Štefani Marija Graf, proslavljena tenisačica, na ovaj je svijet stupila 14. lipnja 1969. godine u njemačkom Mannheimu, napunivši sadašnjih 55 godina. Njezino je ime ostavilo neizbrisiv trag u teniskom svijetu, plijenivši pozornost javnosti, posebice svojim romantičnim putovanjem.

Više od dvadeset godina tenisačica je uživala u blaženom braku s kolegom američkim tenisačem Andreom Agassijem.

Njihova romantična priča može se pratiti od 1999. godine, iako njihovo poznanstvo datira i prije te godine te su im se putevi često križali. No, tek 1999. godine, na Roland Garrosu, njihove su se sudbine ispreplele. Prije toga, od 1992. do 1999., Štefi je bila u vezi s njemačkim vozačem utrka Michaelom Bartelsom, dok je Andre u istom razdoblju doživio buran brak s glumicom Brooke Shields.

Agassi je 9. travnja 1999. pokrenuo brakorazvodnu parnicu s glumicom, a nešto više od mjesec dana kasnije, 24. svibnja, susreo je Štefi i počeo ju doživljavati u sasvim novom svjetlu.

Godine 2001., samo dvije godine kasnije, par je izmijenio zavjete koji su im promijenili život u intimnom okruženju Las Vegasa, Agassijevog rodnog grada. Samo s majkama kao svjedocima izrekli su svoje sudbonosno “da”.

“Sjećaš li se, oče, vremena kad sam imao 29 godina i ti si mi savjetovao da se udam za Štefi? To vodstvo pokazalo se kao najvrjedniji savjet koji si mi ikada dao. Stoga te molim da nastaviš nuditi svoje vodstvo i nikada prestani utjecati na moje odluke”, rekao je ocu, prisjećajući se prilike kada je primljen u tenisku Kuću slavnih.

Tijekom ceremonije proslave Štefijeva uvrštenja u Tenisku kuću slavnih, njegov iskreni govor nije dirnuo samo njegovu suprugu, već je izmamio suze na oči svim prisutnima.

Ne postoje odgovarajuće riječi koje bi opisale bit ove izuzetne žene koju obožavam. Zastrašujući je zadatak pronaći prave riječi u čast načina na koji ste živjeli svoj život i kako ste duboko utjecali na druge. Prije nekoliko godina započela je tradicija u našoj kuhinji s malom pločom. Na kraju svakog dana, uzeo bih komad krede i pokušao artikulirati dubinu svoje ljubavi prema tebi. Ponekad je to bila jednostavna rečenica, ponekad kratka anegdota, ali svaki put riječi su bez napora tekle iz mog zahvalnog srca. Čak i nakon svih ovih godina noćnih pisanja, nikada nisam bio na gubitku riječi kojima bih obilježio sjaj koji si donio u moj život. Kako je ironično da mi sada, u ovim prolaznim trenucima, riječi izmiču dok pokušavam izraziti svoje duboko divljenje prema svakom aspektu onoga što jesi.

Agassi je često u intervjuima naglašavao da on i Štefi ne nameću djeci tenis. Graf, na vrhuncu svog profesionalnog puta, hvaljena je kao najistaknutija tenisačica 20. stoljeća, zaradivši pohvale u cijenjenim publikacijama koje su je svrstale među najistaknutije sportašice u zabilježenoj povijesti.

Godine 2001., samo dvije godine kasnije, par je izmijenio zavjete koji su im promijenili život u intimnom okruženju Las Vegasa, Agassijevog rodnog grada. Samo s majkama kao svjedocima izrekli su svoje sudbonosno “da”.

“Ne mogu zaboraviti, tata, kad sam imao 29 godina, savjetovao si mi da se oženim Štefi. Bio je to doista najveći savjet koji si mi dao. Zato te molim da me nikad ne prestaneš usmjeravati”, rekao je ocu, dok prisjećajući se svog ulaska u tenisku Kuću slavnih.

Na ceremoniji obilježavanja Štefijeva ulaska u Tenisku kuću slavnih održao je iskren govor koji je dirnuo ne samo njegovu suprugu, već je izmamio suze na oči svim prisutnima.

Postoji veliki nedostatak odgovarajućih riječi koje bi opisale bit žene koja mi je draga. Zastrašujući je zadatak pronaći prave riječi u čast načina na koji ste živjeli i utjecaja koji ste imali na druge. Prije nekoliko godina pokrenuo sam tradiciju koja uključuje malu ploču u našoj kuhinji. Na kraju svakog dana, uzeo bih komad krede i pokušao prenijeti dubinu svojih osjećaja prema tebi. Ponekad je to bila sažeta rečenica, ponekad kratka pripovijest, ali svaki put su riječi tekle iz mog srca ispunjenog zahvalnošću. Čak i nakon svih ovih godina pisanja tebi svake večeri, nikad se nisam trudio pronaći riječi koje održavaju na životu sjaj koji si donio u moj život. Ironično je da mi sada, u ovim dragocjenim trenucima kada moram izraziti svoje duboko divljenje prema vama, riječi izmiču.

Agassi je u intervjuima često isticao da se on i Štefi suzdržavaju od prisiljavanja djece na igranje tenisa. Graf je na vrhuncu svog profesionalnog puta ponijela prestižnu titulu najbolje tenisačice 20. stoljeća. Bezbrojne cijenjene publikacije prepoznale su je kao jednu od najistaknutijih sportašica u sportskim analima.