– Kao što i sami možete da zaključite po naslovu našeg današnjega članka, govorimo o zdravom načinu ishrane. Imamo jako veliki procenat osoba koji je u posljednje vrijeme počeo da vodi brigu o svome zdravlju, a osim puno treniranja i fizičke aktivnosti jako je bitno da se jede u skladu sa time…

 

Zobene pahuljice, vrlo hranjiva opcija koja daje energiju, savršen su način da započnete dan sa zadovoljavajućim doručkom. Dok neki možda pogrešno vjeruju da zobene pahuljice nemaju sposobnost da vas održe sitima, istina je daleko od toga. Mnoštvo je zdravstvenih prednosti koje donosi konzumacija zobenih pahuljica. Smanjenje kolesterola znanstveno je dokazano u studijama koje su ispitivale učinke konzumiranja zobenih pahuljica. Visok sadržaj vlakana u zobenoj kaši, posebice beta-glukana, igra ključnu ulogu u stabilizaciji razine šećera u krvi i osiguravanju da ona ostane unutar normalnog raspona.

  • Za osobe koje žele izgubiti kilograme, zobene pahuljice služe kao izvrsna opcija. Njegova sposobnost pružanja dugotrajnog osjećaja sitosti pomaže u obuzdavanju želje za dodatnim grickalicama. Proces izrade zobene kaše je nevjerojatno jednostavan. Idealna metoda uključuje namakanje zobi u vodi određeno vrijeme, nakon čega slijedi 30-minutno kuhanje. Nakon što ste skuhali, imate slobodu obogatiti svoju zobenu kašu raznim dodacima, bilo da su slani ili slatki po prirodi. Doživite doručak koji je i zadovoljavajući i prepun hranjivih tvari tako da u svoju zobenu kašu ubacite sir. Dodavanje sira vašem jutarnjem obroku osigurat će dugotrajnu sitost, omogućujući vam da kroz dan ostanete puni energije. Odaberite zobene pahuljice kao svoj izbor za doručak i primijetite njihov pozitivan učinak na vašu dnevnu rutinu i vitalnost.

Nutritivna vrijednost zobi je nevjerojatna, a njihova svestranost u pripremi omogućuje niskokalorične i dijetetske opcije. Jedna šalica kuhane zobene kaše sadrži samo 150 kalorija, zajedno s 4 grama vlakana i 6 grama proteina. Uključivanjem ove fantastične žitarice u naše svakodnevne obroke, ne samo da promičemo zdravu tjelesnu težinu, već i uživamo mnoštvo dobrobiti. Sadrži i topiva i netopiva vlakna, zob nudi mnoštvo dobrobiti za naš probavni sustav. Netopiva vlakna pomažu u održavanju redovitog pražnjenja crijeva, dok topiva vlakna snižavaju razinu kolesterola i stabiliziraju razinu glukoze u krvi.

Konzumacijom zobenih pahuljica možemo produljiti osjećaj sitosti i izbjeći nagle napade gladi. Unatoč trenutnom trendu izbjegavanja ugljikohidrata za mršavljenje, ključno je uključiti ovu skupinu namirnica, osobito ako potječu od cjelovitih žitarica. U zobi se nalazi širok raspon vitalnih i korisnih hranjivih tvari, uključujući tiamin, magnezij, fosfor, cink, mangan, selen i željezo. Vitamin B1, poznat i kao tiamin, igra ključnu ulogu u održavanju pravilnog metabolizma ugljikohidrata, podržava normalno funkcioniranje živčanog sustava i pomaže u probavi.

Ovaj esencijalni nutrijent može se dobiti samo konzumacijom ugljikohidrata, a posebno je važan za trudnice i dojilje. Manjak tiamina očituje se u smanjenoj funkciji mozga, mentalnim poremećajima te poteškoćama s pamćenjem i učenjem. Osobe s Alzheimerovom bolešću obično pokazuju niže razine tiamina u krvotoku od prosječnih. Tiamin ne samo da čuva naše živce i sprječava perifernu neuropatiju, već također ublažava različite vrste bolova, od herpesa i bolova u zglobovima do migrenskih glavobolja. Nedovoljne razine magnezija imaju dubok utjecaj na cijelo tijelo, što dovodi do širokog spektra problema, uključujući ugroženu regulaciju krvnog tlaka i oslabljenu imunološku funkciju.

Kada tijelu nedostaje magnezija, to može rezultirati kalcifikacijom arterija, grčevima mišića, ukočenošću, depresijom, tjeskobom, visokim krvnim tlakom, hormonskim poremećajima, poremećajima spavanja, komplikacijama s kostima te stalnim osjećajem iscrpljenosti i smanjene vitalnosti. Prednosti fosfora su ogromne jer ne samo da jača naše kosti i sprječava osteoporozu, već također jača snagu mišića i daje energiju. Nadalje, igra ključnu ulogu u probavi i metabolizmu, pomaže u ravnoteži hormona i hrani mozak.

Odgovarajuća količina cinka ključna je za održavanje jakog imunološkog sustava, omogućavanje bržeg oporavka od infekcija, gripe i rana, regulaciju razine inzulina, zaštitu prostate, održavanje optimalne razine testosterona i zdravog broja spermija kod muškaraca, promicanje normalne plodnosti kod muškaraca. žena i podržavanje pravilnog rasta i razvoja djece. Kako bi se održao optimalan metabolizam masti, potaknule jake kosti i vezivna tkiva te održale visoke razine energije, neophodno je imati adekvatan unos mangana. Ovaj element u tragovima može se dobiti ne samo iz cjelovitih žitarica, već i iz konzumacije bobičastog voća.

Selen, snažan antioksidans, štiti od preranog starenja i pruža zaštitu koži, mišićima i mozgu. Igra vitalnu ulogu u podržavanju optimalnog rada štitnjače, jačanju našeg imunološkog sustava i održavanju zdravog kardiovaskularnog sustava. Stariji ljudi, pušači i osobe koje se oporavljaju od bolesti i infekcija imaju povećanu potrebu za selenom. Tijekom reproduktivne faze žene su posebno osjetljive na anemiju, zbog čega je željezo ključno za njezinu prevenciju. Nedovoljna razina željeza u krvotoku rezultira neadekvatnom opskrbom kisikom vitalnih organa kao što su srce, mozak i jetra. Posljedično, osjećamo umor, vrtoglavicu, nedostatak zraka, hladne ekstremitete, trnce u nogama i opći nedostatak energije.