Burna ljubav između poznate čarobnice francuske kinematografije i zamamnog Roma trajala je samo pet godina. Dok se glumica marljivo pripremala za vjenčanje iz bajke, Delon je imao na umu alternativne planove. Unatoč boli koju joj je nanio, uspjeli su održati vezu prijateljstva koja je trajala i nakon njezine smrti. Zapravo, Delon joj je odao iskrenu počast u spomen. Romy Schneider, glumica porijeklom iz Austrije i Njemačke, prvi put se susrela s Alainom Delonom, koji joj je bio stariji, 1958. na zračnoj luci Orly. Smatrala je da je Delon pretjerano ohol, prelazeći prag arogancije koji je bio u skladu s njezinim osobnim preferencijama.

Bez njezinog znanja, njezini početni osjećaji brzo bi se preobrazili u duboku ljubav. Sudbina ih je još jednom spojila, ovoga puta na snimanju zanosne drame Christina. U želji da je osvoji, Delon, s 23 godine relativno nepoznat glumac, poklonio joj je prekrasan buket ruža. Očarani ovom privlačnom i zagonetnom osobom, krenuli su na putovanje vlakom u Bruxelles, nestrpljivi da prisustvuju prestižnom filmskom festivalu. Intenzitet njihove povezanosti brzo ih je iscrpio kako je njihova emocionalna i fizička veza postajala sve jača. Rijetkost je naići na fotografiju na kojoj nisu prisno povezani ili se nežno gledaju u oči.

Delonov brzi uspon popularnosti doveo ga je do prestižne pozicije seks simbola. Međutim, ovaj prikaz njega kao objekta žudnje i glasine o njegovoj nevjeri duboko su uznemirili Schneidera. Romaina majka, koja je bila suzdržana prema odabranom partneru svoje kćeri, inzistirala je na tome da se on obvezao oženiti glumicom. Nagađalo se da je zabrinuta za emocionalnu i fizičku dobrobit svoje kćeri. Dok su se zaručili tijekom boravka u Švicarskoj, njihove namjere da se vjenčaju na kraju su se rasplele. Intenzivna ljubav koju su nekoć dijelili postupno se smanjivala i prestala je 1963.

Nakon što se Romy vratila u svoje pariško prebivalište nakon vremena provedenog u Hollywoodu, dočekala ju je prekrasan aranžman crnih ruža i tužni natpis urezan u zrcalo. Alainovo priznanje odjeknulo je u njezinoj srži kad je priznao: “Otišao sam u Meksiko zajedno s Natalie i pomisao na povratak nije mi privlačna.”

Suočena s trenutkom očaja, Romy je pribjegla samoozljeđivanju, točnije prerezavši si vene. Srećom, brzo je spašena. U razdoblju koje je uslijedilo, Schneider je otvoreno izrazila svoje emocionalne previranja i suočila se s iznenadnim prekidom svoje veze. 1966., samo tri godine kasnije, stupila je u brak s Harijem Mejenom, njemačkim redateljem i glumcem, a njihova je zajednica trajala do 1975. Nakon toga udala se za Daniela Biasinija, a njihov brak trajao je do 1981. Iz prvog braka Romy imao je sina po imenu David, koji je tragično preminuo u dobi od 14 godina zbog ozljede femoralne arterije koju je zadobio dok se penjao preko ograde.

Ova razorna tragedija duboko je utjecala na Romyno ionako osjetljivo mentalno stanje, navodeći je da pronađe utjehu u štetnom ponašanju. Nakon deset godina razdvojenosti, Delonu i očaravajućoj glumici ponovno su se susreli putevi tijekom snimanja La Piscine, ponovno oživjevši njihovu nepobitnu vezu. Međutim, međusobno su se složili da će očuvati čisto platonsko prijateljstvo do kraja Romynog postojanja. Nažalost, 1982. godine, u preranoj dobi od 43 godine, Romy je preminula, ostavljajući iza sebe enigmatično nasljeđe.

Dok se službeno objašnjenje njezine smrti pripisivalo prirodnim uzrocima i srčanom udaru, postoje teorije koje sugeriraju da je njezina obilna konzumacija alkohola, koja je postala mehanizam za suočavanje nakon tragičnog gubitka njezina sina, možda doprinijela tome. Alain Delon, nakon što je saznao za smrt Romy Schneider, napisao je srdačan oproštaj u renomiranoj francuskoj publikaciji Paris Match. Ova dirljiva posveta pod nazivom “Adieux, ma Puppelé” odabrana je zbog Delonovog nježnog nadimka za nju, koji ju je nazivao svojom voljenom “lutkom” (fr. puppelé).

Gledajući tvoje lice, žudim da osobno vidim tvoju izuzetnu ljepotu i spokoj. Dopustite si trenutak predaha, jer ja sam ovdje, vjerno uz vas. Kroz naše zajedničke susrete stekao sam repertoar njemačkih fraza. Dubina moje ljubavi prema tebi ne poznaje granice. Moja naklonost prema tebi je duboka, moja voljena Pupele – napisao je glumac