– Od davnih dana vrijedi mišljenje da su snaje i svekrve kao dva roga u vreći, jednostavno ne idu jedno sa drugim. Obje imaju jedan zajednički cilj, a to je da se bore za jednog muškarca, i snaja je ta koja uvijek odnese pobjedu. Mi danas donosimo priču u koju je uključen i svekar, tako da je to jedna velika gungula.

Nije neuobičajeno da se u modernoj eri susrećete s pokidanim porodičnim vezama. Preovlađuje mišljenje da je odnos između svekrve i snahe lišen svake ljubavi ili privrženosti. Međutim, vrijedno je napomenuti da postoje izuzetni primjeri koji služe kao dokaz suprotnog.

Pogled na njih nije nešto što želim. Na internetu je žena po imenu Jodi nedavno podijelila jedinstvenu priču o svojoj baki. Prema njenom iskazu, napravila je hrabru odluku da prekine svaki kontakt sa svojim svekrvom i svekrvom, čak je išla do toga da im je zabranila da viđaju sopstvene unuke.

Dogodila se pojava koju su mnogi očekivali, a ona je otvoreno otkrila razloge svojih postupaka, što je izazvalo veliku buru u javnosti.

Naš odnos sa roditeljima mog muža je nekada bio neverovatno blizak. Od samog početka odisali su ljubaznošću, toplinom i iskrenim gostoprimstvom. Jake i ja smo u srećnom braku više od deset godina i zajedno smo blagosloveni troje divne dece. Tokom čitavog ovog putovanja, moji svekrvi su pokazali ogromnu ljubav i brigu za svu našu djecu, stvarajući bezbroj radosnih uspomena. Srce je dirljivo znati da je njihovo vrijeme provedeno sa bakom i djedom bilo samo ispunjeno srećom i toplinom.

  • Jodi je izrazila svoju radost i zahvalnost zbog prisustva bake i djeda pune ljubavi i brige u životima njihove djece. Nakon što je prije mnogo godina u nesreći izgubila vlastite roditelje, za Jodi je bilo od velikog značaja to što su njena djeca imala privilegiju da iskuse naklonost i njegovanje barem jedne bake i jednog djeda. Srećom, njeni svekar i svekrva su se odlično snašli u ovoj ulozi, a Jodi je bila neizmjerno zadovoljna vezom koja se razvila između njih i njihovih unuka kako je vrijeme odmicalo.

Ipak, čini se da je Jodiin supružnik gajio sumnje u autentičnost ove savršene porodične slike.

Jodi je spomenuo da kad god bi Jakeovi roditelji dolazili u posjetu djeci, on se nikada nije protivio, ali je bilo evidentno da se osjeća nelagodno. Njegove interakcije s roditeljima su uvijek bile distancirane i suzdržane, i nikada nije započeo nikakvo druženje s njima. Džodi ga nikada nije ispitivala o njegovom ponašanju, verujući da će se otvoriti kada bude spreman.

Tokom godina, moj supružnik se susreo sa specifičnim izazovima koji su ga uporno mučili.

Otkad poznajem Jakea, borio se s depresijom i anksioznošću. Očigledno je da posjeduje osjetljivu narav, a njegova jedinstvena osobina je da je sklon da sve internalizuje, često oštro reagirajući na beznačajne stvari. To je oduvijek bio dio njegovog karaktera, a moja namjera je bila jednostavno da ga podržim kroz terapiju i pomognem mu u borbi protiv anksioznosti, objasnila je.

Potpuni preokret ili preokret okolnosti. Nakon toga, Jake je supružnici otkrio iznenađujuće aspekte svog odrastanja, otkrivajući dosad neobjavljene informacije iz svog djetinjstva.

– Nakon dugog i iscrpljujućeg dana na poslu, Jake se vratio kući u stanju ekstremne emocionalne nevolje. Vidjevši ga prvi put u suzama, bilo je jasno da je preplavljen frustracijom i očajem. Zabrinuta, prišla mu je i raspitala se o uzroku njegove nevolje. Jake je otkrio da je doživio nervni slom kao rezultat značajnih izazova u svom profesionalnom životu. Međutim, osjećajući da je u priči nešto više od problema vezanih za posao, ustrajala je i pozvala ga na iskren razgovor.

Nakon toga, Jake je supružnici otkrio iznenađujuće aspekte svog odrastanja, konačno otkrivši detalje koji su do tada ostali skriveni.

– Određenog dana, Jake se vratio kući sa svog posla u stanju ekstremne emocionalne nevolje. Svjedočenje njemu u tako ranjivom stanju za mene je bilo bez presedana; izgledao je duboko frustriran i ispunjen očajem. Znatiželja me je natjerala da se raspitam o uzroku njegove muke, na što je on odgovorio otkrićem da je doživio nervni slom kao rezultat teških problema na poslu. Međutim, moja intuicija me je navela da vjerujem da je u igri dublja temeljna stvar. Odlučno sam ustrajao u nagovoru da mi se pridruži u iskrenom razgovoru, željan da otkrije istinu.

Sa žestinom risa, brzo je donela odluku koja je izazvala šok.

Nakon što je otkrio osnovni uzrok Jakeove uporne depresije i anksioznosti, Jody je pokrenuo rasprave o njegovim ranim godinama.

Prema njenom pisanju, Jake je ispričao priču iz svog djetinjstva kada je imao samo 10 godina. Njegov otac je izrazio frustraciju zbog gubitka posla zbog manipulativnih radnji kolege, i osjećao se primoran da podijeli svaki detalj sa Jakeom, koji nije imao izbora osim da sjedi i sluša. Osim ovog tereta, Jake je također imao zadatak da pomaže u upravljanju porodičnim finansijama i brizi za svoje mlađe braća i sestre. Ovo je bila posebno teška situacija za Jakea, jer mu je nedostajala emocionalna zrelost i životno iskustvo neophodno za upravljanje vlastitim emocijama, a kamoli emocijama svojih odraslih roditelja.

  • Duboko je uznemirujuće i krajnje neprikladno da su moje svekrva i maćeha pokazivale toksično ponašanje prema našoj djeci tokom dužeg vremenskog perioda dok su se pretvarale da su ljubazne. Nakon što sam otkrio potpuni obim Jakeovog odgoja, odmah sam se suočio s njima, samo da bi oni poricali istinu. Kao odgovor, čvrsto sam ih obavijestio da više nisu dobrodošli u naš dom i da ne smiju imati nikakav kontakt sa našom djecom. Uprkos suznim molbama mog muža da ponovo razmislim, ostala sam odlučna i nespremna da vodim bilo kakvu dalju diskusiju o ovom pitanju.

Nakon što je svjedočila zlostavljanju koje je nanijeto Jakeu, bila je odlučna u namjeri da zaštiti svoju djecu od slične sudbine.

Jodi traži smjernice o tome da li je opravdano prekinuti veze sa svojim toksičnim bakom i djedom kako bi zaštitila svoju djecu od istog štetnog odgoja koji je iskusila. Uprkos oštrim osudama i kritikama drugih članova porodice, Jodi ostaje nepokolebljiva u svojoj posvećenosti stvaranju njegujućeg okruženja za svoju djecu, inspirisana nepokolebljivom željom svoje majke. Odluka koju je donijela Jodi izazvala je nalet komentara i istovremeno izazvala niz različitih mišljenja.