Među pojedincima je rasprostranjena sklonost čaju, a neki ga biraju kao zamjenu za kavu zbog nižeg udjela kofeina. Poznato je da različite vrste čajeva imaju određene zdravstvene prednosti, a dr. Tim Bon tvrdi da dosljedna konzumacija crnog čaja može pridonijeti zaštiti srca i smanjenju krvnog tlaka.

Kako prenosi Express, Bon ističe pozitivan utjecaj koji konzumacija crnog čaja može imati na zdravlje kardiovaskularnog sustava i krvni tlak. To se pripisuje manje poznatom spoju zvanom thearubigin, koji se nalazi u crnom čaju. Thearubigin pripada flavan-3-ol podskupini polifenola, poznatih po svojim snažnim antioksidativnim i protuupalnim svojstvima. Bon razrađuje zdravstvene dobrobiti povezane s thearubiginom, koje uključuju poboljšanje funkcije krvnih žila, smanjenje upale i poticanje opuštanja glatkih mišića i širenja arterija.

  • Thearubigin, osim svoje uloge u zaštiti srca, također utječe na krvni tlak. Kao što Bon naglašava, thearubigin ima sposobnost utjecati na krvni tlak, što ga čini ključnim aspektom cjelokupnog zdravlja.

Prema Expressu, izvješće navodi da skuhani crni čaj ima potencijal sadržavati 115 mg flavan-3-ola na 100 grama. U članku se nadalje objašnjava da thearubiginini, koji čine približno 70 posto flavan-3-ola u crnom čaju, čine 81,3 posto na 100 grama. Kao rezultat toga, zaključak je da je vrlo preporučljivo redovito konzumiranje crnog čaja.

BONUS TEKST

N1 objašnjava da je crni čaj, koji se prvi put pojavio u Kini tijekom 17. stoljeća, stekao svjetsku popularnost kada je uveden u Europu u 18. stoljeću.

Napitci od crnog čaja danas su lako dostupni na raznim mjestima. Sa svojom dostupnošću, utješnom prirodom i prijatnim okusom, crni čaj nudi mnoštvo zdravstvenih prednosti. Prema izvješćima Preventiona, konzumacija jedne do dvije šalice crnog čaja dnevno može pomoći u prevenciji kroničnih bolesti, potaknuti dugovječnost i poboljšati kognitivne funkcije.

Teaflavini, koji se nalaze u crnom čaju, imaju potencijal za smanjenje razine kolesterola u krvi, dok su flavonoidi, poznati po svojim antioksidativnim svojstvima, povezani sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti. Osim toga, konzumacija crnog čaja povezana je sa sniženjem krvnog tlaka.

Pojava moždanog udara obično se pripisuje začepljenju krvnih žila u mozgu, stanju koje često dovodi do smrti. Međutim, pokazalo se da uvođenje dnevne navike konzumiranja dvije šalice crnog čaja učinkovito smanjuje vjerojatnost moždanog udara.

Tijelo je zaštićeno od štete uzrokovane slobodnim radikalima, koji se infiltriraju u tijelo iz okoline i induciraju stanična oštećenja koja dovode do upala i raznih drugih bolesti, uz pomoć antioksidansa prisutnih u crnom čaju.

Konzumacijom crnog čaja bez dodanih zaslađivača možete učinkovito smanjiti razinu glukoze u krvi povećanjem inherentne sposobnosti vašeg tijela da regulira šećer. Uz to, konzumacija crnog čaja odmah nakon obroka može pozitivno utjecati na razinu šećera u krvi. Crni čaj je bogat kofeinom i L-theaninom, aminokiselinom poznatom po svojoj sposobnosti da poboljša fokus. Sinergijski učinak ove dvije komponente može dovesti do povećanja razine energije i poboljšane kognitivne funkcije.

Osobe koje piju najmanje dvije šalice crnog čaja dnevno imaju smanjenu vjerojatnost smrtnosti, bez obzira na uzrok, u usporedbi s onima koji ne piju ovaj napitak. Štoviše, osobe koje u svoju svakodnevnu rutinu uključe crni čaj također pokazuju smanjeni rizik od razvoja srčanih bolesti i moždanog udara. Znanstvena istraživanja otkrila su da se prisutnost polifenola u crnom čaju može učinkovito boriti protiv raznih oblika raka, kao što su određene vrste raka usne šupljine i kože. Nadalje, istraživanja pokazuju da konzumacija crnog čaja može doprinijeti smanjenju rizika od raka dojke, pluća i štitnjače.