Davne 1972. godine Biljana Ristić postigla je cijenjenu titulu Miss Jugoslavije, odbacivši je u svijet glamura i privlačnosti Hollywooda. Osvajanje te žuđene krune poslužilo je kao ključ koji je otključao vrata života ispunjenog sjajem i slavom.

U naciji od 22 milijuna stanovnika i obiljem lijepih djevojaka od Vardara do Triglava, bio je izazov ponijeti titulu najljepše žene. Ipak, Biljana je uspjela postići ovaj pothvat, a put ju je doveo do toga da iskusi draž i glamur Hollywooda.

Tijekom tog vremena, Biljana je izjavila: “Izašla sam kao pobjednica i bilo je neporecivo da je svaka djevojka u natjecanju imala veću ljepotu od moje. Moj trijumf bio je rezultat sreće, a ne intelekta. Moje poznavanje engleskog nedvojbeno je odigralo ulogu, kao i Usprkos tome što sam bila okružena morem zadivljujućih natjecateljica, dobila sam snažan pljesak u Londonu tijekom izbora za Miss svijeta cijenjeni glumac Peter Sellers, kao rezultat, osigurao sam mjesto među 15 najboljih finalista.

U sjećanje starijih generacija ostala je urezana po mnoštvu imitacija i televizijskih emisija koje je snimala uz Minimaks i Sedmoricu mladih. U to doba novogodišnji programi bili su nepotpuni bez njezinih živahnih portreta Miljana Miljanića, Marilyn Monroe i Tine Turner.

Biljanin otac, diplomat, pobrinuo se da u New Yorku dobije najbolje obrazovanje; međutim, njezina je prava privlačnost bila u središtu pozornosti.

Na vrhuncu svoje televizijske karijere ušla je u bračnu zajednicu s Dušanom Mitevićem, tada najutjecajnijom osobom TV Beograd i YU medija. Zajedno su dočekali sina Adama, ime koje je u to doba bilo iznimno neuobičajeno i rijetko u našim krajevima.

Missica se u razgovoru s medijima rado prisjetila nadimka “Ljepotica i zvijer” koji su ona i suprug razigrano dijelili. Njihov brak trajao je impresivne 24 godine, tijekom kojih je ona duboko voljela Dušana, prepoznajući ga kao izuzetnu osobu – oličenje inteligencije i mudrosti. Svojim obrazovanjem, karizmom i iskrenim ponašanjem utjelovio je kvalitete pravog džentlmena. Vrijedi napomenuti da je ostavku podnio odmah nakon zahtjeva studenata, što je izazvalo oštre reakcije vlasti.

Tijekom burnog desetljeća 1990-ih, bračni je par prošao kroz potresno iskušenje dok su se suočavali s prijetećim prijetnjama da će oteti svog voljenog sina Adama.

Godine 1999. Mitevići su bili prisiljeni napustiti Beograd i preseliti se u Budimpeštu, samo da bi se suočili s nesretnim gubitkom Dušana nekoliko mjeseci nakon što su se nastanili u obližnjoj zemlji.

Nakon ove goleme tragedije i dramatične promjene u njenom životu, Biljana je nestala iz javnosti.

Preživljavajući sama sa sinom, Biljana je ustrajala kroz život u Budimpešti. Trenutačno, njezin sin, Adam, provodi svoje vrijeme između Beograda i Budimpešte, napredujući kao vrsni fotograf i redatelj.

Da nije bilo pokoje zajedničke fotografije na društvenim mrežama renomirane modne dizajnerice Marijane Mateus, široj javnosti vjerojatno ne bi bio poznat Biljanin trenutni izgled. Ove dvije osobe veže blisko prijateljstvo, što dokazuje i Marijanina rođendanska čestitka Biljani na Instagramu u više navrata.

U 73. godini Biljana ne prestaje osvajati svojom bezvremenskom ljepotom.