Nakon niza sparnih ljetnih dana, u našim je krajevima došlo do naglog zaokreta s dolaskom hladnog razdoblja koje je sa sobom donijelo oborine, a ponegdje i snijeg. Kako se bliži kraj travnja, nagađanja o nadolazećim vremenskim uvjetima 1. svibnja, dana koji je sinonim za svečanosti na otvorenom poput kuhanja i roštiljanja, nastavljaju rasti.

U Srbiji se očekuje sunčano jutro, a tokom dana postepeno povećanje oblačnosti. U početku su temperature bile niske, au pojedinim je regijama bilo slabog mraza na tlu.

U Beogradu će jutarnja temperatura biti u blagom porastu i iznosit će oko 5°C, u prosjeku od 0 do 4°C. Najviša dnevna temperatura u Beogradu do 17°C, dok će se u ostalim krajevima temperatura kretati od 15 do 19°C.

Sustav oblaka koji se približava izravna je posljedica ciklone koja izvire iz Jadranskog mora. Tijekom subotnje večeri, tijekom cijele noći iu nedjelju ova će ciklona proći južnim i srednjim dijelovima Jadrana prije nego što će krenuti prema našoj blizini. Stoga bi Srbija trebala očekivati ​​obilnu količinu oborina i pravi jesenski ugođaj, posebno u višim predjelima gdje mogu prevladavati zimski uvjeti.

Od subote navečer padavine će zahvatiti jugozapadne i središnje krajeve Srbije, a nastavit će se i u noć. Tijekom cijele nedjelje padavine se očekuju u cijeloj zemlji. U Srbiji će u nedjelju preovladavati oblačno vrijeme, povremeno s kišom, grmljavinom i pljuskovima. U planinskim predjelima, osobito iznad 800-900 metara nadmorske visine, vjerojatne su snježne oborine. U nedjelju se očekuju dodatne oborine, u većini područja između 10 i 30 litara, au nekim krajevima moguće i veće količine. Dodatno, u višim planinskim predjelima trebalo bi očekivati ​​oko 10 do 20 cm snijega. Najviše dnevne temperature bit će od 8 do 14°C, što će biti osjetan pad od 5-7 stupnjeva u odnosu na prosječnu temperaturu za ovo razdoblje.

Nastavak oborina očekuje se u sjevernim krajevima Srbije, posebice u Vojvodini, jer se ciklon u ponedjeljak pomjera prema sjeveroistoku. S druge strane, u ostalim dijelovima zemlje očekuje se prestanak oborina, što će rezultirati toplijim dnevnim temperaturama uz mjestimična sunčana razdoblja. Predviđa se da će se živa dizati do najviše 14 do 18°C. Srbiji će se od utorka iz smjera juga približiti novi sustav oblaka koji će uzrokovati pad temperature i raširene pljuskove i grmljavinu. Planinska područja se trebaju pripremiti za snježne padaline. U većini krajeva predviđa se dodatnih 10 do 30 litara oborine.

Očekuje se da će vremenske prilike postati još nepredvidljivije u srijedu, au četvrtak će uslijediti pojačan utjecaj oborina. Predviđa se da će tijekom nadolazećeg tjedna temperature ostati ispod uobičajenih prosjeka.

U skoroj budućnosti očekuje se znatna količina padavina, od 30 do 70 litara po kvadratnom metru, u većem delu Srbije. U pojedinim krajevima moguće su i veće količine oborina. Ovaj dugo očekivani pljusak obećava da će ublažiti opsežnu sušu koja je i dalje prisutna, nudeći značajne prednosti i poljoprivrednim naporima i vitalnosti biljnog svijeta. Kako mjesec bude odmicao, vrijeme će se postupno poboljšavati, što će rezultirati postupnim otopljenjem. Vrijedi napomenuti da se temperature u Srbiji u to vrijeme kreću od 16 do 20°C. No, prema najnovijim predviđanjima, kraj travnja bit će u skladu s sezonskim normama, s temperaturama od 20 do 25°C.

Očekujte dosljedne vremenske uvjete za vrijeme trajanja prvomajskih praznika. Jutarnja temperatura donosi od 10 do 15°C, a dnevna ugodnih 20 do 24°C. Važno je naglasiti da većina područja može očekivati ​​temperature oko 22-23°C, što je savršeno usklađeno s uobičajenim vremenskim prilikama za ovo doba godine.

Kako se bliži kraj mjeseca, počinje transformativna faza, koja podsjeća na prijelaz u jesen, signalizirajući skori dolazak proljeća. Iako će doći do porasta temperatura, zadržat će se spoj blistavih i oblačnih trenutaka, povremeno praćenih izoliranim oborinama i grmljavinskim nevremenima.