– Za danas jedna tema koja će se itekako svidjeti svim domaćicama, koje imaju glavobolje od pranja veša. Mnoge griješe u nekim sitnicama, ili stave više, ili manje omekšivača u samu mašinu, i onda dobiju totalno pogrešno oprano rublje….

Dok kutije deterdženta daju smjernice o odgovarajućoj količini za korištenje, žalosno je što mnogi pojedinci zanemaruju te preporuke, au nekim slučajevima proizvođači mogu čak precijeniti količinu potrebnu za bržu potrošnju proizvoda. Štetni učinci korištenja prekomjerne količine deterdženta nadilaze samo utjecaj na nečiji proračun; također oštećuje odjeću ostavljajući za sobom neugledne bijele mrlje i začepljujući odvode, što dovodi do povećane potrošnje električne energije tijekom procesa pranja. Dopustite mi da počnem isticanjem ključne točke: prevelika količina deterdženta ne znači čistije rublje, unatoč uobičajenoj zabludi. Mnogi pojedinci skloni su sipati pretjeranu količinu pudera, pogrešno vjerujući da će to dovesti do čišće odjeće.

Međutim, ova praksa zapravo uzrokuje štetu i na odjeći i na perilici rublja. Prema Mari Galjardi, stručnjakinji za pranje rublja i testeru u The Clorox Company, tri su bitna elementa za postizanje čistog rublja: temperatura vode, učinkovitost centrifuge i pravilna uporaba deterdženta i omekšivača. Tek kada su ova tri elementa optimizirana, možemo očekivati ​​da će naše rublje biti uistinu čisto. U svojim savjetima naglašava važnost odabira maksimalne dostupne temperature, jer viša temperatura znači temeljitije pranje rublja.

Pri odabiru programa pranja odlučite se za onaj koji uključuje dulje trajanje i dodatno ispiranje. Kvaliteta deterdženta je ključna, jer upute mogu sugerirati upotrebu više nego što je potrebno. Možete utvrditi koristite li previše deterdženta ako se tijekom ciklusa pranja pojavi previše pjene. U takvim slučajevima započnite s najmanjom preporučenom količinom navedenom na pakiranju. Ako nema posebnih preporuka, postupno smanjite količinu dok ne pronađete savršenu mjeru. Preporučljivo je mjeriti deterdžent u prahu umjesto da ga sipate izravno u stroj kako biste osigurali točnost upotrijebljene količine.

Koja je najbolja metoda za uklanjanje ostataka uzrokovanih prekomjernom količinom deterdženta s odjeće? Kako biste svojoj odjeći vratili izvorni sjaj, bitno je ukloniti sav zaostali deterdžent koji je prodro u tkaninu. Whirlpool, renomirana marka perilica za rublje, u tu svrhu preporučuje otopinu octa i vode. Započnite pripremom mješavine 1 šalice octa i 1 litre vode u dubokom umivaoniku ili kadi. Potopite odjeću u otopinu, nježno trljajući sve vidljive ostatke deterdženta. Ostavite odjeću da se namače otprilike jedan sat prije nego što je prebacite u perilicu za posljednji ciklus. Postoji popularan TikTok trend koji uključuje korištenje određene kombinacije elemenata.

Ova se mješavina sastoji od boce napunjene vrućom vodom, pola šalice boraksa, pola šalice sode bikarbone i male količine deterdženta. Za početak, uronite rublje u kadu, pazeći da bude temeljito natopljeno i ostavite ga da odstoji četiri sata. Nakon toga iscijedite odjeću i nastavite s pranjem u normalnom ciklusu. Iako ova metoda možda neće dati iznimno meku odjeću, ona učinkovito sprječava prekomjerno nakupljanje deterdženta ili omekšivača unutar vlakana. Suprotno uvriježenom mišljenju, čin pranja rublja u perilici rublja često se doživljava kao jednostavan zadatak.

  • Tipično, netko bi svoju zaprljanu odjeću stavio u bubanj, zatvorio vrata, dodao deterdžent i omekšivač u njihove predviđene odjeljke i odabrao željeni ciklus. Međutim, ovaj naizgled jednostavan proces nije tako jednostavan kao što se čini. Nakon što obave zadatak pranja, susreće ih neželjeno iznenađenje. Rublje ostaje djelomično zaprljano i ispušta neugodan miris. Moguće je da problem leži u načinu na koji se deterdžent dozira u perilicu rublja. Korisnica TikToka po imenu Beki Murphy, poznata po dijeljenju savjeta za čišćenje, tvrdi da je prema njezinim tvrdnjama učinkovitije dodati prašak za pranje izravno u bubanj umjesto korištenja za to predviđenog odjeljka.

Dodatno, tvrdi da će se stavljanjem deterdženta izravno u bubanj rublje učinkovitije oprati zbog poboljšanog pjenjenja vode, što rezultira izraženijim mirisom na očišćenoj odjeći. Dok nekolicina komentatora tvrdi da je Bekin trik učinkovit, ima i onih koji izražavaju nedoumicu oko namjene odjeljaka za prašak i omekšivač na strojevima. U slučaju da se odlučite za izravno dodavanje praška u bubanj stroja, važno je biti oprezan i ne pretrpavati rublje jer to može spriječiti pravilno otapanje praška.