Na vrhuncu svog uspjeha, poznata holivudska glumica Grace Kelly prednost je dala ljubavi nad karijerom, što je rezultiralo potpunom promjenom načina života jer je izmijenila zavjete s princem Rainierom od Monaka. Tako je započela zadivljujuća ljubavna priča, ispreplićući živote princa i starlete u suvremenoj priči o čaroliji.

Pokojna Olivia de Havilland, cijenjena glumica i dobitnica Oscara koja je živjela do nevjerojatne dobi od 104 godine do svoje smrti 2020., odigrala je ključnu ulogu u orkestriranju susreta između Kelly i Rainiera. Razmišljajući o svom angažmanu, razmišljala je: “Možda je to bila sudbina.” Ova zadivljujuća priča odvijala se 1955. godine tijekom putovanja vlakom od Pariza do očaravajuće Azurne obale. U pratnji supruga Piera Galantea, za kojeg se nedavno udala, Olivia je krenula na putovanje u Cannes, pitoreskni francuski gradić koji se nestrpljivo sprema ugostiti prestižni 8. filmski festival u Cannesu.

Istovremeno, željeznička stanica Gare de Lyon bila je domaćin dolaska Grace Kelly. Mlada talentirana glumica dobila je poziv za sudjelovanje na festivalu zbog zapažene izvedbe u hvaljenom filmu “Seljanka” te je putovala uz američku delegaciju. Kao priznanje za njezinu iznimnu ulogu, Grace je na dodjeli Oscara dobila visoko cijenjeno priznanje za najbolju glumicu.

Dok su uživali u ručku u vlaku, Olivia de Havilland i njezin suprug smislili su plan kako uputiti poziv Grace Kelly za zadivljujuću foto sesiju u prinčevoj palači. Igrom sreće, Kelly se našla u istom vlaku, zbog čega je Olivijin suprug predložio da je upozna s princom od Monaka, zajedno s Gastonom Bonheurom, cijenjenim glavnim urednikom “Paris Matcha”. Bonheur je spremno prihvatio ideju i odmah ga podržao. Međutim, njihov se pothvat pokazao složenijim nego što se očekivalo. U početku je Grace Kelly odbila poziv da upozna princa, što je zahtijevalo njihove napore da je nagovore da otputuje u Monako. Preuzevši to na sebe, Olivia de Havilland se upustila u razgovor s Grace prije njihova dolaska na očaravajuću Azurnu obalu. Unatoč primamljivoj ponudi, Grace je zadržala svoju profesionalnost i objasnila da sastanak u Monaku mora uskladiti sa svojim akademskim obvezama, jer je njezino putovanje u Francusku sponzorirano zbog studija.

Nakon što je dobio Gracein pristanak za zakazani susret s princem Rainierom, Pierre Galante je došao do glumice i prenio joj prinčevo iščekivanje njezine prisutnosti točno u 4 sata. Nažalost, odbila je poziv. Naknadno je otkriveno da je imala prethodni angažman u Cannesu, gdje je morala sudjelovati na koktelu u čast njezinog najnovijeg filma, događaju koji se poklopio s predloženim vremenom sastanka. Slijedom toga, Prinčeva palača mogla je pomaknuti termin za jedan sat, a uz ovu novootkrivenu fleksibilnost, glumica je na kraju pristala na izmijenjeni dogovor.

6. svibnja 1955. obilježio je značajan dan u Graceinom životu, jer je tada trebala upoznati svog budućeg supruga. Međutim, nizom nepovoljnih okolnosti ovaj očekivani susret je dobio nesretan tok. Situacija se pogoršala kada je štrajk u Kanou izazvao nestanak struje, što je Grace otkrila tek nakon što je već oprala kosu. Ta ju je spoznaja užasnula jer je shvatila da su joj i sušilo za kosu i glačalo sada beskorisni. Unatoč tome, Grace je ostala nepokolebljiva i odlučila je odjenuti ljupku haljinu ukrašenu divnim cvjetnim dizajnom. Također je okitila kosu cvijećem i krenula prema Kneževini, odlučna iskoristiti situaciju na najbolji način.

