Uključivanje voća u našu prehranu, bilo kao preljev za zobene pahuljice, dodatak salati ili uživanje u njemu u njegovom prirodnom stanju, dosljedno je jedan od najkorisnijih izbora koje možemo napraviti za svoje dobro. Jedna od dobro utvrđenih prednosti potkrijepljena znanstvenim dokazima je da redovita konzumacija voća i povrća smanjuje vjerojatnost razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Koje je voće idealno za održavanje zdravog srca?

Ovim pitanjem bavi se trio kardiologa.

Prema dr. Jo Gelbmanu, kardiologu iz Weill Cornell Medicine, prehrana igra značajnu ulogu u razvoju srčanih bolesti. Dr. Gelbman naglašava da bi se otprilike 80% slučajeva srčanih bolesti potencijalno moglo izbjeći usvajanjem zdravijih prehrambenih izbora i životnih navika.

Mnoštvo vitamina i minerala koji se nalaze u voću ključ je njegovih prednosti za zdravlje srca, kako je razjasnio dr. Gelbman. Prihvaćanje raznolikog niza voća izvrsna je strategija za jačanje kardiovaskularnog blagostanja zbog različitog nutritivnog sastava kojeg posjeduje. Dr. Dipak Vivek, kardiolog povezan s Orlando Healthom, potvrđuje da antioksidansi, prisutni u svom voću, nude posebne prednosti za srce.

Kao dio uravnotežene i zdrave prehrane, American Heart Association savjetuje pojedincima da svaki dan konzumiraju četiri porcije voća.

Prema dr. Viveku, voće sadrži obilje vitamina i antioksidansa koji nude kardiovaskularne prednosti, uključujući smanjenje visokog krvnog tlaka i prevenciju začepljenja arterija poznatog kao ateroskleroza. Dosljedno uključivanje hrane bogate antioksidansima u vašu prehranu ne samo da pomaže u održavanju zdrave razine krvnog tlaka, što smanjuje rizik od srčanih bolesti, već su znanstvene studije također pokazale da može smanjiti vjerojatnost kardiovaskularnih problema, poput moždanog i srčanog udara, u osobe kojima su već dijagnosticirana kardiovaskularna stanja.

Voće koje kardiolozi najviše vole.

Ako želite uključiti jednu voćku u svoju prehranu, kardiolozi imaju nekoliko savjeta. Iako je konzumacija raznolikog izbora voća optimalna za dobivanje esencijalnih nutrijenata, postoji jedno posebno voće koje preporučuju.

Voće poznato kao bobice

Bobičasto voće koje dr. Gelbman često konzumira visoko preporučuje. Ne samo da su slatki, već se mogu pohvaliti i bogatstvom antioksidansa i vlakana. Iako se vlaknima općenito priznaje njihov pozitivan učinak na zdravlje crijeva (dobro utemeljeno uvjerenje), ona također igraju ključnu ulogu u održavanju zdravog srca. Prehrana bogata vlaknima pomaže u regulaciji razine kolesterola i krvnog tlaka, održavajući ih na optimalno niskoj razini.

Jabuke

Prema dr. Viveku, polifenoli i flavonoidi, koji posjeduju vrijedna antioksidativna svojstva, mogu se pronaći u jabukama. Osim toga, jabuke su bogate vlaknima, vitaminom C i kalijem, a svi oni doprinose održavanju zdravog kardiovaskularnog sustava. Dr. Vivek ističe i činjenicu da jabuke imaju nizak glikemijski indeks. Konzumacija hrane s niskim glikemijskim indeksom pomaže u smanjenju šanse za razvoj dijabetesa i visokog kolesterola, što u konačnici smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Dr. Vivek obično uživa u konzumiranju cijele jabuke kao međuobrok, iako također nalazi zadovoljstvo u njenom rezanju i stavljanju u salate. “Prije treninga često si priuštim jabuku kao međuobrok kako bih osigurao potrebnu energiju i spriječio potencijalne grčeve mišića”, dijeli.

Banane

Prema dr. Sushant Kaireu, kardiologu u Methodist Le Bonheur Healthcare u Memphisu, banana je njegovo omiljeno voće za promicanje optimalnog zdravlja srca. Objašnjava da su banane bogate esencijalnim nutrijentima poput dijetalnih vlakana, vitamina C, vitamina B6, kalija, magnezija i antioksidansa.

Prema dr. Kaireu, ove esencijalne hranjive tvari igraju vitalnu ulogu u podržavanju srca i pružaju dodatne prednosti. Na primjer, dijetalna vlakna pomažu probavi, vitamin C jača imunološki sustav, a vitamin B6 doprinosi razvoju mozga i živčanog sustava.

Prema uputama kardiologa, evidentno je da niti jedno voće ne nadmašuje sve ostale u smislu promicanja zdravlja srca. Ključni faktor leži u konzumiranju voća koje vam donosi najveći užitak. Kupnjom voća u kojem iskreno uživate, povećava se vjerojatnost da ćete ga zaista konzumirati, umjesto da dopustite da propadne i pokvari se.