– U nastavku našeg današnjega članka govorimo o jednom srpskom košarkašu koji je definitivno u top 10 svih vremena. Međutim, bolest koju je iznenada dobio, spriječila ga je u daljnjem napretku kroz košarkašku karijeru….

Zoran Slavnić, poznatiji pod nadimkom Moka, obilježio je zlato naše košarke kao jedan od najistaknutijih i najtalentiranijih igrača s posebnim stilom igre ere. Ipak, uvijek je bio pri dnu momčadi, ali je najbolje partije davao u najvažnijim utakmicama koje su odlučivale o trofejima. Španjolci su ga prozvali “ekscentričnim genijem” zbog njegovog jedinstvenog stila na terenu. Slavnić je ostavio neizbrisiv trag u svijetu košarke i kao igrač i kao trener. Njegova strast za igrom, inovativnost i nepokolebljiv duh učinili su ga legendom u sportskom svijetu.

S druge strane, zbog vrlo zanimljivog privatnog života često ga se viđa u javnosti. “To je samo igra” poznata je Mokina krilatica. Zoran Slavnić služi kao playmaker. S reprezentacijom je postigao neviđen uspjeh i osvojio sve titule. Moka, koji se nakon završetka igračke karijere slavno posvetio trenerskom poslu, ostat će zapamćen kao prvi izbornik reprezentacije. Godine 1991. izabran je na FIBA-inu listu 50 najboljih igrača, a 2013. izabran je u FIBA-inu Kuću slavnih. Osim vlastitih velikih uspjeha, doprinio je i Draženu Petroviću, Toniju Kukoču, Dinu Raji, Aleksandru Đorđeviću, Milošu Teodosiću i mnogim drugima.

Presudno utječe na ljudske karijere. Moka se prisjeća nevolja koje je prouzročio roditeljima. – Volio sam igrati u blizini katedrale, čak sam imao i svoj fliper s oznakama i nitko ga nije smio dirati. Imao sam deset godina i družio sam se s nekim dečkima od 15 godina koji su već bili pankeri. Uz njih sam postao glavna osoba u tom kraju. Ukrao sam slatkiš! U blizini moje kuće nalazi se tvornica, a šećer se pakira u debele papirnate vrećice. Kako sam jako sladokusac, uspio sam otvoriti vreću i ukrasti je. Kad je moja majka saznala, žestoko me pretukla!

Od tada nisam ništa ukrao. Obećao je roditeljima da će završiti osnovnu i srednju školu, što je i učinio. – Učila sam u školi “Braća Ribar” i imala sam dobre ocjene do sedmog razreda. Tada sam pao na popravnom ispitu iz matematike. Kako bih poboljšao svoj učinak, išao sam na privatne sate kod brata pokojnog trenera Zdravka Kubata, kojeg nikada neću zaboraviti. Učinio me igračem i učinio me čovjekom. Da se vratim na temu, preko ljeta sam jako dobro zagrijao stolicu pa sam bio dosta dobar do kraja osnovne, ali i u srednjoj.

Obećao sam roditeljima da ću završiti srednju školu i završio sam. Otišao sam u Saobraćajnu – rekao je Slavnić, objasnivši kako je dobio poznati nadimak Moka: Slavnić je prije košarke trenirao boks, odbojku, rukomet, nogomet, atletsku atletiku… Na kraju se odlučio baviti sportom u kojem je postigao nevjerojatne rezultate. Godine 1963. počeo je igrati za Crvenu zvezdu, a četiri godine kasnije postao je član prvog tima. Do 1977. godine u dresu Crvene zvezde odigrao je 301 utakmicu i postigao 4014 poena. Jedan je od rijetkih sportaša koji je osvajao zlatne medalje na Olimpijskim igrama, Svjetskim prvenstvima i Europskim prvenstvima.

  1. Tri puta je osvajao europska zlata: Barcelona 1973., Beograd 1975. i Liège 1977. Osvojio je Svjetsko prvenstvo u Manili 1978. i zlatnu olimpijsku medalju u Moskvi 1980. godine. – Ne znam kojim bih se sportom profesionalno bavio jer sam u svakom sportu imao uspjeha. Tvrdoglavost me je savladala, zato sam odlučio krenuti tamo gdje je najteže, a to je košarka, jer je igraju visoki dečki. Toliko je volim da bih dao život za ovaj sport. Period u kojem sam igrao u Crvenoj zvezdi bio je najbolji period moje karijere.

Cijeli svijet je moj! Lagano sam ušao u prvu momčad i uspio sam sve uvjeriti da su “mali gutljaji” kako su me zvali zaista vrijedni toga. Uvijek sam bio najmanji u timu, ali najbolji! Takav je bio i moj sin Zvezdan, ali rođen je sa srčanom manom koja ga je spriječila da postane profesionalni sportaš. Osim košarkaških obaveza, Moka je u privatnom životu bio pravi zavodnik. – Kroz vježbanje brže sazrijevate i znate što želite. Zato se ne libim prići bilo kojoj djevojci! Jako sam romantičan i sa 17 godina sam prvi put imao seks sa starijom djevojkom. Moj prijatelj i suigrač Dragan Kapičić dnevno dobije 50-100 pisama od djevojaka. Poslali su mu slike unutrašnjosti!

Zamolio me da ih pročitam. Pogledao sam fotografije, odabrao one koje su mi se svidjele, a onda im, glumeći Dragana, dogovorio sastanak. Kad bi me vidjeli, zbunili bi se. Nekim curama nije smetalo da se ja pojavim umjesto Kapičića. I meni se dogodilo, kada sam igrao utakmicu, primijetio sam djevojku u publici, pa sam je zamolio da me pričeka dok ne završim. Poznati playmaker tvrdi da nimalo ne žali što nema više djece! – Srećom, moja druga supruga Jelena nije inzistirala na rađanju djece.

Neću ni ja njih, jer se bojim da ne počinim još jedan zločin – rekao je stariji Slavnich, koji je također bio zabrinut da mu sin ne oženi njegovu ženu: – Kada je Zvezdan prvi put ugledao Jelenu, skoro se onesvijestio. Žena je tako lijepa! Zato se bojim da se moj sin ne zaljubi u ženu. Razlika između njih bila je samo devet godina, a ona i ja osamnaest godina, pa se bilo lako zaljubiti. Ovo nije neprirodno. Srećom, ništa se nije dogodilo. Uvijek izvodim vratolomije kada oni sami uđu u sobu. Rekao sam: ‘Ajde, zviždi i pljesni da znam da se ne ljubiš’.