Endokrinolog Snežana Polovina je tokom predavanja u Poliklinici RTS govorila o štitnjači i dala uvid u simptome koji se javljaju kod poremećaja rada štitnjače, kao i odgovarajuće reakcije kada ih prepoznamo.

Umor, zaboravnost i kognitivna oštećenja često se javljaju uz osjećaj tromosti. To je zato što funkcioniranje našeg mozga uvelike ovisi o odgovarajućoj opskrbi hormonima štitnjače. Kada postoji manjak ovih hormona, mozak radi sporije. Dodatno, koža može postati suha zbog smanjene prokrvljenosti, što dodatno pridonosi ukupnom usporavanju tjelesnih procesa. Metabolizam i probava se usporavaju, što dovodi do zadržavanja tekućine i nakupljanja tjelesne masti. Ovo usporavanje nije ograničeno na određena područja, već utječe na cijelo tijelo. Broj otkucaja srca se smanjuje, dok donji krvni tlak raste, a gornji krvni tlak pada, što rezultira užim jazom između ta dva. Nadalje, dolazi do povećanja masnoća i kolesterola u krvotoku, pri čemu se razina kolesterola višestruko povećava. Objašnjenje je dala dr. Snežana.

Ključno je provesti temeljit pregled štitnjače ako se primijeti bilo koji od ovih simptoma.

Prema liječniku, noduli mogu postojati u tako malim veličinama da se ne mogu detektirati čak ni ultrazvukom. Unatoč svojoj maloj veličini, ti čvorovi mogu imati značajnu razinu malignosti. Na primjer, postoji tip karcinoma štitnjače poznat kao medularni karcinom, koji mjeri između jednog do dva milimetra i već pokazuje veliki potencijal za malignost. Za određivanje prisutnosti ovog karcinoma koriste se tumorski markeri. Razina kalcitonina se mjeri kako bi se procijenilo ima li neki od ovih čvorova maligni potencijal za ovu specifičnu vrstu tumora. Zanimljivo je da postoje slučajevi kada su se veći čvorovi veći od 6 cm transformirali u bezopasne ciste ispunjene tekućinom.

BONUS TEKST

Osjećate li umor, letargiju i nedostatak energije nakon buđenja? Možda ove simptome pripisujete pojavi proljetnog umora. Međutim, važno je biti oprezan jer ovi pokazatelji mogu biti znakovi upozorenja na značajniji temeljni problem.

Usred raširene rasprave o proljetnom umoru, ključno je biti oprezan i prepoznati da umor može ukazivati na temeljne zdravstvene probleme značajnije prirode. Nedovoljna prehrana, sjedilački način života, komplikacije sa štitnjačom, anemija i kronične bolesti među potencijalnim su čimbenicima koji pridonose vašoj nemilosrdnoj iscrpljenosti.

U slučaju da imate osjećaj umora i osigurate dovoljnu količinu sna, ključno je uzeti u obzir dijabetes kao potencijalni faktor. To je posebno važno za osobe starije od 45 godina, one s prekomjernom težinom ili one s obiteljskom predispozicijom za dijabetes.

Simptomi depresije obuhvaćaju više od samog emocionalnog stresa; mogu se očitovati kao umor i stalni osjećaj umora. Ovo stanje mentalnog zdravlja nadilazi osjećaje tuge i može predstavljati fizičke znakove, uključujući stalnu iscrpljenost, poremećaje u obrascima spavanja i smanjeni apetit.

Kako biste poboljšali svoje opće blagostanje i održali optimalnu razinu energije, preporučljivo je uključiti veću količinu svježih namirnica u svoju prehranu, osobito onih koje obiluju vitaminom C. Osim toga, bitno je dati prednost konzumaciji vitamina B kompleksa i vitamina D, jer igraju vitalnu ulogu u jačanju živčanog sustava i održavanju zdrave energetske ravnoteže. Preporuča se ograničiti unos šećera i prerađene hrane kako biste spriječili nagli val energije praćen brzim padom i osjećajem iscrpljenosti.

Bavljenje tjelovježbom još je jedna opcija koju treba razmotriti. Iako možda nije najprivlačniji izbor, održavanje dosljedne rutine tjelesne aktivnosti ima potencijal uvelike poboljšati vaše emocionalno stanje i potaknuti vašu vitalnost. Preporuka je da svakodnevne šetnje na otvorenom pređu u naviku, pišu Vijesti.me.