– Mnoga domaćinstva u današnje vrijeme u svojim sobama ili kuhinjama imaju neki detalj, za kojeg se vjeruje da u porodicu donosi sreću i mir. Neki će to nazvati praznovjerjem, dok imamo i onih koji vjeruju da tu ipak ima neke istine, a mi danas donosimo nekoliko savjeta iz same azijske kulture.

Drevna praksa Feng Shui, koja potječe iz Kine, veliku važnost pridaje rasporedu i postavljanju predmeta u prostoru. Ova prastara tradicija naglašava ključnu ulogu koju predmeti i njihovo pozicioniranje imaju u privlačenju pozitivne energije. Prema ovom sustavu vjerovanja, određeni predmeti u našem okruženju imaju moć privući sreću, ljubav i prosperitet, dok drugi posjeduju sposobnost emitiranja negativnih vibracija.

U carstvu Feng Shuija, kip slona ima značajnu ulogu. Uvriježeno je mišljenje da slon, sa svojom podignutom surlom, služi kao simbol blagostanja i trijumfa. Kada se postavi unutar granica spavaće sobe, kip slona posjeduje sposobnost poticanja skladnih veza između pojedinaca i privlačenja ljubavi u nečiji život. Nasuprot tome, ako se nalazi u blizini ulaza u kuću, vjeruje se da donosi sreću svima onima koji u njoj žive. Osim toga, postoji vjerovanje da kipovi slonova posjeduju moć privlačenja bogatstva u svoje prebivalište.

U raznim kulturama, slonovi imaju značaj koji nadilazi samo Feng Shui, predstavljajući kvalitete kao što su snaga, mudrost i pozitivna energija. Kako biste pozvali sreću i zaštitili dom, savjetuje se postaviti kip slona blizu ulaza. Osim toga, smatra se da postavljanje statue slona pokraj kreveta u spavaćoj sobi ima povoljan utjecaj na nove početke i mogućnosti u životu vlasnika. Osim kipa slona, ​​postoje i drugi prirodni simboli koji predstavljaju sreću. Na primjer, prisutnost bubamare koja slijeće na vaš dlan dugo se smatrala tradicionalnim simbolom sreće. Isto tako, pogled na cvrčka u neposrednoj blizini može značiti nadolazeće trenutke užitka i sreće.

  • Ova prastara vjerovanja, koja su raširena diljem svijeta, naglašavaju intrinzičnu vezu između čovječanstva i prirodnog svijeta, ističući univerzalnu čežnju za skladom i zadovoljstvom. Skrećemo vam pažnju da se Feng shui, filozofija porijeklom iz Kine, fokusira na uređenje prostora s ciljem njegovanja harmonične energije u domu, promicanja pozitivnosti i općeg blagostanja. Kako ulazimo u sezonu proljeća, vrijeme povezano s obnovom, čišćenjem i transformacijom, važno je istražiti feng shui principe koji su primjenjivi u ovom razdoblju i potrebne radnje koje treba poduzeti u našim domovima. 1. Očistite svoju okolinu – U skladu s načelima feng shuija, prisutnost nereda ima štetan utjecaj na naše cjelokupno blagostanje.

Ometa protok pozitivne energije i stvara osjećaj stagnacije. Odvojite vrijeme za organiziranje i pospremanje različitih prostora kao što su ormari, police, ulaz, prostor ispred vrata, pa čak i ispod kreveta. Kako biste uklonili bilo kakvu negativnu energiju u svom domu, važno je riješiti sve polomljene ili oštećene predmete. Bilo da se radi o napuklom okviru za fotografije, razbijenoj žarulji ili okrhnutim vazama i posuđu, ovi predmeti mogu imati štetan utjecaj na cjelokupnu energiju u vašem prostoru.

Iako je popravak ovih predmeta održiva opcija, načela feng shuija sugeriraju da je korisnije potpuno ih zamijeniti novima. 3. Osigurajte odgovarajuću ventilaciju i osvjetljenje – ključno je omogućiti protok zraka i prirodnog svjetla u prostor, čak i tijekom hladne zimske sezone. Svakodnevno otvarajte prozore i vrata kako biste unijeli svjež zrak i izbacili negativnu energiju. Slično tome, čistoća je ključna za naše prozore jer oni predstavljaju način na koji nas svijet doživljava. Dodatno, osvijetlite sve zamračene dijelove svog doma ugradnjom svjetiljke koja će osvijetliti i prostor i sadržaj u njemu.

Kada je riječ o korištenju boja, važno je voditi računa o emocijama koje one mogu izazvati. Svaka nijansa povezana je s drugačijim osjećajem, stoga je mudro napraviti promišljen izbor. Ne morate nužno ponovno bojati zidove ili mijenjati namještaj, već možete uklopiti odgovarajuću boju kroz ukrasne dodatke poput jastuka, tepiha i drugih detalja. Pogledajmo što svaka nijansa označava…