U značajnom dijelu svijeta pšenica je nezamjenjiva žitarica koja je odgovorna za održavanje života. Otprilike jedna četvrtina obradive zemlje na planeti posvećena je uzgoju ove bitne žitarice. Za razliku od prerađenih žitarica, cijelo zrno pšenice nudi hranjivu i zdravu opciju koja potencijalno može smanjiti šanse za razvoj dijabetesa i bolesti srca. Kuhanjem pšenica postaje vrijedan izvor biljnih bjelančevina, ali i obilja vitamina i minerala.

Naime, sadrži visoke razine vitamina B, koji igraju ključnu ulogu u jačanju imunološkog sustava. Međutim, osobe osjetljive na gluten trebaju biti oprezne i suzdržati se od konzumiranja pšenice.

Nije preporučljivo konzumirati rafinirane žitarice koje su podvrgnute obradi, budući da se tim procesom uklanja značajna količina hranjivih tvari iz žitarica. Rafinirane žitarice, uključujući bijelo brašno, bijeli kruh, tjesteninu, peciva i bijelu rižu, povezuju se s pretilošću. S druge strane, uključivanje cjelovitih žitarica u prehranu toplo se preporučuje kao preventivna mjera protiv raznih bolesti.

Unatoč svom kalorijskom sadržaju, cjelovito zrno pšenice je fantastično sredstvo za regulaciju tjelesne težine. Porcija pšenice od 100 grama sadrži 335 kalorija, 12 grama proteina, 61 gram ugljikohidrata, 1,9 grama šećera, 11 grama vlakana i 2 grama masti. Istraživanja su pokazala da su žene koje su u svoju prehranu dulje vrijeme uključivale proizvode od cjelovitih žitarica doživjele smanjenje tjelesne težine. Smatra se da je kuhana pšenica učinkovita u sprječavanju razvoja metaboličkog sindroma, koji uključuje nakupljanje trbušne masnoće.

Pospješujući metabolizam i pomažući u proizvodnji korisnog HDL kolesterola, kuhana pšenica igra vitalnu ulogu u regulaciji razine triglicerida i krvnog tlaka. Medicinski stručnjaci snažno zagovaraju konzumaciju kruha od cjelovitih žitarica i druge hrane bogate vlaknima. Opsežne studije su otkrile da rafinirane žitarice ne samo da dovode do debljanja, već i povećavaju vjerojatnost razvoja inzulinske rezistencije.

Zrna pšenice obiluju vitaminom B, vitalnim izvorom energije za tijelo. Uključivanje cjelovitih žitarica u prehranu nudi složene ugljikohidrate, potičući dugotrajan osjećaj sitosti i održivu razinu energije. Osobe koje pate od manjka vitamina B se potiču da češće uključe integralne žitarice u svoje obroke. Naime, ova hranjiva žitarica posjeduje izvanredna ljekovita svojstva za kožu, kosu i apetit. Nadalje, pšenica sadrži selen, vitamin E i cink koji učinkovito njeguju kožu i djeluju kao preventiva protiv akni.

Uključivanjem cjelovite pšenice u svoju prehranu, možete osigurati da vaš probavni sustav ostane u vrhunskom stanju, zahvaljujući obilnom sadržaju vlakana. Osim toga, prisutnost cinka u pšenici ne samo da jača i štiti vašu kosu od štetnih utjecaja iz okoliša, već također igra ulogu u uklanjanju toksina iz tijela. Nadalje, vjeruje se da uključivanje vitamina E, niacina i cinka u integralnu pšenicu smanjuje šanse za razvoj makularne degeneracije i katarakte.

Prisutnost betaina u pšenici ima potencijal spriječiti pojavu kronične upale, katalizatora za pojavu reumatskih bolesti. Konzumacijom kuhane pšenice pojedinci mogu iskusiti dobrobiti njezinih protuupalnih svojstava, čime se smanjuje vjerojatnost osteoporoze, kardiovaskularnih problema, kognitivnog pada i dijabetesa tipa 2.

Štoviše, pretpostavlja se da pšenica može spriječiti djelovanje čimbenika koji pridonose razvoju žučnih kamenaca. Integralna pšenica, bogata netopivim vlaknima, omogućuje brzu probavu i regulira izlučivanje kiseline, koja je prema određenim istraživanjima identificirana kao primarni pokretač stvaranja žučnih kamenaca.

Konzumacija većih količina neprerađenih proizvoda od pšenice koji obiluju biljnim vlaknima i proteinima ima potencijal za učinkovitu regulaciju hormonalnih razina i ublažavanje neugodnih simptoma povezanih s postmenopauzom. Proklijala pšenica, poznata po svom izuzetnom sadržaju antioksidansa, visoko je cijenjena zbog svoje sposobnosti da podupre detoksikaciju jetre. Stručnjaci snažno preporučuju da osobe s probavnim problemima uvrste kuhanu pšenicu u svoju prehranu na tjednoj bazi.

Vlakna prisutna u kuhanoj pšenici ne samo da pomažu u smanjenju upale u debelom crijevu, već također potiču redovitu stolicu. Štoviše, ova vlakna sadrže mliječnu kiselinu koja potiče rast korisnih bakterija u debelom crijevu, čime se pospješuje proces probave.

Obilje biljnih lignana koji se nalaze u cijeloj pšenici pruža zaštitni štit protiv bolesti srca. Studija objavljena u jednom danskom časopisu otkrila je da žene koje u svoju prehranu unesu žitarice od cjelovitog zrna imaju izrazito povišene razine lignana u krvotoku. Nadalje, kuhana pšenica može se pohvaliti visokim udjelom dijetalnih vlakana koja učinkovito snižavaju krvni tlak i štite od nastanka moždanog udara. Istraživački članak objavljen u British Medical Journalu naglašava da se osobe koje nisu osjetljive na gluten ne bi trebale suzdržavati od konzumacije pšenice.