Mnogi ljudi povezuju bol u prsima sa srčanim problemima, ali srčana bolest se zapravo može manifestirati u različitim dijelovima tijela, uključujući stopala. Važno je napomenuti da ako osjetite oticanje gležnjeva i stopala, NHS savjetuje da zakažete pregled kod liječnika.

Prisutnost ove određene indikacije može sugerirati postojanje zatajenja srca. Edem, stanje obilježeno nakupljanjem tekućine, predstavlja se kao oticanje nogu. Nije neuobičajeno doživjeti privremeno poboljšanje ujutro, nakon čega slijedi pogoršanje simptoma tijekom dana.

Britanska zaklada za srce (BHF) navodi da do zatajenja srca dolazi kada srce ne funkcionira adekvatno i zahtijeva lijekove za povećanje njegove učinkovitosti. Kada je dotok krvi u bubrege nedovoljan, bubrezi zadržavaju sol i vodu.

Ovo nakupljanje viška tekućine u tijelu može uzrokovati oticanje različitih dijelova tijela, uključujući gležnjeve, stopala, noge, a ponekad i trbuh. Zadržavanje tekućine jedan je od raznih simptoma koje pojedinci mogu doživjeti kada imaju zatajenje srca, kako je navedeno iz dobrotvorne organizacije. Debljanje se može pripisati konzumiranju prekomjerne količine tekućine, navodi BHF. Izvješće nadalje naglašava da ponavljanje nakupljanja tekućine u plućima može dovesti do gubitka daha. NHS identificira klasične znakove zatajenja srca, kao što su umor, smanjena pokretljivost i osjećaj gušenja.

Osim toga, postoje rjeđi znakovi, uključujući uporan kašalj koji se pojačava tijekom noći. Promjene u težini, bilo u obliku dobivene ili izgubljene težine, često prate smanjeni apetit. Uz palpitacije ili nepravilne otkucaje srca, postoje dodatni neočekivani simptomi koji mogu poslužiti kao pokazatelji bolesti srca. Jedan od takvih simptoma je osjećaj mučnine, iako je važno napomenuti da to ne mora nužno ukazivati ​​na bilo kakve probleme sa srcem. Međutim, ako osjetite bol u prsima praćenu mučninom, ključno je da se zabrinete. Prema profesoru Davidu Newbyju, kardiološkom stručnjaku u BHF Centru za istraživačku izvrsnost na Sveučilištu u Edinburghu, stalna intenzivna bol u prsima i mučnina zahtijevaju hitan kontakt s hitnom službom.

Ako se ne osjećate dobro ili osjećate nelagodu u prsima, preporučljivo je potražiti savjet hitne pomoći. Dr. Newby također spominje da trnci ili žarenje u prsima ili trbuhu mogu biti znak srčanog udara ili drugih problema povezanih sa srcem. Povremeno svi osjetimo grčeve u nogama, što može uzrokovati nelagodu.

Međutim, ako tijekom hodanja osjetite štipanje ili grčeve u listovima, važno je potražiti liječničku pomoć. Ovaj simptom može biti znak periferne arterijske bolesti, uobičajenog stanja koje karakterizira nakupljanje masnih naslaga u arterijama, što rezultira smanjenim protokom krvi u mišiće nogu. Problemi sa srcem mogu se manifestirati na neočekivane načine, uključujući iznenadnu bol u ruci. Tipično, srčani udar može uzrokovati nelagodu u lijevoj ruci, iako može zahvatiti obje ruke. Ako sumnjate da imate srčani udar, ključno je odmah nazvati hitnu.