– U posljednje vrijeme, sve veći procenat žena bez obzira na godine ima probleme sa dlakama na licu. Imamo žene koje se na dnevnom nivou moraju obrijati, ili čupati dlake sa lica. Slijedi i jedan jako lijepi savjet na ovu temu…

Otkrijte nevjerojatan potencijal maske od rajčice, svestranog rješenja prikladnog za svaki tip kože koje ne samo da hrani i pomlađuje nego i uklanja dlačice s lica, ostavljajući za sobom neodoljivo glatku i podatnu kožu. Ova se maska ​​može pohvaliti jednostavnim postupkom pripreme i nanošenja, s lako dostupnim sastojcima za vašu udobnost. Potrebne komponente: Za pripremu i primjenu ove metode trebat će vam jedna zrela rajčica, želatina u prahu i sirovo mlijeko. Započnite cijeđenjem sočnog soka iz potpuno zrele rajčice. Nastavite tako da u čašu ulijete obilnu čajnu žličicu ovog eliksira od rajčice.

Sastojke dobro pomiješajte, u smjesu dodajte 1 čajnu žličicu nepasteriziranog mlijeka. Poboljšajte svojstva njege kože dodavanjem male količine meda u mješavinu. Nakon što se smjesa još jednom dobro sjedini, maska ​​je spremna za trenutnu primjenu. Kako biste postigli optimalne rezultate, velikodušno nanesite značajan sloj maske za lice i ostavite je da se potpuno osuši. Nakon što se osuši, nježno uklonite masku s lica. Ova organska tehnika ima sposobnost postizanja dugotrajnih učinaka u uklanjanju dlačica s lica, što rezultira gipkim i besprijekornim tenom. Hormonska komunikacija između hipotalamusa, hipofize i jajnika igra vitalnu ulogu u regulaciji ženskog reproduktivnog sustava.

Ovaj zamršeni sustav omogućuje odvijanje mjesečnih cikličkih promjena, pripremajući tijelo za mogućnost trudnoće. Iako prosječni menstrualni ciklus traje 28 dana, važno je napomenuti da kod nekih žena ciklusi traju samo 21 dan ili čak 35 dana, što je unutar raspona normalnih varijacija. Početak menstrualnog ciklusa, točnije prvog dana menstruacije, označava početak lučenja FSH, uz prisutnost drugih hormona u minimalnim količinama. FSH igra ključnu ulogu u poticanju jajnika na proizvodnju i razvoj svježeg jajašca.

Istodobno, kako započne rast nove jajne stanice, razina estrogena počinje rasti. Estrogen, kao primarni hormon tijekom folikularne faze menstrualnog ciklusa, traje prvih 14 dana. Uloga progesterona je ispunjavanje različitih funkcija unutar tijela. U iščekivanju trudnoće, maternica se priprema, a endometrij počinje regresivno mijenjati nekoliko dana prije menstruacije ako ne dođe do oplodnje. Kontrakcija mišića maternice je ovim procesom svedena na minimum, što jamči uspješnu implantaciju embrija u stijenku maternice, čime se sprječava svaki rizik od spontanog pobačaja ili prijevremenog poroda.

  • Kako se ciklus približava kraju, žuto tijelo prolazi kroz propadanje, što rezultira smanjenjem razine progesterona i drugih hormona u krvotoku. To u konačnici izaziva odbacivanje endometrija, poznato kao menstruacija, označavajući početak novog ciklusa. Međutim, u slučaju oplodnje luči se hormon humani korionski gonadotropin (HCG) koji održava žuto tijelo i osigurava kontinuirano lučenje progesterona za potporu trudnoće i sprječavanje ljuštenja endometrija. Kako trudnoća napreduje, placenta postaje primarni izvor hormona. U području neplodnosti, sindrom policističnih jajnika pojavio se kao istaknuti krivac, manifestirajući se kao poremećaj hormonske ravnoteže i pokazujući različite simptome koji se razlikuju među ženama.

U srži ovog sindroma leži aberacija u funkcioniranju hormona hipofize odgovornih za regulaciju aktivnosti jajnika. Od posebnog je značaja pojačano lučenje luteinizirajućeg hormona (LH), koji djeluje na specifične stanice jajnika, potičući pojačanu proizvodnju androgenih (muških) spolnih hormona. Ove hormonalne promjene dovode do specifičnih manifestacija poput pretjeranog rasta dlaka i pojave akni. Suprotno tome, smanjena je proizvodnja folikulostimulirajućeg hormona (FSH), koji ima ključnu ulogu u regulaciji razine estrogena u jajniku.

Kao rezultat toga, folikuli nemaju potrebnu stimulaciju za pravilan rast, uzrokujući da dosegnu samo određeni raspon veličine od 2-8 mm. S vremenom se nakupljaju brojni folikuli, što dovodi do identifikacije mikrocističnosti jajnika ultrazvučnim pregledom. Žene koje imaju blokiran razvoj folikula proizvode višak estrogena, što rezultira povišenom razinom estrogena u krvotoku. Kao rezultat neuspjeha folikula da dosegnu potrebnu fazu za ovulaciju, do ovulacije ili ne dolazi ili se događa rijetko. Posljedično, ti pacijenti imaju smanjenu plodnost.