– U posljednje vrijeme jako je postalo učestalo da se vrši nasilje nad ženama, koje za krajnji cilj imaju smrtne slučajeve. To je pogotovo postalo učestalo u Bosni i Hercegovini, gdje je na kraju bilo i smrtnih slučajeva, a posljednji se desio u Tuzli, gdje je muž isjekao suprugu sjekirom, kao i svoje dvoje djece. Nakon toga sebi oduzeo život skokom sa zgrade…

Amra Beha, hrabra osoba porijeklom iz Bosne, napravila je nevjerojatno težak izbor da otvori priču o mučnom iskušenju koje je proživjela od strane svog partnera. Pričajući o svom bolnom putu, Amra je izjavila da je to iskustvo koje ne bi poželjela ni svom najomraženijem protivniku. Njezin narativ počinje od najranijih faza njihove veze, tijekom koje je njezin partner postupno započeo proces izolacije od njezinih voljenih suputnika. Optužujući njezine prijatelje za nepoštenje, nagovijestio je njihov nedostatak pouzdanosti i sugerirao da su možda bili u ljubavnoj vezi s njom u prošlosti. Amra je tijekom cijele trudnoće doživljavala psihičko zlostavljanje, a partner ju je izolirao od svojih najmilijih.

Ovo psihičko nasilje na kraju je eskaliralo u fizičku ozljedu. Amra je bila sputana, usta su joj bila prekrivena crnom trakom da utiša njezine vriske. Zatvorena unutar zaključanih vrata, nije se mogla brinuti za svoje novorođenče. U tom periodu Amrin sin Kan bio je još dojenče. Prisjetila se kako je nekima od njihovih poznanika njezin odnos s partnerom bio neobičan. Tijekom njihovog desetljeća dugog partnerstva, njezin je partner bio u vezi s brojnim drugim ženama.

  • Tek nakon što je rodila, saznala je da je on dobio dijete s nekom drugom. Surova stvarnost pogodila je Amru kada je došao neočekivani posjetitelj i otkrio da je i ona trudna s njegovim djetetom. Amra je bila jedina sustanarka, jer su se ostale žene samo sporadično pojavljivale. Maltretiranje je započelo naizgled trivijalnim stvarima, poput negodovanja njezina izbora da kupi kremu, ali se postupno pojačavalo. Poznanici su primijetili njegovo propadanje i osjetno mršavljenje. Amra je od rođenja djeteta do 2016. godine trpjela fizičke napade.

Ohrabrenje i podršku pružila joj je osoba od povjerenja, pozivajući je da se javi i prijavi zlostavljanje koje je proživjela. Međutim, Amra je bila opterećena brojnim strepnjama, uključujući i brigu za svoju sigurnost i sigurnost svog djeteta. Odlučila je sakriti određene aspekte svoje situacije od svojih roditelja, osobito od svog bolesnog oca, jer se pokazalo da je otkrivanje istine njemu težak zadatak. Nakon što je proživjela godine patnje, Amra je konačno donijela hrabru odluku da potraži pomoć. Hrabro je prijavila nasilje i potražila privremeno utočište kod prijateljice.

Zbog nemilosrdnog straha da će njezin zlostavljač otkriti gdje se nalazi, bila je iznimno oprezna. Primjenjujući taktike poput korištenja mokrog ručnika za nanošenje ozljeda, njezin je partner nastojao izbjeći ostavljanje vidljivih tragova na njezinu tijelu. Amrin put započeo je kaznenom prijavom, no nakon borbe s unutarnjim sukobima i strahovima, na kraju ju je odlučila povući i pomiriti se s partnerom. Međutim, njezin unutarnji nemir i dalje je trajao, što ju je konačno osnažilo da se ponovno suprotstavi nasilju.

Tako je prošle godine skupila hrabrosti podnijeti novu kaznenu prijavu. Očekivanja manipulativnog nasilnika razbijena su kad je Amra izašla iz iskušenja s povećanom otpornošću i dubokim razumijevanjem zamršenosti manipulacije. Nakon burnog putovanja, Amra je na kraju primljena u psihijatrijsku ustanovu, gdje je dobila dijagnozu bipolarnog poremećaja. Tražeći savjete psihoterapeuta, sada je postigla stanje emocionalnog i mentalnog zdravlja. Amra neustrašivo objavljuje da je odbacila svoje strepnje i preuzela potpunu kontrolu nad vlastitim životom.

Amrina pripovijest služi kao duboko svjedočanstvo ženama koje su podnijele slične muke. Pokazujući neizmjernu hrabrost, suočila se sa svojim napadačem i neustrašivo otkrila svoju priču globalnoj zajednici. Iako je njezin put do ozdravljenja bio naporan i dugotrajan, naposljetku je otkrila snagu i ohrabrenje koje je potrebno nadvladati. Njezin izvještaj služi kao svjetionik nade za pojedince koji se bore s obiteljskim zlostavljanjem, nudeći smjernice i utjehu u njihovoj potrazi za oslobađanjem od mučnih okolnosti.