Iako se multitasking može činiti kao izvrstan koncept, ključno je upamtiti da to nikada ne treba pokušavati dok upravljate vozilom.

Prema studiji provedenoj u Ujedinjenom Kraljevstvu, gotovo polovica žena priznala je da odgađa nanošenje šminke do jutarnjeg putovanja na posao zbog vremenskih ograničenja uzrokovanih njihovim tipičnim jutarnjim rutinama. Ovu informaciju prenosi Simeone & Miller.

Američka vladina agencija NHTSA objavila je podatke koji pokazuju da je tijekom proteklog desetljeća nepažljiva vožnja rezultirala smrću više od 3000 osoba i prouzročila ozljede za dodatnih 416 000. Iako agencija posebno ne prati incidente u kojima su vozači ometeni nanošenjem šminke, očito je da je takvo ponašanje nepromišljeno.

Neke žene priznaju da se šminkaju u trenucima zastoja u prometu ili gužvi, dok su druge čak priznale da nanose kozmetiku dok je automobil u pokretu. Istovremeno, upravljaju vozilom koljenima ili jednom rukom, a sve to dok vješto nanose olovku za oči ili ruž za usne.

Dok neki vozači mogu tvrditi da ove distrakcije nemaju utjecaja na njihovu sposobnost upravljanja vozilom, stvarnost govori drugačiju priču. Vozači koji dopuste da im se odvuče pažnja gube svoju sposobnost promptnog prepoznavanja i reagiranja na potencijalne opasnosti na cesti, značajno povećavajući rizik od sudjelovanja u sudaru. Zamislite samo zastrašujući scenarij zadobivanja ozljede oka štapićem maskare tijekom nesreće.

Primarni fokus vozača je ugrožen kada se pojavi bilo koji oblik distrakcije, bilo mobitel ili maskara, što rezultira udvostručenjem vremena reakcije potrebnog da se vozilo zaustavi.

Podešavanjem retrovizora kako bi se prilagodio njihovoj kozmetičkoj primjeni, žene nenamjerno zaklanjaju pogled na stražnji dio vozila, čineći ih nesvjesnima vozila koja im se približavaju, uključujući vozila hitne pomoći. Štoviše, korištenje zrcala s vizirom dodatno otežava njihovo frontalno vidno polje, umanjujući njihovu sposobnost opažanja i promptnog reagiranja na potencijalne opasnosti.

Stoga je ključno voziti odgovorno i izbjegavati izazivanje nesreća na cesti.

BONUS TEKST

Osjećate li umor, letargiju i nedostatak energije nakon buđenja? Možda ove simptome pripisujete pojavi proljetnog umora. Međutim, važno je biti oprezan jer ovi pokazatelji mogu biti znakovi upozorenja na značajniji temeljni problem.

Usred raširene rasprave o proljetnom umoru, ključno je biti oprezan i prepoznati da umor može ukazivati na temeljne zdravstvene probleme značajnije prirode. Nedovoljna prehrana, sjedilački način života, komplikacije sa štitnjačom, anemija i kronične bolesti među potencijalnim su čimbenicima koji pridonose vašoj nemilosrdnoj iscrpljenosti.

U slučaju da imate osjećaj umora i osigurate dovoljnu količinu sna, ključno je uzeti u obzir dijabetes kao potencijalni faktor. To je posebno važno za osobe starije od 45 godina, one s prekomjernom težinom ili one s obiteljskom predispozicijom za dijabetes.

Simptomi depresije obuhvaćaju više od samog emocionalnog stresa; mogu se očitovati kao umor i stalni osjećaj umora. Ovo stanje mentalnog zdravlja nadilazi osjećaje tuge i može predstavljati fizičke znakove, uključujući stalnu iscrpljenost, poremećaje u obrascima spavanja i smanjeni apetit.

Kako biste poboljšali svoje opće blagostanje i održali optimalnu razinu energije, preporučljivo je uključiti veću količinu svježih namirnica u svoju prehranu, osobito onih koje obiluju vitaminom C. Osim toga, bitno je dati prednost konzumaciji vitamina B kompleksa i vitamina D, jer igraju vitalnu ulogu u jačanju živčanog sustava i održavanju zdrave energetske ravnoteže. Preporuča se ograničiti unos šećera i prerađene hrane kako biste spriječili nagli val energije praćen brzim padom i osjećajem iscrpljenosti.

Bavljenje tjelovježbom još je jedna opcija koju treba razmotriti. Iako možda nije najprivlačniji izbor, održavanje dosljedne rutine tjelesne aktivnosti ima potencijal uvelike poboljšati vaše emocionalno stanje i potaknuti vašu vitalnost. Preporuka je da svakodnevne šetnje na otvorenom pređu u naviku, pišu Vijesti.me.