Čim je glumica stigla u palaču, bilo je jasno da princa nema nigdje. Međutim, Rainier se na kraju pojavio i zajedno su nastavili istraživati ​​rezidenciju prinčevske obitelji i privatni zoološki vrt. Nakon njihovog susreta, Grace je brzo krenula na koktel zabavu, a pritom nije propustila spomenuti prinčevo “šarmantno” držanje. Nakon toga su Grace i Rainier započeli dugotrajno dopisivanje, vješto skrivajući svoju romantičnu vezu od očiju javnosti sve dok Rainier nije otputovao u Sjedinjene Države kako bi proslavio Božić sa svojom budućom suprugom.

Olivia de Havilland nije ostala zatečena objavom zaruka. Unatoč tome, u njoj se pojavio trun frustracije kada je shvatila da će je nadolazeća trudnoća spriječiti da doživi dugo očekivano “vjenčanje stoljeća”.

Dana 19. travnja 1956. godine održano je vrlo slavno vjenčanje koje je zaslužilo svoj osebujni naziv. Ovaj važan događaj ostavio je trajan dojam u našim mislima, a tisak je pomno dokumentirao svaki aspekt bračnog postupka. Među mnogim zadivljujućim elementima, jedan poseban detalj koji je zaokupio veliko zanimanje bila je legendarna haljina koju je nosila Grace Kelly, izvrsno remek-djelo koje je glumici velikodušno darovao MGM, njezin filmski studio. Trenutno je ova kultna odjeća ponosno izložena u cijenjenim zbirkama Philadelphia Museum of Art.

Tijekom njezina kraljevskog vjenčanja, u svakom trenutku bila je ogromna prisutnost prezira i prezira.

Kako bi postala prinčeva nevjesta, Grace je prošla sveobuhvatnu procjenu koju je proveo svećenik, a čiji je cilj bio utvrditi njezinu vjersku kompatibilnost kao buduće princeze. Osim toga, proveden je niz fizičkih procjena kako bi se osigurala njezina sposobnost da rodi nasljednika. Upućeni su otkrili da je Grace doživjela krajnji prezir tijekom cijelog svog dvodnevnog vjenčanja. Preko šest stotina cijenjenih crkvenih dužnosnika uveličalo je ceremoniju vjenčanja, a nevjerojatnih sedam stotina pojedinaca okupilo se u općini kako bi svjedočili događaju. Dodatno, otprilike tri milijuna gledatelja iz cijelog svijeta pratilo je gledanje videa. Slika ekstatičnog novovjenčanog para brzo se proširila svijetom, pretvarajući njihovu zemlju u primamljivo odredište za imućne pojedince i rizične osobe.

Nakon razdoblja od šest godina, tijekom kojih je iskusila radost majčinstva s rođenjem kćeri, Caroline, i sina, Alberta, postala je razočarana i odlučila pobjeći u Sjedinjene Države. Tamo je Hitchcock iznio unosnu ponudu od milijun dolara (što je ekvivalentno 7,6 milijuna dolara u današnjoj vrijednosti) kako bi je osigurao kao glavnu glumicu u jednom od njegovih filmskih remek-djela.

Imajući potpunu spoznaju da bi prihvaćanje Hitchcockove ponude i pokretanje brakorazvodne parnice rezultiralo trajnim odvajanjem od njezine djece, Grace je svjesno odlučila nastaviti. Prema izvješćima, podnijela je zahtjev za razvod, ali je njezin suprug nažalost odbio njezinu molbu.

Nakon posljednjeg pojavljivanja na ekranu, Grace Kelly donijela je odluku o trajnom povlačenju iz glumačkog svijeta. S velikom tugom prisjećamo se tragičnih događaja iz 1982. godine, kada je prerano umrla u prometnoj nesreći u Monaku, navodno od moždanog udara. Princeza je zadobila teške ozljede glave, vrata i nogu te je odmah prevezena u bolnicu na hitnu liječničku pomoć. Unatoč najvećim naporima medicinskog tima, njezine su se ozljede pokazale kobnim, a sljedeći dan njezin se suprug suočio s srceparajućim izborom da prekine održavanje života. Tako je u 52. godini života prekinut život Grace Kelly.