– Domaća kafa je jako rasprostranjena na Balkanu, ali u ostatku Evrope, obični ljudi više vole espreso i filtriranu kafu. Kafa sa talogom je postala jako rijetka u cijelom svijetu, a na našim prostorima ona je i više nego zastupljena. Danas govorimo o talogu od kafe, popularnom tozu na ovim prostorima….

Čuda kave su zaista beskrajna, budući da ovaj omiljeni napitak ne samo da donosi radost i vitalnost, već i njegovi ostaci imaju niz izvanrednih primjena. Umjesto da žurno odbacite talog nakon uživanja u svojoj šalici, dopustite mi da osvijetlim brojne načine na koje se može iskoristiti za veliku korist. Aroma koju emitira talog kave ima izvanrednu učinkovitost u odbijanju raznolikog niza kućnih štetnika, uključujući mrave, komarce, puževe i žohare. Kako biste iskoristili prednosti ovog potpuno prirodnog sredstva za odvraćanje insekata, jednostavno postavite posudu prepunu taloga kave na ciljano mjesto.

Za bolje rezultate, umjesto toga razmislite o korištenju mljevene kave. Kako biste učinkovito otjerali krpelje i muhe, razmislite o dodavanju kave u šampon vašeg ljubimca. Izvanredna sposobnost kave da neutralizira mirise čini je izvrsnim izborom za revitalizaciju unutarnjih prostora. Unaprijedite ovaj proces postavljanjem mrežaste vrećice napunjene zrncima kave na neupadljivo mjesto, poput ispod suvozačevog sjedala vašeg vozila, kako biste bez napora uklonili neželjene mirise bez privlačenja pažnje.

Kada kuhate sljedeću šalicu kave, zapamtite ove savjete kako biste u potpunosti iskoristili potencijal taloga kave. U nedostatku kante za kompost, Peter predlaže korištenje tla izravno kao malča za biljke koje vole kiselinu kao što su borovnice i ruže. Vrtlar ističe dobrobit korištenja ovih biljaka kao kiselog malča, budući da posjeduju prirodnu sposobnost polaganog smanjivanja pH razine tla.

Kako bi se poboljšala struktura i drenaža tla, vrtlar predlaže unošenje sedimenta; međutim, treba biti oprezan kako bi se izbjegla pretjerana uporaba, jer ga određene biljne vrste možda neće dobro podnijeti. Tvrdnja vrtlara ukazuje na to da sediment možda nije prikladan za sve biljke, budući da prekomjerna primjena na površini tla može dovesti do nakupljanja sitnih čestica, ometajući pristup vode i zraka do korijena biljaka. Kako bi se zaobišao ovaj problem, njegov prijedlog uključuje isključivo nanošenje taloga kave na krajnje vanjsko tlo koje okružuje označene biljke, vodeći računa da se izbjegne ponovljeno nanošenje.

Nadalje, ključno je ravnomjerno rasporediti malč po površini tla kako bi se spriječio razvoj gusto zbijenog sloja. Još jedna prednost ovog ostatka bi vas mogla posebno zanimati, jer se odnosi na uspješno upravljanje puževima puževima, koji predstavljaju znatnu opasnost za gotovo sve uzgojeno povrće. Peter sugerira da korištenje taloga od kave ima potencijal poslužiti kao učinkovito sredstvo odvraćanja od morskih puževa zbog njihove grube teksture, koja može izazvati nelagodu i iritaciju na nježnim tijelima ovih puževa, čime ih obeshrabruje da hodaju po tlu.

Osim toga, vjeruje se da sadržaj kofeina koji se nalazi u talogu kave ima negativan učinak na ove puževe. Međutim, ovaj iskusni vrtlar naglašava da samo oslanjanje na talog kave možda neće biti dovoljno za potpuno odbijanje štetočina koje jedu biljke, te stoga preporučuje njihovu kombinaciju s drugim oblicima barijera i zamki. Valja napomenuti da će u slučaju oborina biti potrebno ponovno nanošenje taloga, napominju iz Živima.