoj i jedna od najutjecajnijih osoba u svijetu, Kamprad se nepokolebljivo smatrao običnim pojedincem koji je jednostavno imao smjelosti pretvoriti svoje snove u stvarnost do svog posljednjeg dana. Prostrano imanje u Smolandu, poznato kao Elmtarid, bilo je dom roditelja Ingvara Kamprada, Feodora i Berte. Prostirući se na impresivnih 450 hektara, imanje se moglo pohvaliti ogromnim dijelovima šumskog zemljišta. Zanimljivo je da je Ingvarov pradjed bio uspješan posjednik u Tiringiji. Unatoč mogućnosti uživanja u bogatstvu koje je pružala njegova loza, Ingvar je odlučio iskovati vlastiti put i izgraditi carstvo od nule.

Unatoč neshvatljivoj prirodi njegovih postupaka, ostao je uporan u svom vjerovanju u svoje vizije. Međutim, nije prošlo dugo prije nego što se divljenje prema njemu proširilo među masama. Revolucionirao je shopping i poslovni krajolik, uvodeći jedinstveni pristup koji i danas uspijeva. Štoviše, ovaj se pristup nastavlja razvijati i iznenađuje mnoge dok njegovi nasljednici nadograđuju njegove ideje, podižući ih do novih visina, ostajući vjerni temeljnim filozofijama i prihvaćajući moderne trendove na vlastiti inovativan način. Još u dobi od pet godina već je razmišljao o potencijalnim poduzetničkim pothvatima i ostao posvećen studiju, dok je smišljao briljantnu ideju.

Od mladosti je otkrio unosnu priliku u kupnji šibica na veliko iz Stockholma i njihovoj preprodaji po razumnoj maloprodajnoj cijeni, donoseći značajnu zaradu. Mudro je reinvestirao svoju zaradu i proširio asortiman proizvoda na ribe, sjemenke, ukrase za božićno drvce, kao i kemijske i tradicionalne olovke. U dobi od 17 godina uspio je pronaći ravnotežu između svojih akademskih bavljenja i drugih nastojanja. Njegove iznimne ocjene donijele su mu novčanu nagradu od oca, koju je mudro iskoristio. Možete li shvatiti kako je odlučio rasporediti ta sredstva? U poslovni pothvat uložio je sve svoje resurse jer je osnovao tvrtku specijaliziranu za distribuciju sitnih ukrasnih predmeta putem kataloške prodaje.

Kako bi olakšao prijevoz te robe, domišljato je iskoristio lokalni kombi za dostavu mlijeka. U nazivu svoje tvrtke pametno je spojio početna slova svog imena i prezimena s prvim slovom farme i sela u kojem je odrastao, što je rezultiralo riječju IKEA. Godina 1947. obilježila je uvođenje namještaja u proizvodnu liniju tvrtke Kamprad. Korištenjem domaćih proizvođača uspješno je smanjio troškove. Prepoznajući sve veću potražnju za namještajem, vizionar koji stoji iza robne marke Ikea donio je stratešku odluku da ukine sve druge linije proizvoda i koncentrira se isključivo na ovo unosno tržište. Kao odgovor na sve veću konkurenciju, prvi Ikein izložbeni prostor osnovan je 1953. godine.

Ovaj izložbeni prostor potencijalnim je kupcima pružio priliku vizualne procjene namještaja, interakcije s njim i utvrđivanja njegove kvalitete prije kupnje. Ikea je stekla globalno priznanje svojim vrhunskim i suvremenim dizajnom. Većina njihovih proizvoda posebno je dizajnirana da stane u ravnu ambalažu, što rezultira smanjenim troškovima dostave, smanjenim rizikom od oštećenja tijekom transporta, povećanim skladišnim kapacitetom u trgovinama i pogodnošću za kupce koji mogu lako transportirati namještaj kući bez oslanjanja na dostavne službe.

Međutim, primarni razlog za ovaj inovativni pristup bila je intenzivna konkurencija dobavljača koji su bojkotirali Ikeu, što je tvrtku navelo da preuzme stvari u svoje ruke. To se pokazalo ključnim trenutkom jer je Kampradovo vizionarsko vodstvo postalo pokretačka snaga izvanrednog uspjeha Ikee. Njegovo je uvjerenje bilo da se svrha tvrtke proteže dalje od poboljšanja života pojedinaca; također je imao za cilj poboljšati same pojedince. Praktičnost samoposluživanja unutar trgovine i jednostavnost sastavljanja namještaja poslužili su ne samo kao metode upravljanja troškovima, već i kao putevi za pojedince da iskuse zadovoljavajući osjećaj postignuća.

Dosljedno, jasno je dao do znanja da nije posebno štedljiv i da sumnja u svoju sposobnost da osnuje uspješnu tvrtku iz temelja, tvrtku koja nije održala uspjeh samo tijekom desetljeća, ali je također zadržao svoju popularnost. Tijekom intervjua na kanalu TV4 švedske televizije, spomenuo je da se sva njegova garderoba sastoji od stvari kupljenih na buvljacima, ili drugim riječima, “rabljenih stvari”. Štedljivi vlasnik tvrtke dosljedno je birao ekonomsku klasu kada je putovao zrakoplovom, posjećivao pristupačne ugostiteljske objekte i ukrašavao svoj dom prvenstveno IKEA namještajem.

Njegov omiljeni način prijevoza na posao bila je podzemna željeznica, a kad bi se vozio, birao je stari Volvo. Usred previranja dvaju brakova i razvoda, nijedan skandal nije pokvario njihove osobne živote. Od 1950. do 1961. stupio je u brak sa svojom tajnicom Kerstinom Vadlings i zajedno su u svoju obitelj primili dragocjenu kćer po imenu Anika Kihlba. Nažalost, njihova nekada strastvena ljubavna priča brzo se raspala. Već 1963. godine donio je važnu odluku oženiti se učiteljicom Margaretom Stenert.

Zajedno su odgojili tri sina – Petra, Jonasa i Matiju – koji su svi postali marljivi pojedinci predani nastavljanju očeve ostavštine. Fotografija Kampradove oporuke, napisane njegovom rukom, svojedobno je objavljena u švedskim novinama “Dagens niheter”. U oporuci stoji da planira podijeliti svoje osobno bogatstvo popola, pri čemu će jedan dio ići njegovoj djeci, a drugi dio dodijeljen obiteljskoj zakladi posvećenoj promicanju gospodarskog rasta u sjevernoj regiji Švedske. S bankovnim računom koji drži desetke milijuna dolara, dosljedno je prihvaćao humanitarne napore, nadilazeći prihvaćanje da aktivno predvodi brojne inicijative.

U Kampradovoj oporuci fokus je prvenstveno na osobnim financijama osnivača. No, valja napomenuti da je u trenutku njegove smrti 2018. tvrtka Ikea posjedovala nevjerojatnih 61 milijardu eura imovine. Nakon kraće bolesti 27. siječnja 2018. preminuo je Ingvar Kamprad. Trenutno tvrtku vode njegovi sinovi Petar, Jonas i Matijas. Za razliku od oca, vode drugačiji način života i nikada nisu bili upleteni u skandal.