Današnja priča se odnosi na one koji bi voljeli da zarade. Priča stiže iz Srbije a pokazat će vam kako se može lijepo zaraditi uz malo truda i volje.

  • U našem svijetu koji se stalno mijenja, gdje se moderni napredak često sukobljava s dugogodišnjom tradicijom, samo nekoliko odabranih pojedinaca istinski daje prioritet očuvanju povijesnih artefakata iz prošlih razdoblja. Ovi pojedinci neumorno traže smisao u onome što je možda bilo previdjeno ili namjerno zanemareno, dok zadiru u carstvo zaboravljenih blaga. Ali jesu li ta blaga uistinu zaboravljena? Kraljevčanin Vlado Radojičić svim srcem se posvetio njegovanju duboke strasti prema antikvitetima. Njegova zbirka obuhvaća golemu lepezu predmeta za koje većina nikada ne bi povjerovala da još postoje. Unutar njegova carstva, prošlost nije samo apstraktan koncept ili daleka uspomena; poprima oblik opipljivih predmeta koje stječe i trguje s drugima koji su jednako zaneseni čarolijom nostalgije.

Vlado, pripovjedač, započinje svoju priču prenoseći svoju trajnu strast za gomilanjem raznolikog niza predmeta. Ranije je izvlačio zadovoljstvo gomilanjem bedževa, posjetnica i poštanskih markica, da bi na kraju zaronio u carstvo zastarjele valute. S vremenom je Vlado shvatio da je njegova opčinjenost kolekcionarstvom usko povezana s novcem, budući da je mijenjao valutu kako bi stekao više valute. Tako počinje Vladova pripovijest. Međutim, njegova fiksacija na starine nije tu završila. Iskreno priznaje da je financijski aspekt samo poslužio kao katalizator za njegovu ekspediciju u prošlost.

Dok sam istraživao tržište u potrazi za starom valutom, opetovano sam naišao na nostalgične ostatke iz mladosti, uključujući dragocjene starinske lutke i igračke. Taj postupni susret potaknuo je sve veću znatiželju u meni, što je naposljetku dovelo do odluke koja mi je promijenila život: rastati se od većine svoje stare kolekcije novca i krenuti na novo putovanje gomilanja lutaka Biserke i Jugoplastike.

Kako je vrijeme prolazilo, moj je asortiman rastao i obuhvatio široku lepezu predmeta, uključujući ambalažu, omote od slatkiša, gumene figure i omote od čokolade, između raznih drugih. Naš sugovornik prepričao je evoluciju mojih kolekcionarskih navika. U razgovoru za BIZLife Vlado je otkrio najstariji predmet u svojoj kolekciji, koja datira iz 50-ih godina prošlog stoljeća, a nosi naziv “Dominus i ljudi ne ljuti se”. Iako se obično fokusiram na nabavu predmeta iz 80-ih i 90-ih, postoje slučajevi kada jednostavno ne mogu odoljeti kupnji starijih komada koji zaokupe moju pozornost.

Postoji posebno blago koje zauzima posebno mjesto u mom srcu, a to je ni manje ni više nego čika Glišina kutija keksa na koju sam slučajno naišao u šupi pored djedove. Vlado s velikim entuzijazmom dijeli i svoju ljubav prema skupljanju dragih uspomena iz naših dragih igara iz djetinjstva, poput “Kocka, kocka”, “Glazbeni tobogan”, “Slovo po slovo”, “Fore i fazoni”. Vladova Starinarnica, mali, ali izvanredan online muzej, čuva niz nostalgičnih relikvija iz prošlosti, uključujući vintage igračke, omote od žvakaćih guma, retro pakiranja proizvoda, školski pribor i asortiman posuđa.

Koristeći platforme društvenih medija kao što su Facebook i Viber, zajedno s raznim web stranicama i lokalnim tržištima, često nabavlja vintage predmete od pojedinaca koji mu se obrate. Na upit koliko je vremena i truda potrebno za ovaj provod, kao i osjetljivu ravnotežu između dodatnog rada i financijske dobiti, Vlado odgovara izravnom tvrdnjom: što više vremena i truda uložite, to veći rezultat. Unatoč ograničenom slobodnom vremenu, budući da radi od 7 do 15 sati, ovaj mladić maksimalno koristi svoje slobodne trenutke. Unutar tih dragocjenih intervala, on se prepušta aktivnostima kao što su online pregledavanje i pedantna organizacija svog novopronađenog blaga.

Vlado, pronicljivi pojedinac koji dokumentira svoje kupnje i potonje pokušaje preprodaje, pokazuje profitabilan potencijal slobodnih aktivnosti. U biti, on je uključen u proces sličan dupliciranju. Putem naše platforme, on zaranja u dvostruku vrijednost svakog artikla: njegovu sentimentalnu vrijednost i novčanu vrijednost. Iako je njegova kolekcija potaknuta istinskom strašću, on također sudjeluje u prodaji duplikata ili viška predmeta kako bi nabavio nove dodatke. Ovaj trajni ciklus omogućuje mu održavanje skladne ravnoteže sa svojom bazom kupaca.

U svojoj kolekciji, on vješto upravlja tržištem kako bi osigurao obostrano zadovoljavajući ishod, unatoč skupoj i oskudnoj prirodi predmeta. Iz Vlade ističu da je rijetkost pojedinog artikla primarni čimbenik u određivanju njegove cijene, jer smo svi u djetinjstvu odbacivali omote od čokolade i sladoleda, pa su oni iznimno rijetki. Osim toga, pronalaženje netaknutih i neoštećenih čaša za kremu od iznimne je važnosti, jer niti jedan kolekcionar ne želi slomljen ili neispravan predmet u svojoj kolekciji.

Igračke imaju širok raspon vrijednosti, a cijene variraju od 50 dinara do 5.000 dinara. Odlučujući čimbenici uključuju stanje igračke, ostaje li u originalnom pakiranju i njezinu autentičnost. Za one koji su zainteresirani za Vladove antikvitete, svakako posjetite njegovu Facebook stranicu Vlad’s Antiques. Ova online zajednica služi kao utočište za pojedince koji žude za prošlošću. Unutar ovog virtualnog prostora otkrit ćete mnoštvo predmeta koji će vas vratiti u draga sjećanja iz djetinjstva.