Prema riječima Slobodana Sovilja, meteorologa RHMZ-a, Srbija je doživjela brz i drastičan pad temperature u roku od jednog sata. Ova iznenadna promjena vremena dio je obrasca ekstremnih klimatskih događaja koji se događaju posljednjih godina. Brzina kojom se hladni val spustio na zemlju je bez presedana i nije zabilježena već neko vrijeme.

Prema riječima Sovilja, dolazak hladnog zraka na sjeverozapad Vojvodine dogodio se jučer u ranim poslijepodnevnim satima i brzo se proširio na sjeverne krajeve. Do kasno poslijepodne hladna fronta stigla je do Beograda i zapadne Srbije, a kasnije u večernjim satima i tijekom cijele noći proširila je svoj utjecaj i na ostala područja zemlje.

Sovilj navodi da su u Srbiji puhali turbulentni vjetrovi, koji su dostizali brzinu veću od 17 metara u sekundi ili 60 kilometara na sat. Osim toga, temperatura se jutros spustila na svega tri stupnja. Ova intenzivna stanja javljaju se u prosjeku dva do tri puta godišnje.

Prema riječima meteorologa RHMZ-a, došlo je do značajnog pada temperature, premašivši 20 stupnjeva u odnosu na prethodni vremenski okvir. Uz to, zbog pojačanih padalina i grmljavinskih nepogoda, u jugoistočnom dijelu Srbije temperature će biti ispod deset stupnjeva. Sovilj prognozira da će na Zlatiboru padati snijeg, a procjene su da na Kopaoniku bude nakupljeno do 20 cm snijega.

Trajanje ovog hladnog vala, kako najavljuje, trajat će minimalno osam dana, što će efektivno uzrokovati da se temperature zadrže u rasponu od 12 do 16 stupnjeva.

Prema riječima meteorologa Slobodana Sovilja, kako se približavamo kraju travnja, bit će i porasta temperature, iako se ne očekuje da će doseći 30 stupnjeva. Umjesto toga, kretat će se oko 25 stupnjeva. Što se tiče prvomajskih praznika, vjerojatnije je da će temperatura biti oko 20 stupnjeva, moguće i nešto svježije. Za razliku od prve polovice mjeseca, neće biti izrazito toplo. Ovakva predviđanja iznio je Sovilj u intervjuu za “Novu TV”.

Meteorolog Ivan Ristić u intervjuu za jutarnju emisiju Jutro na Blic spomenuo je mogućnost otopljenja u Srbiji krajem travnja. Dok se za praznike očekuje znatno toplije vrijeme, još uvijek postoji mogućnost kiše i nevremena, objasnio je Ristić gostujući u jutarnjem programu “Blic TV”.

Prema riječima Ristića, trenutno vrijeme podsjeća na tipičan februarski dan s niskim temperaturama, naoblakom, au planinama čak i snijegom. Ipak, postoji nada na horizontu jer kraj travnja obećava otopljenje i značajan porast temperatura, potencijalno do 25 stupnjeva. To bi moglo značiti da ćemo ponovno moći obući kratke rukave, iako se ne može zanemariti mogućnost kiše.

U nedavnoj prošlosti u sjevernom dijelu naše zemlje zabilježene su alarmantne pojave poput pješčane oluje, zbog čega Ristić predviđa da će ovakvi fenomeni biti sve češći u našoj blizini.

U regiji koju je mučila suša, krajolik je bio neplodan, s pijeskom i zemljom koji su dominirali scenom. Kako je sjeverni vjetar ubrzavao, stvarao je snažna uzlazna strujanja ispred približavajuće hladne fronte, što je rezultiralo stvaranjem oluje s prašinom. Ovo služi kao snažan podsjetnik na važnost očuvanja naših šuma, jer one djeluju kao štit od oluja i poplava. Peščane oluje postale su česta pojava ne samo kod nas nego i u Mađarskoj. Zapravo, samo prošle godine glavna autocesta morala je biti privremeno zatvorena zbog slične oluje. Nažalost, Panonska nizina je izgubila svoj nekoć bogat šumski pokrivač, zbog čega je osjetljiva na takve prirodne katastrofe.