– Sljedeća priča koju vam donosimo, definitivno nije za one sa slabim želudcem. Neke žene su spremne zbog pakosti, a druge zbog ljubavi da urade i nezamislive stvari. Međutim, šta kada kćerka otme omiljneog muškarca rođenoj majci?

Banjalučanka Jasmina sa 28 godina otvorila je tribinu, prepričavajući odluku koju je donijela sa 19 godina i koja je štetno utjecala na život njene majke, zbog čega i sada duboko žali.

Jasmina je razmišljala o razvodu svojih roditelja kada je imala 16 godina, a sada to prepoznaje kao mudru odluku. Vjenčali su se kao mladi, a majka ju je rodila sa samo 17 godina. Činilo se da njena majka nikada nije imala priliku da u potpunosti prihvati čestit život, jer je odmah bila opterećena brigom o bebi i pripremanjem obroka. Njihov brak je postao stalno bojno polje, ispunjeno svakodnevnim svađama proisteklim iz porodičnih sukoba i finansijskih borbi. Njena majka je radila kao kuvarica u restoranu svog strica, dok je njen otac radio kao majstor VKV u fabrici. Uprkos njihovom trudu, novca je uvek bilo malo, a kako su Jasmina i njen brat starili, finansijski pritisak je postajao sve očigledniji.

Nakon razvoda nije trebalo dugo da Jasminin otac ponovo pronađe društvo. Počeo je izlaziti s lokalnom udovicom, a njihova veza je brzo eskalirala, što je rezultiralo njihovim zajedničkim životom. U međuvremenu, Jasmina, njen brat i njihova majka stanovali su u stanu koji je njihov otac velikodušno obezbijedio, a koji je dobio kroz zaposlenje u kompaniji.

Iako je odsustvo sukoba donelo osećaj mira, Jasmina nije mogla a da ne oseti duboku čežnju za ocem. Majku je smatrala odgovornom za razvod, vjerujući da je mogla pokazati više tolerancije i zadržati svoje misli za sebe. Baka ju je, s druge strane, stalno podsećala da da je majka ćutala, kao prava žena, porodica se ne bi raspala. Čak i sada, te riječi njene bake ostaju u njenom sjećanju s najvećom jasnoćom.

  • Kako su godine prolazile, mlada žena je držala uvjerenje da će njeni roditelji na kraju popraviti svoju vezu kada se njihove intenzivne emocije smire. Nikada se nije brinula zbog očevog suživota s drugom ženom, jer ju je njihov nedostatak djece naveo da vjeruje da on još uvijek gaji nadu za njihovu prvobitnu porodicu. Međutim, sve se drastično okrenulo kada je njena majka počela da izlazi sa kolegom dve godine nakon njihovog razvoda.

Njen ujak je nedavno zaposlio čovjeka koji je bio nov u svijetu kulinarstva. Uprkos velikom profesionalnom iskustvu svoje majke, ona je imala zadatak da ga obuči. Iako je između njih postojala samo mala razlika u godinama, on je bio samo pet godina mlađi od nje. Jasmina je ubrzo primetila da se njeno mami produžava radno vreme, a ubrzo je počela da uvija kosu noću i ujutru nanosi ruž. Sa 18 godina, Jasmina je shvatila implikacije ovih promjena u svojoj rutini… Jasmina nastavlja sa svojom pričom.

Plan pakla

Kako bi spriječila potencijalnu vezu svoje majke s drugim muškarcem, počela je češće posjećivati ​​restoran.

Oslonila se na uvjeravanje da će se on suzdržati od bilo kakve radnje dok je ona prisutna. Nakon škole, odlazila bi pravo na svoje radno mjesto i pridružila se svom ujaku u restoranu Maltene do Fajoront. Pokazivao je veliku ljubaznost prema njoj, uvijek je pripremao posebno jelo i izdvajao ga od ostalih, servirajući joj ga na kitnjastom tanjiru kao da je cijenjena gošća, a da ona ne zna. Protumačila je njegove postupke kao tajne signale, vjerujući da je on romantično proganja. Kako je mogao više voljeti ženu u tridesetim nego mladu djevojku u dvadesetim? Sračunatim i varljivim planom pokrenula je igru ​​s jedinom svrhom da ih razdvoji… i uspjela je. Podlegao je njenoj mladalačkoj privlačnosti. Njihova veza je postala javna, a njena majka nije skrivala nikakve tajne. Čak je pokušavala da je suptilno obavesti svaki put kada se upuste u intimne aktivnosti… Njen krajnji cilj je bio da ga trajno izbriše iz majčinog pamćenja.

Jednostavnim pokretom, graciozno se udaljila s puta.

Njena majka je bila potpuno svjesna svega što se dogodilo i bilo joj je evidentno da je ona potaknula cijelu situaciju. Neizvjesnost je bila u tome da li je bila svjesna svojih namjera i razloga iza svojih postupaka. Pitala se da li njena majka shvata njenu želju da je odvoji od drugog muškarca i vrati ocu. Bio je jedan slučaj kada ju je majka savjetovala da se brine o sebi, bez ikakvog nagoveštaja razočaranja ili prijekora. U tom trenutku osjetila je trijumf, kao da je ostvarila značajnu pobjedu nad njom.

  • Naravno, veza između nje i te osobe bila je prolazna. Njihove različitosti bile su očigledne, što je navelo Jasminu da traži društvo među svojim vršnjacima. Shrvan sramotom, napustio je restoran i preselio se u drugi kvart. Proteklo je vrijeme, Jasmina je otišla od kuće kako bi stekla visoko obrazovanje, a na kraju je otkrila partnera s kojim će stupiti u brak. Tema “onog” muškarca ostala je nedorečena, kako od Jasmine, tako i od njene majke. Odnosno, do večeri koja prethodi ceremoniji vjenčanja.

Dok su pregledavali kolekciju fotografija koje su bile pokvarene tokom vremena, preplavljeni emocijama, naišli su na snimak restorana njenog ujaka. Na slici je prikazano ujedinjeno osoblje, a njen ujak je suptilno pozicioniran u pozadini. U tom trenutku, dok je još bila zabrinuta 18-godišnjakinja, majka joj se prvi put povjerila, otkrivajući strah koji joj je obuzeo srce.

“Jeste li svjesni da je on zapravo tražio moju ruku i da smo planirali da se vjenčamo?”

Suze su joj tekle niz lice dok je molila za oproštaj svoje majke. Nežnim dodirom majka ju je utješila i uvjerila da nema potrebe da se brine. Izrazila je da je najbolje da se stvari završe kako su se završile i da joj je odavno oprostila. Međutim, osjetila je osjećaj odvojenosti od sebe. Njena nezrelost i zavist su sprečili njenu majku da doživi ljubav”, napisala je Jasmina, a njena priča izazvala je podele među forumašima. Dok su neki nudili utehu, značajan deo je žestoko osuđivao njene postupke.

Imate li mišljenje o tome da li je njeno ponašanje neoprostivo?