– U današnje vrijeme imamo jako veliki procenat osoba koje su alergične na neke stvari što se tiče same prehrane. Jednostavno, alergični na gluten, imamo osobe koje ne podnose laktouzu iz mlijeka, a danas govorimo o paradajzu….

Dok se rajčice općenito smatraju hranjivom namirnicom, bogatom likopenom i esencijalnim nutrijentima, postoje pojedinci koji bi se trebali suzdržati od njihove konzumacije zbog specifičnih zdravstvenih problema. Brightside.me pruža vrijedne uvide o raznim stanjima u kojima konzumacija rajčice može imati štetne učinke. Za osobe s gastritisom ili gastroezofagealnim refluksom, visoka kiselost rajčice može izazvati žgaravicu. Osim toga, rajčice mogu pridonijeti bolovima u zglobovima.

Prisutnost solanina, alkaloida koji se nalazi u rajčicama, može dovesti do nakupljanja kalcija u tkivima, što dovodi do upale zglobova, boli i oticanja. Rajčice, zbog obilja oksalata i kalija, mogu ometati metabolizam i pridonijeti razvoju bubrežnih kamenaca, osobito kod osoba koje već imaju problema s bubrezima. Osim toga, kao posljedica konzumacije rajčice mogu se javiti i alergijske reakcije. Pojedinci kojima je dijagnosticirana alergija na rajčicu mogu doživjeti alergijske reakcije, poput kožnih osipa ili oticanja jezika, zbog prisutnosti histamina u rajčicama. Osim toga, važno je napomenuti da histamin također može doprinijeti simptomima sindroma živčanog crijeva.

Pojedinci koji pate od ovog sindroma mogu osjetiti niz neugodnih simptoma, uključujući proljev, bolne grčeve, nadutost i zatvor, kada su izloženi rajčicama. Likopenodermija: Konzumacija prekomjerne količine likopena kroz rajčice potencijalno može dovesti do pigmentacije kože, što se medicinski naziva likonodermija. Osim toga, postoji mogućnost pojave problema s mokrenjem. Osobe koje pate od urinarne inkontinencije ili imaju predispoziciju za probleme s mokrenjem mogu smatrati da je kisela priroda rajčice posebno problematična, jer može potencijalno iritirati mjehur.

Dodatni savjet: Klonite se rajčica i namirnica dobivenih od rajčice poput umaka i kečapa. U slučaju da osjetite bilo koji od navedenih problema, savjetuje se suzdržati se od konzumiranja kisele hrane. Prema botaničkim smjernicama rajčice se smatraju voćem jer su rezultat oplodnje cvijeta. No, bez obzira na njihovu klasifikaciju, rajčice su čest sastojak brojnih jela, uključujući variva, umake, pa čak i kolače. Ovo svestrano voće/povrće nije poznato samo po svojoj jarkoj crvenoj boji, već i po visokom sadržaju likopena, koji djeluje kao zaštitni agens za stanice.

Osim toga, rajčice su odličan izvor kalija, te vitamina B i E, a svi oni doprinose jačanju imunološkog sustava i obrani od raznih bolesti. Zaštita od bolesti gušterače i debelog crijeva može se postići korištenjem likopena, antioksidansa koji se bori protiv štetnih molekula slobodnih radikala koji mogu oštetiti stanice i ugroziti imunološki sustav. Uvriježeno je mišljenje da konzumacija hrane bogate likopenom može pružiti zaštitu od teških bolesti poput raka pluća, želuca i prostate.

Unatoč tome, potrebna su daljnja opsežna istraživanja kako bi se ova hipoteza nedvojbeno potkrijepila. Ipak, postoje naznake da bi likopen mogao preventivno djelovati na oboljenja gušterače, debelog crijeva, grla, usta, dojke i vrata maternice. Utjecaj rajčice na razinu kolesterola predmet je istraživanja. Likopen, koji se nalazi u rajčicama, ima sposobnost snižavanja LDL ili “lošeg” kolesterola i visokog krvnog tlaka te tako služi kao preventiva protiv kardiovaskularnih bolesti.

Osim toga, prisutnost vitamina B i E, zajedno s antioksidativnim flavonoidima, može doprinijeti poboljšanju zdravlja srca. Rajčice posjeduju lutein i zeaksantin, tvari koje služe kao štit za oči od štetnog djelovanja plave svjetlosti koju emitiraju digitalni uređaji. Čuvajući oči, ove komponente otklanjaju umor i ublažavaju glavobolje koje su posljedica naprezanja očiju. Iako nije u potpunosti potvrđeno, široko se vjeruje da lutein i zeaksantin imaju potencijal ublažiti simptome povezane sa degeneracijom makule povezanom sa starenjem.