Kako proljeće stiže, naša tijela su u oslabljenom stanju i potrebna im je pomoć u procesu oporavka. Jednolična i visokokalorična zimska prehrana, u kojoj nema svježeg voća i povrća, često ne osigurava dovoljnu opskrbu esencijalnim makro i mikronutrijentima. Kombinacija neaktivnosti, nedostatka sunčeve svjetlosti i nedovoljne tjelesne aktivnosti pridonosi oslabljenom imunološkom sustavu.

Nastup proljetnog umora štetno utječe na sveukupno zdravlje jer narušava imunološki sustav organizma i stvara pogodno okruženje za nastanak raznih bolesti, posebice respiratornih infekcija. Pojedinci koji su najosjetljiviji na ove učinke su oni na čije fizičko i emocionalno stanje utječu vremenski uvjeti, doživljavaju stalnu iscrpljenost, poteškoće u fokusiranju, smanjenu razinu energije i pojačanu potrebu za odmorom. Tijekom proljetne sezone esencijalni vitamini koje naše tijelo najviše treba su vitamini C, A, D, E te oni koji pripadaju skupini B.

Jedan od najčešće korištenih antioksidansa je vitamin C. Ovaj vitalni nutrijent igra ključnu ulogu u podržavanju imunološkog sustava i promicanju dobrobiti zglobova i arterija. Osim toga, vitamin C je poznat po svojim antihistaminskim svojstvima, učinkovito ublažavajući upale povezane s uobičajenim bolestima kao što su prehlade, groznice, alergije i gripa. Nadalje, pojačava učinkovitost bijelih krvnih stanica u zaštiti tijela.

Proizvodnja kolagena, ključne komponente kože, ligamenata, tetiva, kostiju i kralježničnih diskova, pod značajnim je utjecajem vitamina C. Osim toga, vitamin C igra vitalnu ulogu u održavanju optimalnog zdravlja očiju, a dokazi upućuju na to da veće dnevne doze vitamina C može učinkovito odgoditi napredovanje katarakte.

Sveukupno dobrobit tijela pojačano je snažnim antioksidativnim svojstvima vitamina A. On igra ključnu ulogu u jačanju imunološkog sustava i promicanju optimalnog zdravlja kostiju. Osim toga, igra vitalnu ulogu u očuvanju zdravlja očiju, čuvanju kože, sprječavanju nastanka infekcija te ublažavanju probavnih i želučanih tegoba. Rajčice, mahunarke, bundeve, kukuruz, krumpir, marelice, šljive, grožđe, smokve, naranče i bobičasto voće izvori su vitamina A. Za osobe koje imaju problema s kožom kao što su akne ili bore, retinoidi se obično predlažu kao dodatak za rješavanje ovih problema. zabrinutosti.

Optimalne razine kalcija u tijelu ovise o prisutnosti vitamina D, što ga čini esencijalnim nutrijentom. Ovaj izvanredni vitamin također igra vitalnu ulogu u funkcioniranju mozga, ublažavanju upale, jačanju mišića, jačanju imunološkog sustava i zaštiti od dijabetesa. Ono što izdvaja vitamin D je njegova jedinstvena sposobnost da ga koža sintetizira kada je izložena sunčevim ultraljubičastim zrakama. Međutim, na količinu proizvedenog vitamina D utječu različiti čimbenici kao što su godišnje doba, zemljopisni položaj (geografska širina), doba dana (pri čemu su sunčeve zrake najjače između 10 i 15 sati) te koncentracija melanina u koži. Mlađi pojedinci i oni svjetlije puti imaju veću učinkovitost u proizvodnji vitamina D u usporedbi sa starijim osobama i onima tamnije kože.

Pojedinci koji slijede veganski način života ili imaju intoleranciju na laktozu često imaju neadekvatan unos vitamina D kroz izbor prehrane. Kako bi se riješio ovaj nedostatak, savjetuje se uključiti dodatke vitamina D u njihov režim. Važno je napomenuti da značajan broj pojedinaca pati od nedostatka vitamina D, što se može manifestirati različitim simptomima kao što su umor, nesanica, smanjeni apetit, oštećenje vida i slabljenje kostiju. Osim izlaganja sunčevoj svjetlosti, važni izvori esencijalnih nutrijenata su mlijeko, mliječni proizvodi, riba ili riblje ulje, što naglašava potrebu za dobro zaokruženom prehranom.

U proljeće je ključno uključiti vitamin E u svoju prehranu jer ima vitalnu ulogu u uklanjanju štetnih toksina iz tijela i podizanju razine energije. Ova esencijalna hranjiva tvar štiti tkiva od štetnih učinaka slobodnih radikala i nezamjenjiva je za održavanje dobrobiti mišićnog i živčanog sustava. Konzumacija hrane koja obiluje vitaminom E ne samo da jača imunitet, već i suzbija razvoj stanica raka, dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti. Izvrsni izvori ove hranjive tvari su brokula, kikiriki, špinat, pistacije, lisnato povrće, mlijeko, jaja i klice.

Tijelu su potrebni svi vitamini B skupine kako bi se osiguralo optimalno zasićenje kisikom, poboljšao živčani sustav i promicao zdrav metabolizam. Ovi vitamini igraju vitalnu ulogu u proizvodnji energije, razgradnji ugljikohidrata, masti i proteina, prijenosu živčanih signala, proizvodnji krvnih stanica, pravilnom funkcioniranju jetre i probavnog sustava te održavanju zdrave kože i kose . Bogati izvori ovih vitamina uključuju meso, ribu, žitarice, kvasac, jaja, mlijeko, orašaste plodove, rižu, voće i zeleno lisnato povrće.

Topiva priroda vitamina B skupine sprječava tijelo da ih skladišti, eliminirajući rizik od toksičnosti čak i kada se konzumira više od preporučene doze. Unutar skupine vitamina B kompleksa, može se pronaći niz esencijalnih nutrijenata kao što su tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), pantotenska kiselina (B5), piridoksin (B6), biotin (B7), folna kiselina (B9) i cijanokobalamin (B12). Ovi se vitamini često zajedno kombiniraju u raznim farmaceutskim pripravcima.