– Jedno od najneugodnijih bolova, koje vas može zadesiti jeste bolesti uha. Kada uho zaboli, to je jako teško za oizdržati, a ako se sve desi u toku noći, onda problem postaje još veći….

Vrijedno je napomenuti da infekcije uha nisu isključivo kod djece; zapravo utječu na 20% odraslih. Odrasli su podjednako osjetljivi na bakterije i viruse, a posebno su osjetljivi pojedinci s kompromitiranim imunološkim sustavom. Prepoznavanje infekcija uha je od presudne važnosti jer mogu uzrokovati značajnu nelagodu.

To omogućuje pravovremeno i učinkovito liječenje. Naučite prepoznati simptome infekcije uha i kako ih točno prepoznati. Crvenilo se u početku pojavljuje unutar ušnog kanala, ali ima potencijal da se pojača i postane vidljivo i izvana. Može postojati osjećaj boli ili nelagode, osobito kada se ušna školjka dotakne ili pritisne. Kako infekcija napreduje, količina tekućine može u početku biti minimalna, ali s vremenom može eskalirati. U teškim slučajevima, sluh može postati tup ili popraćen osjećajem zvona, što rezultira percepcijom nejasnog slušnog unosa. Kada se infekcija ne liječi, može dovesti do oticanja limfnih čvorova i razvoja vrućice.

Kako biste izbjegli razvoj infekcije uha, važno je poduzeti preventivne mjere. Kako biste spriječili rizik od guranja ušnog voska dalje u ušni kanal ili izazivanja iritacije kože, savjetuje se suzdržati se od korištenja pamučnih štapića ili bilo kojih drugih stranih predmeta. Za osobe koje su osjetljive na infekcije, nošenje kape za plivanje ili korištenje čepića za uši mogu pružiti dodatnu zaštitu. Za sušenje ušiju nakon izlaganja vodi koristite sušilo za kosu. Nagnite glavu i nježno povucite ušne resice kako biste olakšali otjecanje vode. Važno je potražiti stručni liječnički savjet ako osjetite simptome infekcije uha, jer samoliječenje može pogoršati stanje.

  • Dijeljenje osobnih iskustava s infekcijama uha i mogućnostima liječenja može drugima pružiti vrijedne uvide. Ljudski organ odgovoran za sluh poznat je kao uho, a sastoji se od srednjeg, unutarnjeg i vanjskog dijela. Unutar srednjeg uha nalazi se bubnjić, Eustahijeva tuba i tri sićušne koščice koje se nazivaju malleus, nakovanj i stremen. Bubnjić povezuje sa stražnjim dijelom nosa Eustahijeva cijev. Unutarnje uho sastoji se od membranozne i koštane komponente, dok se vanjsko uho sastoji od ušnog kanala i ušne školjke. Ako bilo koja komponenta uha doživi kvar, to može rezultirati bolom, što može poslužiti kao pokazatelj prisutnosti i napredovanja različitih stanja uha.

Ova stanja obuhvaćaju abnormalnosti prisutne pri rođenju u vanjskom uhu, bolesti koje zahvaćaju vanjsko uho, poremećaje srednjeg uha, oboljenja bubnjića i bolesti koje zahvaćaju unutarnje uho, među ostalima. Dok su bolesti uha češće među djecom, odrasli nisu imuni na ove infekcije i također mogu biti osjetljivi. Međutim, za razliku od relativno blage i prolazne prirode bolesti uha kod djece, odrasli mogu doživjeti teže slučajeve koji mogu ukazivati ​​na temeljni zdravstveni problem.

Uho mogu zahvatiti tri primarne infekcije ili bolesti, od kojih svaka odgovara određenom dijelu uha: unutarnjem, srednjem i vanjskom. Upala srednjeg uha, poznata i kao upala srednjeg uha, stanje je koje prvenstveno pogađa djecu, ali se može pojaviti i kod odraslih. Ova upala posebno cilja na bubnjić, koji se nalazi u srednjem uhu. Pojava i napredovanje bolesti srednjeg uha može se pripisati različitim čimbenicima kao što su infekcije, traume ili začepljenje Eustahijeve cijevi.

Za točnu dijagnozu ovog stanja, medicinski stručnjaci uvode strane predmete u uho i pažljivo procjenjuju popratne simptome. Uobičajeni simptomi ovog stanja uključuju iscjedak iz nosa (rinoreja), bol u uhu, oštećenje sluha, začepljenost nosa, alergije, upalu grla, glavobolju, groznicu i još mnogo toga. Osim toga, pojedinci mogu doživjeti osjećaj punoće ili pritiska u uhu, kao i prisutnost tekućine ili gnojnog iscjetka i smanjenje sposobnosti sluha. Bušenje bubnjića čest je događaj, obično uzrokovan slučajnim ulaskom stranog tijela u uho. Ova naizgled bezazlena pojava može rezultirati probijanjem bubnjića, često zbog iznenadnog porasta pritiska iz raznih izvora kao što su eksplozije, prskanje, plivanje ili ronjenje.

Pamučni jastučići također su potencijalni krivac u ovom scenariju. Na bubnjić može negativno utjecati naglo smanjenje tlaka. U slučaju da se neki predmet infiltrira u bubnjić, može pomaknuti ili slomiti osjetljive kosti koje se nalaze u srednjem uhu. Ako se te kosti slome, potencijalno bi mogle prodrijeti u unutarnje uho ako se ne zatraži brza konzultacija sa stručnjakom. Znakovi koji upućuju na puknuće bubnjića uključuju pojavu intenzivne i nagle boli nakon krvarenja iz uha, kao i oštećenje sluha i osjećaj zujanja u ušima.