Obitelj Hasanović, koja živi u skučenoj i trošnoj kući u Skelanu kod Srebrenice, sastoji se od pet osoba koje dijele isti stambeni prostor. Smajo (75), Sabra (67), sin Salim, snaha Elmedina i kćerka Selma, u hladnijim mjesecima su zatvoreni u jednoj sobi.

Tvrde da je vođenje takvog načina života nedvojbeno izazovno; usprkos tome, ključ iskupljenja leži u njegovanju skladnih veza i zajedničkom nastojanju da se poboljšaju okolnosti za sve uključene. Iako Salim ima mogućnost potražiti posao negdje drugdje u Skelanu, odlučan je u odluci da ostane uz svoje ostarjele roditelje. Ruke koje su ga odgajale i njegovale su svetinja, a svojoj je supruzi izričito poručio da ih se nikada neće odreći.

  • U jednoj sobi, svekar, svekrva, sin, snaha i unuka obavljaju svoje svakodnevne rutine, uključujući sve od kuhanja preko spavanja do rastanka. Unatoč zahtjevnosti svog dnevnog rasporeda, ponosno izjavljuju da njihovu obiteljsku egzistenciju karakterizira sklad i oslobođenost od tereta. Njihova je težnja da s vremenom prošire svoje skromno prebivalište. Hasanovići su tijekom rata raseljeni i potražili su utočište u Makedoniji prije nego što su konačno našli dom u Doboju. Početkom 2000-ih donijeli su odluku o povratku u rodni grad. Uz pomoć poslijeratnih donacija uspjeli su sagraditi stan koji se sastoji od jedne sobe, kuhinje, hodnika i kupaonice. Ipak, izgradnja ostaje nedovršena.

Život na ovom mjestu zadnjih 18 godina bio je prilično izazovan. Propadajuće obloge stalno me drže na ivici, dok komadići raspada padaju dok spavam. Umjesto pravih zidova ili panela, ostali su samo ostaci staklene vune koju su miševi gotovo u potpunosti pojeli. Tijekom zimskih mjeseci hladnoća postaje nepodnošljiva, a naleti vjetra prodiru sa svih strana. Kako bismo izolirali beton, nismo imali izbora nego prekriti ga tepihom. Čak i naš unuk dijeli naše stambene prostorije, podnoseći iste teške uvjete. Ovu stvarnost dijeli i Sabra, kako je istaknuto u ITV PRIČI.

Sabra i Smajo bore se s mnoštvom zdravstvenih problema, što dovodi do značajnih troškova za neophodne lijekove. Teret financija njihove obitelji jasno je vidljiv dok nastoje spojiti kraj s krajem. Kako bi povećali prihode, bave se uzgojem ovaca i rade za skromnu plaću, a primaju i minimalnu socijalnu potporu.

Salim i Elmedina, bračni par, nastoje svoj životni stil uskladiti u najvećoj mogućoj mjeri. Ipak, Elmedina ističe nepokolebljivu pomoć koju dobiva od svoje svekrve, dok se njen svekar trudi pridonijeti financijskom stanju obitelji. Unatoč borbi s astmom i respiratornim problemima, Smajo marljivo čuva ovce i promptno ispunjava zahtjeve fizičkog rada. I Salim i Elmedina nemaju stalni posao i umjesto toga se oslanjaju na sporadičan rad kao dnevni nadničari.

Unatoč trenutnoj nezaposlenosti, moj suprug i ja smo odlučni spojiti kraj s krajem. Naš primarni fokus je čišćenje i priprema voća za prodaju u našem stambenom prostoru. Kako očekujemo zimsku sezonu, razmišljamo o nabavi sijena. U nastojanju da pomognemo drugima, proteklih mjesec i pol marljivo smo cijepali drva, neumorno vitlajući sjekirama. Odlazak u šumu mi ne predstavlja nikakav izazov. Unatoč izazovnim okolnostima, i dalje se nadamo svjetlijoj budućnosti. Elmedina, koja se sa sadašnjim suprugom Salimom susrela prilikom njegove posjete njegovoj obitelji, priča kako su nakon samo dva dana veze donijeli odluku da krenu zajedno. Danas slave 12 godina braka i imaju kćerku Selmu, koja trenutno ide u peti razred.