Naš narod je poznat po ispijanju kafe, te za mnoge ne može proći niti jedan dan a da ne ispije svoj najdraži napitak. U današnjem članku ćemo pisati o stvarima koje vam se mog dogoditi ukolilko prestanete da pijete kafu, a šta je u pitanju pročitajte u natavku članka. Ispijanje kave postalo je svakodnevni ritual za mnoge pojedince, no jeste li se ikada zapitali kakve učinke ima na naše tijelo konzumiranje minimalno 200 ml kave svaki dan? Istražimo nedostatke ove navike:

Ispijanje kave bez prije jela nije preporučljivo zbog njezine sposobnosti da potiče proizvodnju kolecistokinina, hormona koji pokreće probavni proces. Kada se konzumira na prazan želudac, kava može dovesti do manifestacije simptoma povezanih sa žgaravom i gastritisom, jer nema hrane za probavu.
Konzumacija kave dovodi do povećane kiselosti želuca, povišenog krvnog tlaka i poremećaja spavanja. Osim toga, konzervansi koji se nalaze u kavi štetno utječu na metabolizam i pridonose stvaranju celulita.
Nakon što popijete šalicu kave, možete doživjeti revitalizirajući poticaj u svojim performansama unutar sat vremena. Međutim, važno je napomenuti da ćete otprilike sat vremena kasnije možda početi osjećati pospanost.
Savjetuje se da žene izbjegavaju konzumaciju kave tijekom trudnoće i dojenja. Prisutnost kofeina u kavi može proći kroz placentu, rezultirajući smanjenjem željeza i drugih bitnih minerala u majčinom mlijeku.
Pretjerana konzumacija kave može dovesti do dehidracije zbog svoje ovisnosti. Međutim, važno je napomenuti prednosti koje kava nudi.

Prisutnost antioksidansa u kavi pomaže u eliminaciji štetnih slobodnih radikala u tijelu. Ovi snažni antioksidansi aktivno se bore protiv razvoja kancerogenih tumora, specifičnih kardiovaskularnih stanja, dijabetesa i Parkinsonove bolesti.
Širenje krvnih žila u mozgu, koje pospješuje kava, pomaže u ublažavanju glavobolje. Ipak, postoji preporuka da se kava ne pije odmah nakon jutarnjeg buđenja.

Tijekom dana naše tijelo prirodno proizvodi hormon kortizol, koji ima ulogu u tome da se ujutro probudimo i pomaže nam da zaspimo navečer. Razina kortizola najviša je ujutro, a konzumiranje kave u to vrijeme zapravo može inhibirati sintezu ovog hormona, što na kraju dovodi do pospanosti. Vrhunac proizvodnje kortizola događa se između 6-9 ujutro, a maksimalne razine oko 8-9 ujutro. Zbog toga se preporuča popiti šalicu kave u 10 sati ujutro ili nakon ručka, kada je razina kortizola već počela opadati.

Ako odlučite prestati piti kavu, koje su moguće posljedice koje biste mogli doživjeti?

Kada se konzumira, kofein štetno djeluje na apsorpciju vitamina u tijelu. Posebno otežava apsorpciju vitamina B i smanjuje razine esencijalnih minerala poput željeza, kalija, cinka i kalcija. Čak i jedna šalica kofeina može odgoditi apsorpciju kalcija do tri sata. Nadalje, kofein aktivno izbacuje kalcij iz tijela, što rezultira slabljenjem koštanog tkiva i povećanom krhkošću.

2. Gubitak težine je ostvariv – Kofein potiče sintezu kortizola, što utječe na rad nadbubrežne žlijezde. Štitnjača, odgovorna za regulaciju metabolizma, radi u tandemu s nadbubrežnim žlijezdama. Konzumacija kave usporava metabolizam, što rezultira boljim osjećajem dobrobiti.

Kofein ima štetan učinak na imunološki sustav utječući na štitnu žlijezdu, što zauzvrat rezultira kompromitiranim imunološkim odgovorom.

Problemi s jetrom više vas neće zabrinjavati.

Proces probave kave predstavlja izazov za tijelo. Enzimi koje proizvodi jetra igraju ključnu ulogu u razgradnji i metabolizmu kave.