– Kada se pomene kralj rock n rolla, odmah svi pomislimo na Elvis Presleya. Jednostavno, njegov stejdž, ponašanje u medijima, ljepota, kao glas i stas, dovode do toga, da je on u top 5 pjevača svih vremena….

Dugotrajna istraga oko smrti Elvisa Presleya zaokuplja umove otkako je kultni glazbenik otkriven beživotan u kupaonici svog voljenog imanja Graceland 16. kolovoza 1977. Unatoč nadaleko poznatoj priči koja okružuje smrt Elvisa Presleya u dobi od 42 godine, ostaje dojam enigme i nagađanja.

Temeljni detalji pokazuju da je 16. kolovoza 1977., oko 14:30, Ginger Alden, njegova zaručnica, krenula u potragu za njim unutar granica imanja Graceland u Memphisu, Tennessee. Presley, koji je trebao krenuti na svoju nadolazeću turneju, bio je odsutan dulje vrijeme, što je izazvalo zabrinutost Ginger. Nakon promatranja, postala je svjesna da su vrata kupaonice u lošem stanju.

Zavirujući u sobu, doživjela je trenutak imobilizacije, što je kasnije opisala u svojim memoarima, izjavivši: “Ostala sam nepomična dok sam svjedočila prizoru koji se odvijao. Ginger se živo sjećala kako se Elvis činio smrznut, naslonjen na komodu u sjedećem položaju, prije nego što je naglo pao naprijed, glavom naprijed, bez ikakvog pokreta. Prema njezinim riječima, lice mu je bilo izrazito ljubičasto, kao da je umrljano, dok su mu oči bile krvave i uprte ravno naprijed. Nakon otkrića superzvijezde bez svijesti, odmah je pozvana hitna pomoć da ga preveze u Baptist Memorial Hospital u Memphisu, Tennessee.

U pokušaju da ga ožive, liječnici su marljivo radili, ali su se, nažalost, njihovi pokušaji pokazali neuspješnima. Točno u 15:30, samo sat vremena nakon otkrića, Elvis Presley službeno je proglašen preminulim. Smrt Elvisa Presleya bio je trenutak koji je donio tugu svijetu, ostavljajući iza sebe mnoštvo neodgovorenih pitanja. Među tim ispitivanjima, ono najistaknutije i najspornije koje traje tijekom godina je izravno pitanje: što je bio uzrok smrti Elvisa Presleya? Nalazi autopsije otkrivaju ključne informacije o uzroku smrti Elvisa Presleya. Cijeli svijet ostao je u nevjerici zbog prerane smrti Elvisa Presleya.

Predsjednik Jimmy Carter osjećao se ponukanim javno priznati dubok utjecaj koji je pjevač imao na američku popularnu kulturu, navodeći da je njegov utjecaj neizbrisiv. Nadalje, ogroman broj ožalošćenih, ukupno gotovo 100.000, okupio se kako bi odao počast tijekom pogrebne povorke. Usred previranja koja su nastala nakon smrti ikone, ključni detalji o stvarnim okolnostima njegove smrti nenamjerno su zanemareni, ostavljajući dugotrajno ispitivanje Elvisove prerane smrti da baci sjenu na sjećanja i počasti.

Tijekom istog dana kada je Elvis Presley preminuo, tim od tri liječnika – Erik Muirhead, Jerry Francisco i Noel Floredo – surađivao je kako bi proveo njegovu autopsiju. Ovaj temeljiti pregled tijela trajao je puna dva sata. Zanimljivo, dok je obdukcija još trajala, Francisco je osobno preuzeo na sebe da se oglasi novinarima. Prema njegovom izvješću, početni nalazi obdukcije pokazali su da je uzrok smrti Elvisa Presleya srčani udar, točnije srčana aritmija. Nadalje, nije bilo naznaka da je droga ikako utjecala na njegov odlazak.

Da budem iskren, Franciscova izjava o uzroku smrti Elvisa Presleya nije bila potpuno točna. Obdukcija je još uvijek u tijeku i niti jedan drugi medicinski stručnjak nije potvrdio informacije navedene u priopćenju. Tijekom odlaska zvijezde mučila ga je teška pretilost. Iako je bilo općepriznato da je volio prženu hranu, sendviče s maslacem od kikirikija i bananom te druge nezdrave grickalice, Elvis Presley suočavao se s raznim zdravstvenim problemima poput dijabetesa, visokog krvnog tlaka i glaukoma. Dok je njegov izbor prehrane vjerojatno igrao ulogu u njegovom pogoršanju zdravlja, uzrok njegove smrti imao je složenije objašnjenje.

Od trenutka kada je Francisco razgovarao s novinarima, bio je preplavljen stalnim upitima: jesu li tijekom autopsije pronađene ikakve naznake upotrebe droga? U tjednima koji su prethodili preranoj smrti Elvisa Presleya, knjiga koju su napisala trojica njegovih bivših tjelohranitelja pojavila se na policama, u kojoj se navodi da se kultni pjevač borio s dugogodišnjom ovisnošću o amfetaminima. Francisco je, u pokušaju da izbjegne predmet o kojem je riječ, izjavio da točan razlog Elvisove smrti možda neće biti utvrđen dok se ne provedu daljnja laboratorijska ispitivanja, pa je čak otišao toliko daleko da sugerira da bi određeni uzrok mogao zauvijek ostati obavijen velom neizvjesnosti. .

Nakon dugoočekivanog pristizanja toksikološkog nalaza, postalo je očito da su medicinski stručnjaci uključeni u slučaj pokušavali prikriti istinu. Nalazi su otkrili da je, u trenutku smrti Elvisa Presleya, njegov krvotok sadržavao tragove deset dodatnih tvari, što ukazuje na otrovnu kontaminaciju. U svojim ranim dvadesetima, Elvis Presley razvio je ovisnost o amfetaminima. Te su tvari bile dopuštene u Sjedinjenim Državama do 1965. godine. Međutim, zbog borbe s nesanicom, Presley je počeo uzimati antidepresive kako bi mu pomogao pri spavanju.

Kako su se približavale kasne 1960-e, Presleyjeva ovisnost o drogama je eskalirala, oslanjajući se na droge kako bi postigao pojačano stanje prije nastupa i potaknuo opuštanje prije spavanja. U tome mu je pomogao liječnik. Godine 1967. legendarna legenda rock and rolla ukrstila je puteve s dr. Georgeom C. Nikopoulosom, kojeg su od milja zvali “dr. Nik”. Taj je susret označio početak njihovog profesionalnog odnosa, jer je Nikopoulos preuzeo ulogu Presleyeva osobnog liječnika. Od tog trenutka nadalje, Nikopoulos je pratio pjevača na njegovim putovanjima u Las Vegas i osiguravao mu stalne zalihe amfetamina i barbiturata. Teški zatvor poznata je posljedica dugotrajne zlouporabe barbiturata.

  • S obzirom na to da je otkriven u pognutom položaju u blizini WC školjke, vrlo je vjerojatno da je pretjerano naprezanje koje je izložio dok je pokušavao obaviti nuždu predstavljalo nepotreban stres za njegovo već kompromitirano srce. Kombinacija stresa, pretilosti, temeljnih zdravstvenih stanja i zlouporabe opojnih sredstava možda je u konačnici rezultirala Presleyjevim smrtonosnim srčanim udarom dok je bio u toaletu. Slično svim drugim teorijama, neizvjesnost oko uzroka smrti Elvisa Presleya i dalje postoji. Enigma koja okružuje ovo pitanje dodaje element tajanstvenosti raspravi.