Dok ključ dugog života ostaje nedokučiv, očito je da određene prakse mogu produljiti naš životni vijek i zaštititi nas od prerane smrti. Brojna istraživanja pokazala su da uključivanje dnevnih multivitamina u našu rutinu može igrati ulogu u ublažavanju kognitivnog pada.

Prema dr. Kennethu Concilhi, široko se slaže da ishrana koja je pravilno uravnotežena može opskrbiti sve bitne hranjive tvari bez potrebe za dodacima prehrani. Međutim, gerontolog Darnell Cox drži se uvjerenja da se naše sadašnje metode proizvodnje hrane razlikuju od onih iz prošlosti, što zahtijeva upotrebu multivitaminskih i mineralnih dodataka, usprkos raspravama koje se vode oko njihove učinkovitosti.

Dr. Cox je izjavio da smanjenje vitalnih minerala u tlu uzrokovano komercijalnom poljoprivredom, zajedno s negativnim utjecajem konzumiranja visoko prerađene hrane, može imati štetne učinke na naše zdravlje. Kako bi se to spriječilo, nekoliko studija sugerira da uključivanje dnevnih multivitamina u našu rutinu može pomoći u premošćivanju nedostataka u prehrani i potencijalno smanjiti rizik od bolesti povezanih sa starenjem poput kardiovaskularnih bolesti, osteoporoze i kognitivnog pada.

Danas navodi kako stručnjaci vjeruju da jedan vitamin može značajno utjecati na dugovječnost.

Očuvanje zdravlja kostiju pomaže prisutnost vitamina D. Za starije osobe, padovi i prijelomi mogu imati strašne posljedice, potencijalno dovodeći do smrtnosti, a značajan broj njih ne može se u potpunosti oporaviti.

Dr. Cox elaborirao je brojne dobrobiti vitamina D, potkrijepljene istraživanjima. Ne samo da ova esencijalna hranjiva tvar jača kosti, čineći padove manje opasnima, nego također obećava u smanjenju upale, ublažavanju vjerojatnosti srčanih bolesti i dijabetesa, jačanju imunološkog sustava i poboljšanju raspoloženja.

Prema dr. Conciliji, preporuča se da odrasli konzumiraju 800 IU vitamina D, a to se obično može postići održavanjem dobro uravnotežene prehrane. Iako je moguće uzimati dnevni dodatak vitamina, najučinkovitija apsorpcija vitamina D događa se kada se dobiva iz izvora hrane koji obiluju ovom hranjivom tvari.

Hrana bogata vitaminom D:

gljive
losos
tuna
skuša
sardine
crveno meso
jetra
špinat
mlijeko (obogaćeno vitaminom D)
puno voćnih sokova
jogurt
obogaćene žitarice
žumanjak.

Losos nudi širok raspon zdravstvenih dobrobiti, uključujući, ali ne ograničavajući se na poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja i mentalnog blagostanja, djeluje kao snažno protuupalno sredstvo, štiti zglobove, sprječava rak, poboljšava stanje kože i još mnogo toga, o čemu ću detaljnije govoriti ukratko.

Losos, vrsta oceanske ribe, posjeduje izvanrednu sposobnost opskrbljivanja našeg tijela s obiljem esencijalnih nutrijenata. Među njegovim brojnim atributima je njegov potencijal za produljenje životnog vijeka, zaštitu od srčanog udara i borbu protiv raka. Zdravstvene dobrobiti povezane s lososom priskrbile su mu zasluženu reputaciju hrane koja promiče opću dobrobit, uglavnom zahvaljujući visokoj koncentraciji omega-3 masnih kiselina.

Dobivanje minimalno 2 grama omega-3 masti iz samo 115 grama pečenog lososa ili lososa na žaru je neuobičajena pojava. Da bi se dobio osjećaj njegove važnosti, ovo je količina koju je tipična odrasla osoba dobila iz hrane tijekom više dana.

Ako uzmemo u obzir cilj dobivanja 4 grama omega-3 masnih kiselina za pojedinca koji dnevno konzumira 2000 kalorija, otprilike polovica tog cilja bila bi oko 50%. Otprilike polovica udjela omega-3 masti isporučuje se kao EPA (eikosapentaenska kiselina), dok se nešto manja količina daje u obliku DHA (dokozaheksaenska kiselina).

Losos se izdvaja od ostalih uobičajenih namirnica zbog svojih iznimnih razina EPA i DHA. Ne samo da se može pohvaliti bogatim obiljem omega-3 masti, već sadrži i skromnu količinu omega-6 masti. Dok lan i orasi daju omega-3 masne kiseline, ne mogu se mjeriti sa sadržajem omega-3 koji se nalazi u lososu. Za razliku od lana i oraha koji sadrže alfa-linolensku kiselinu (ALA), losos je bogat izvor EPA i DHA omega-3 masti.