– Za danas jedna tema, koju smo vjerujemo upoznali kroz razne filmove, kao i dokumentarne uratke. NLO je sve prisutan, i konstantno imamo vijesti kako su vanzemaljci viđeni na raznim stranama svijeta. Međutim u većini situacija imamo snimke raznih svjetala na nebu, kao i svemirskih brodova, ali NLO kao individua, još uvijek nije snimljena.

Čak i usred tehnološkog napretka i znanstvenog napretka 21. stoljeća, ostaje iznenađujući broj pojedinaca koji se čvrsto drže raznih proročanstava i teorija zavjere. To je bilo osobito očito tijekom pandemije COVID-19, budući da su se ova uvjerenja naširoko proširila na platformama društvenih medija, prikazujući zapanjujući raspon ideja koje su neki ljudi spremni prihvatiti. Nostradamus, poznati francuski znanstvenik iz 16. stoljeća, naširoko je priznat kao prorok zbog svojih zagonetnih katrena.

Unatoč bezbrojnim pokušajima, njegovi su spisi uglavnom nedokučivi, a nitko ih nije uspješno dekodirao. No, poznavatelji njegovog rada tvrde da je točno predvidio brojne značajne događaje iz prošlosti, uključujući izbijanje dva svjetska rata i rušenje tornjeva blizanaca u New Yorku. Baba Vanga, poznata slijepa bugarska proročica, nosi titulu najcjenjenije vidjelice na Balkanu. Međutim, u današnje vrijeme postoje pojedinci koji ističu svoju sposobnost da zavire u budućnost i šire svoje vizije prvenstveno putem platformi društvenih medija.

Jedan takav je Bryant Johnson, američki državljanin, koji je hrabro najavio svoj dolazak iz 2048. godine s ključnom porukom za čovječanstvo: skori dolazak izvanzemaljskih bića. U Wyomingu, policija ga je uhitila nakon što su njegovi susjedi dojavili o uznemiravanju. Pod utjecajem alkohola, Bryant je dao nejasno objašnjenje policiji o svom identitetu i tvrdio da je doputovao iz budućnosti kako bi upozorio čovječanstvo o skorom dolasku izvanzemaljskih bića. Iako je odbio liječničku pomoć, zatražio je da ga policajci otprate do gradonačelnika njegova rodnog grada. Ovaj incident dogodio se 2017. godine, a Brajanu je određen pritvor do otriježnjenja.

BONUS TEKST:

Izraz “izvanzemaljci”, također poznati kao izvanzemaljci ili svemirci, koristi se za opisivanje organizama koji potječu s mjesta izvan Zemlje unutar golemog prostranstva svemira. Znanstveno područje egzobiologije posvećeno je ispitivanju ovog fenomena, ali do sada nije otkrilo nikakve konkretne dokaze koji bi potkrijepili prisutnost života izvan našeg planeta. Unutar znanstvenih zajednica ovaj pojam obuhvaća sve oblike života, od najosnovnijih bakterija do zamršenih organizama nalik ljudima.

Prema znanstvenim istraživanjima, konsenzus među znanstvenicima sugerira da je vjerojatnost izvanzemaljskog života velika i da različiti oblici života vjerojatno postoje u svemiru. Međutim, jednoglasno se slažu da ti oblici života nisu uspostavili kontakt sa Zemljom. Znanstvenici identificiraju nastanjive planete, smještene na određenoj udaljenosti od središta svog zvjezdanog sustava, kao potencijalna okruženja za razvoj života.

Ovi nastanjivi planeti, slični Zemlji, imali bi ili su imali vodu na površini tijekom svoje evolucije. Trenutno, Mars stoji kao jedini konkurent među planetima kada je u pitanju mogućnost utočišta izvanzemaljskog života. Prevladavajuće je uvjerenje da se Mars u jednom trenutku svoje povijesti mogao pohvaliti ogromnim oceanima koji su mogli poslužiti kao leglo jednostavnih organizama. Međutim, unatoč opsežnim istraživanjima, još uvijek nema uvjerljivih dokaza koji podupiru postojanje života na crvenom planetu.

Unatoč tekućim raspravama, postoji neizravni dokaz u obliku meteorita ALH 184001, otkrivenog 1984. u Allan Hillsu na Antarktici. Mikroskopsko ispitivanje ovog meteorita otkrilo je moguće fosile organizama, što dodatno podupire postojanje izvanzemaljskog života. Među nebeskim tijelima u našem Sunčevom sustavu, Europa i Enceladus ističu se kao kandidati koji najviše obećavaju za utočište oblika života osim onih koji se nalaze na Zemlji. Europa, mjesec koji kruži oko Jupitera, i Enceladus, mjesec koji kruži oko Saturna, privukli su pozornost znanstvenika u potrazi za izvanzemaljskim životom. Godine 1996. svemirska letjelica Galileo došla je do revolucionarnog otkrića otkrivši gejzire na Europi.

Naknadne potvrde 2014. i 2016. učvrstile su postojanje ovih gejzira, što je dodatno potkrijepljeno značajnim dokazima koji ukazuju na prisutnost skrivenog oceana ispod površine Europe. Nadolazeća svemirska letjelica Europa Clipper trebala bi stići do Europe do 2026. godine, krećući u misiju istraživanja mogućnosti života provodeći prelijetanja iznad gejzira. Vrlo je vjerojatna mogućnost postojanja opsežnog vodenog tijela ispod površine Enceladusa.

  • Početkom 2006. fotografije koje je snimila NASA-ina svemirska letjelica Cassini pokazale su potencijalne dokaze o izbijanju tekuće vode iz gejzira na Enceladusu. Ova pojava poslužila je kao dodatna potvrda prisutnosti oceana. Analiza radarskih podataka dobivenih 2014. otkrila je postojanje rezervoara vode na dubini od oko 10 km ispod Južnog pola. Nadalje, podaci prikupljeni 2015. godine utvrdili su postojanje globalnog oceana na Enceladusu mjerenjem varijacija u njegovim vibracijama u različitim regijama.