– Za danas jedna tema koja je usko povezana sa zmijama, koje definitivno niko od nas ne voli da vidi u svojoj blizini. Ako imate kuću i dvorište, nije nimalo jednostavno da vam se po dvorištu šetaju ovi neugodni gmizavci…

Nepoželjni posjetitelji u našim domovima i vrtovima, zmije mogu biti razlog za zabrinutost. Međutim, postoje učinkovite metode za smanjenje vjerojatnosti da će se nastaniti u vašem vrtu, osobito kroz strateško uređenje krajolika. Kako bi se smanjila prisutnost zmija, ključno je ukloniti moguća skrovišta koja mame i zmije i njihov plijen, uključujući miševe i glodavce. Dosljedno košenje trave i šišanje niske živice mogu značajno pomoći u postizanju ovog cilja. Osim toga, držanje drva i kamenja podalje od vrta i kuće može učinkovito smanjiti vjerojatnost da se zmije nastane u tim područjima.

Također je preporučljivo čuvati hranu za kućne ljubimce u dobro zatvorenim posudama. U slučaju da je vaša lokacija vrlo sklona susretima sa zmijama, bilo bi mudro razmisliti o provedbi sljedećih izmjena: Kako biste uklonili čimbenike koji privlače zmije, preporučljivo je redovito rotirati područje uklanjanjem krhotina, rupa i izraslina. Osim toga, šišanje trave pomoći će eliminirati potencijalna mjesta za skrivanje zmija. Kako biste spriječili da se zmije infiltriraju u vaš posjed, preporučljivo je izgraditi ogradu koja je nepropusna za njihovo klizanje. Ova ograda treba biti u ravnini s tlom, blago nagnuta prema van i imati minimalnu visinu od 100 cm, kao i dubinu od najmanje 120 cm.

Odlučite se za materijale koji zmijama predstavljaju izazov za prolaz, poput bodljikavog lišća božikovine, šiljastih češera, čvrstih ljuski jajeta i grubog šljunka. Uključivanje određenih biljnih vrsta u vaš vrt može poslužiti kao prirodno sredstvo odvraćanja zmija. Vrste poput nevena, limunske trave i pelina poznate su po svojoj sposobnosti odbijanja ovih gmazova. Uključivanjem ovih biljaka ne samo da ćete obeshrabriti zmije, već ćete i poboljšati estetski izgled i miris svog vrta. Ako želite osigurati dvorište bez zmija, postoji jednostavan trik koji vam može pomoći u tome.

Imati ježa za susjeda može biti nevjerojatno korisno, jer oni služe kao izvrsni zaštitnici od zmija, za koje je poznato da ih se iznimno boje. Uobičajeno je da se pojedinci osjećaju nelagodno u prisutnosti zmija, zbog čega je bitno naučiti učinkovite metode za njihovo sigurno uklanjanje iz svog vrta i okoline. Osim toga, važno je razumjeti koje su zmije sklone bijegu kad se susretnu. Kako biste spriječili stalni upad zmija u vaše dvorište, iskoristite snagu amonijaka. Poznata je mirisna averzija koju zmije imaju prema amonijaku. Uronite iznošene krpe ili odjeću u amonijak i strateški ih postavite na različita mjesta u svom dvorištu.

Za tjeranje zmija učinkovita je mješavina ulja cimeta i klinčića. Primjenom ove kombinacije na željeno područje, možete odvratiti ove gmazove i držati ih podalje. Kako biste odvratili zmije i insekte od vašeg bazena, jednostavno rješenje je posuti ocat po obodu jer on djeluje kao repelent protiv njih. Iako sumpor u prahu nema nikakva toksična svojstva, ispušta vrlo uvredljiv i oštar miris, zbog čega je preporučljivo nositi masku prilikom rukovanja.

Njegova primjena je najprikladnija za pukotine i druga područja kroz koja zmije mogu potencijalno proći. Narodni lijek predlaže jednostavan i učinkovit način zaštite od zmija i gmazova: korištenje mirisa naftalina. Da bi se primijenila ova tehnika, potrebno je jednostavno otvoriti plastičnu bocu, uliti naftalin unutra i čvrsto ga pokriti kako bi spriječili kišu da nagrize miris. Stavljanje ove pripremljene boce u dvorište emitirat će miris koji zmije mogu otkriti sa značajne udaljenosti, odvraćajući ih od zadržavanja u blizini.